Tomáš Vaněk získal Cenu Jindřicha Chalupeckého

Tomáš Vaněk, Foto: ČTK

Letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal výtvarník Tomáš Vaněk. V pražském Veletržním paláci mu ji ve čtvrtek předal jeden z jejích zakladatelů Theodor Pištěk. Slavnosti se zúčastnil Vilém Faltýnek.

Tomáš Vaněk,  Foto: ČTK
Vítěze 12. ročníku prestižní ceny pro mladé české umělce do 35 let porota vybírala ze šesti finalistů. Do nejužšího finále se dostala Markéta Othová a Tomáš Vaněk. Konečnou volbu zdůvodnil člen komise, ostravský malíř Jiří Surůvka.

"Tomáš Vaněk vyhrál tím širším záběrem tvorby, tím, že dělá akční umění, inbstalace, obrazy. Tím, že víc reflektuje současnou dobu."

Vaněk měl letos poslední šanci cenu získat. Pětatřiceti let dosáhl právě letos. V letech 1990 až 1997 vystudoval Akademii výtvarných umění, je členem sdružení Bezhlavý jezdec. Vaněk přiznal, že ho ocenění zaskočilo.

"Do poslední chvíle jsem si myslel, že jsem připravenej na cokoliv, ale pak jsem zjistil, že ne, že mě to docela vyvedlo z míry, když řekli moje jméno."

Úroveň letošních přihlášených výtvarníků byla podle ředitele sbírky moderního umění Tomáše Vlčka mimořádně vysoká.

"Všichni, kdo byli letos vybráni, jsou velmi silní a velmi kvalitní. Letošní ročník je úchvatný a porota měla jistě těžkou práci vybrat."

Chalupeckého cena vznikla roku 1990 z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře. Chalupecký s vypsáním ceny na sklonku svého života souhlasil s tím, že má povzbudit mladé umělce k větší aktivitě a umožnit jim přímý styk s výtvarným světem. Vítěz odcestuje na několikaměsíční studijní pobyt do USA.