Topolánek bude s Paroubkem jednat o možných konzultacích

Ačkoli ODS nedala důvěru koaliční vládě sociálních demokratů, lidovců a unionistů, je připravena podpořit návrhy, nebude se principiálně stavět proti každé vládní předloze. Šéf nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek se hodlá vbrzku sejít s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD), aby se domluvili na formě spolupráce. Ministerský předseda se schůzkou počítá, termín však ještě určen nebyl. "Budeme chtít vymezit spolupráci, určitě se budeme bavit o důchodové reformě," řekl Topolánek po hlasování, které sledoval z galerie jednacího sálu. Pokud v otázce důchodů nenaleznou parlamentní strany shodu, bude chtít, aby se důchody staly hlavním tématem voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční příští rok.

Topolánek i jeho statutární zástupce Petr Nečas trvají na oddělení voleb od referenda o Evropské ústavní smlouvě. "Náš návrh je na stole, můžeme ho do léta odhlasovat, aby občané mohli hlasovat ještě v tomto roce," konstatoval Nečas na tiskové konferenci ke spekulacím, že by ODS mohla ustoupit od svého postoje a souhlasit se spojením plebiscitu o euroústavě a voleb.

Na pravidelných konzultacích se nový premiér už dohodl s druhou opoziční stranou - KSČM. I přístup ODS hodnotí pozitivně. "Myslím, že v politice se nepohybují jen sochy," komentoval Paroubek postoj ODS s tím, že si nejsilnější opoziční strana všimla, že "hovoří o potřebě manévrovat nalevo a napravo". "Pokud budu vidět vstřícnost, budu tyto věci konzultoval i s ODS," řekl Paroubek. Za příklad takové spolupráce označil rakouský parlament, kde opozice podporuje 80 procent zákonů.