Přehled tisku

0:00
/
0:00

Strany se snaží najít uplatnění pro padlé předsedy, informovala Mladá fronta Dnes. ODS by Mirka Topolánka ráda viděla na postu vyslance pro energetiku středoevropských zemí. Chtějí expremiérovi najít důstojné místo, takové, které by mu neumožnilo nové vedení příliš kritizovat. Zda bývalý předseda ODS takové místo přijme, není jisté.

Strany se snaží najít uplatnění pro padlé předsedy, informovala Mladá fronta Dnes. ODS by Mirka Topolánka ráda viděla na postu vyslance pro energetiku středoevropských zemí. Chtějí expremiérovi najít důstojné místo, takové, které by mu neumožnilo nové vedení příliš kritizovat. Zda bývalý předseda ODS takové místo přijme, není jisté. Topolánkovo případné angažmá v energetice by mělo navázat na jeho úspěšné řešení plynové krize na počátku evropského předsednictví. Podobný problém řeší i ČSSD, jejíž šéf Jiří Paroubek rezignoval pár hodin po volbách. Ve straně se spekuluje, že Paroubkův spojenec Petr Benda chce expremiérovi umést cestu do Senátu, Paroubek to však popřel. „Hodlám zůstat poslancem po celé čtyři roky.", napsal MF DNES.


Foto: Archiv Radia Praha
Evropská komise je spokojená s tím, jak evropské země škrtají ve svých rozpočtech. A to platí i pro Česko, uvádí Hospodářské noviny. Brusel hodnotil 12 zemí unie, které se nacházejí v režimu pro nadměrné rozpočtové deficity. Ty totiž nesmějí překročit tři procenta hrubého domácího produktu /HDP/. Většina zemí však tuto podmínku neplní. Rozpočtový schodek Česka by měl letos činit 5,3 procenta HDP. Komise přitom pochválila končící vládu premiéra Jana Fischera za úspory, jež pro Česko navrhla.


Škrtat se bude i nadále. Hospodářské noviny získaly plán škrtů na rok 2011. Návrh ministra financí Eduarda Janoty, kterým chce snížit schodek veřejných financí pod 140 miliard korun, vejde v platnost od prvního ledna příštího roku. Janotovy radikální škrty mají politickou podporu. Nově vznikající vláda velmi pravděpodobně převezme Janotovy návrhy na růst DPH i na škrty v provozních výdajích. Naopak o zmrazení důchodů nebo snížení rodičovské bude ještě v koalici dost velký spor. Na vyšších daních Janota plánuje vybrat 28,5 miliardy korun navíc, jeho plán by měl celkově ušetřit 68 miliard.


Vyjednavači rodící se koalice jednají o úsporách v armádě. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, s nadsázkou lze poměry v armádě shrnout do jediné věty: příliš mnoho náčelníků, ale zatraceně málo bojeschopných indiánů. A nejde jen o náčelníky: na tři vojáky připadne jeden civilní zaměstnanec. Ani to nemá ve vyspělých zemích NATO obdoby. Stejně jako jeden generál na 547 bojovníků. Armáda také slouží politikům jako příruční pokladnička - sahají do jejího rozpočtu vždy, když peníze chybějí jinde. Lídr Věcí veřejných Radek John se sice už tak razantně neohání desetimiliardovým škrtem, ale chce o něm dál jednat. Co se týče šetření v armádě, odborníci nejčastěji zmiňují zrušit velitelství společných sil v Olomouci. Se zajímavým návrhem přichází zahraničněpolitický expert ČSSD Jan Hamáček - sjednocení letectva Česka, Slovenska a Polska. Ani on však nesouhlasí, aby se armádě vzalo příští rok 10 miliard korun.


Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek začal komunikaci s budoucí vládou zostra. Přidal se k požadavkům odborářů, ať vláda výrazně zvedne tabulkové platy lékařů. Jinak doktorům doporučuje dát na konci roku hromadně výpovědi. V akci odborů vidí poslední možnost, jak řešit problémy zdravotnictví, informovaly Lidové Noviny. Vladimír Pavelka, expert TOP09 na zdravotnictví říká, že požadavek je nesplnitelný. Lékaře ale netrápí jen platy, mnozí odcházejí do zahraničí hned po škole. Mají tam lepší podmínky pro vzdělávání a oceňují lepší přístup starších kolegů k nim.


Už víme, co se tušilo. Zprovoznění chybějících 16 kilometrů dálnice D8 mezi Lovosicemi a Krušnými horami se odsouvá přinejmenším na dva roky, uvádí komentář Lidových novin. Stavitelé spolu s Ústeckým krajem dokonce straší jakýmsi hororovým scénářem, že by daný úsek nemusel stát nikdy. Před třemi roky se přitom postiženým obcím, jejichž středem se valí nekonečný dálniční provoz, slibovalo, že do Silvestra 2010 celý očistec skončí. Byly doby, kdy vinu za vleklý spor šlo rozložit na několik viníků, posledních pět let je jen jeden: Děti Země. Neudržitelnost poměrů nazřel i Martin Bursík, který se o hlasy těchto lidí ucházel ve volbách, a skupinu vyzval, ať toho nechá. Nenechala.


Úřednická ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová si staví nesmrtelný pomník, píšou Lidové noviny. Nejde o žádný z justičních 'rychlotendrů' za stamiliony korun, ale o prostou kovovou medaili a doprovodný diplom. Kovářová letos 5. května, tedy méně než měsíc před volbami, zřídila Plaketu ministra spravedlnosti 'Bene meritus', což volně přeloženo znamená 'Po zásluze'. Bude se udělovat třeba za přínos pro justici nebo za mimořádný justiční počin. Soudci medaili vítají.


Z Kaplického návrhu Národní knihovny, známého jako chobotnice, má být v Brně autobusová zastávka. Návrh inspirovaný Kaplického nerealizovaným nápadem zvítězil v soutěži společnosti Pepsi o nový vzhled několika zastávek hromadné dopravy. „Oko nad Brnem", jak se projekt jmenuje, má oproti původnímu návrhu měřit jen několik metrů. Právu to potvrdila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová. „Společnost už nás oslovila se žádostí o přestavbu a my se k tomu stavíme kladně," prohlásila Pohanová.


Foto: ČTK
Vuvuzely už jsou hitem i v Česku, píší Lidové noviny. Někteří fotbaloví fanoušci na ně od začátku mistrovství světa v Jihoafrické republice nadávají kvůli nepříjemnému hluku, jiní si je naopak kupují. Řeč je o vuvuzelách - plastikových trubkách, vydávajících monotónní zvuk připomínající včelí úl. V Česku se z nich rychle stalo nedostatkové zboží. V jednom internetovém obchodě přichází každou minutu jedna objednávka. Zatímco před začátkem fotbalového šampionátu o vuvuzely prakticky nebyl zájem, od pátečního zahájení turnaje zmizely rychle veškeré zásoby a jediní dva prodejci v Česku hlásí: Vyprodáno! Prvoligové kluby se zatím neobávají, že by jejich zápasy doprovázelo hučení, jaké je slyšet při přenosech z Afriky.