Topolánek předpokládá, že bude jediným kandidátem na šéfa ODS

Šéf opoziční ODS Mirek Topolánek předpokládá, že na nadcházejícím kongresu své strany bude jediným kandidátem na jejího předsedu. Řekl to novinářům po sobotním jednání Výkonné rady ODS. Někteří její členové sice spekulovali o tom, že kandidátem na šéfa strany by mohl být pražský primátor Pavel Bém, ale ten to odmítl.

Dosud se v politických kuloárech spekulovalo o tom, že Topolánek bude muset na prosincovém stranickém kongresu o funkci urputně bojovat. "Jakákoliv změna personální, ideová by mohla přinést nestabilitu do ODS a já bych ji považoval za nešťastnou," vysvětlil Bém, proč se nebude o křeslo šéfa strany ucházet. Bude usilovat o to, aby se stal prvním místopředsedou strany. Bém považuje za důležitou jednotu strany a přípravu na parlamentní volby v roce 2006.

ODS dává opakovaně najevo, že tyto volby hodlá vyhrát a chce se po osmi letech stát vládní stranou. Pod Topolánkovým vedením si dlouhodobě udržuje velkou podporu ve veřejnosti. Už několik měsíců jí dává přednost přes 30 procent voličů, což je nejvíce ze všech stran. Právě tato silná podpora veřejnosti je podle některých analytiků jedním z důvodů silného postavení Topolánka.

Političtí komentátoři a analytici nicméně opakovaně poukazují na to, že Topolánek má uvnitř ODS a zejména v jejím poslaneckém klubu silnou opozici a že jeho postavení v zákulisí údajně podlamuje i čestný šéf strany Klaus. Oba se lišili například v názoru na řešení letní vládní krize, která vypukla poté, co podal demisi koaliční kabinet ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Topolánek a vedení ODS důrazně prosazovali předčasné volby, Klaus byl proti.

Za hlavní Topolánkovy protivníky v ODS bývají považováni vlivný předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý a někteří další poslanci této strany. Právě z jejich řad zazněla v posledních týdnech kritika Topolánka za to, že vyslal své emisary za unionistickým poslancem Zdeňkem Kořistkou, aby ho přemluvili k hlasování proti vládě. Kořistka totiž řekl, že ODS mu za to chtěla dát úplatek 10 milionů korun, což ale občanští demokraté důrazně popřeli a s Kořistkou se chtějí soudit. Případem se zabývá i policie.