Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vyjednavači vznikající trojkoalice v rámci programu proti korupci navrhují zavedení finančních trestů pro politiky za nezákonná rozhodnutí a následné škody. Píše to Mladá fronta Dnes a připomíná, že návrh musí ještě schválit lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Zvýšit se mají mimo jiné i sankce pro úředníky. Opatření je podle listu součástí 23 domluvených bodů protikorupčního programu.

Foto: Barbora Kmentová
Vyjednavači vznikající trojkoalice v rámci programu proti korupci navrhují zavedení finančních trestů pro politiky za nezákonná rozhodnutí a následné škody. Píše to Mladá fronta Dnes a připomíná, že návrh musí ještě schválit lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Zvýšit se mají mimo jiné i sankce pro úředníky. Opatření je podle listu součástí 23 domluvených bodů protikorupčního programu. "Tak jako mají nyní finanční odpovědnost pracovníci vůči svému zaměstnavateli, měli by ji mít i politici," cituje list místopředsedkyni VV Karolínu Peake. Koaliční strany se podle deníku v návrhu programu zavazují, že příslušný zákon předloží do prosince příštího roku. Do kolonky politici by prý měli spadat poslanci, ministři, ale i starostové a radní krajů a obcí. Kolik přesně by podle návrhu politici za svá případná nezákonná rozhodnutí zaplatili, zatím strany neřešily. Koalice podle Mladé fronty Dnes slibuje také novelu trestního zákona se zvýšením trestů pro úplatné úředníky, v plánu je také evidence a zveřejňování, jak v konkrétních případech hlasovali ministři, ale i krajští a obecní zastupitelé. "Aby potom stát věděl, na kom vymáhat škodu," dodává deník.


Mirek Topolánek
Lídr ODS Petr Nečas kritizoval někdejšího předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka za to, v jakých souvislostech používal slova "kmotr" ve vztahu k ODS. Podle něj tím straně uškodil. "Nerozumím, proč tuto nálepku použil ve vztahu k vlastní straně, a to mimochodem v době, kdy ji sám vedl. To bych se pak musel zeptat: 'Když je ODS založena na kmotrech, kdo tedy byl její předseda?'," uvedl Petr Nečas mimo jiné v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle listu se tak od Mirka Topolánka zatím nejsilněji distancoval. Petr Nečas se bude na víkendovém kongresu ucházet o zvolení předsedou ODS a zatím sbírá jednu krajskou nominaci za druhou. Již dříve také vyjmenoval šest lidí, které by uvítal ve vedení ODS - Davida Vodrážku, Alexandra Vondru, Pavla Blažka, Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Pavla Drobila. V rozhovoru pro Hospodářské noviny také vysvětluje, proč mezi nimi není například kandidát jihočeské organizace Martin Kuba. "U Martina Kuby jde o to, že by ve vedení ODS neměli být lidé, kteří reprezentují velkou koalici. V jižních Čechách je velká koalice, on sám je náměstkem sociálnědemokratického hejtmana,"řekl lídr ODS.


Vlastimil Tlustý
Bývalý poslanec Vlastimil Tlustý udělal státu ostudu, když loni svým hlasem pomohl svrhnout vládu v době předsednictví Evropské unii. A teď by mu měl stát zajistit prestižní a dobře placený post velvyslance v Kazachstánu, informuje Mladá fronta Dnes. Listu to pod podmínkou anonymity řekli tři lidé z vedení rodící se vládní koalice. Poté, co lídr ODS a zřejmě budoucí premiér Petr Nečas oficiálně varoval dosluhující Fischerovu vládu, aby "v tomto přechodném období neprováděla žádná jmenování velvyslanců". Kromě Vlastimila Tlustého v Kazachstánu se mluví i o tom, že současný ministr zahraničí Jan Kohout míří na nejprestižnější diplomatický post - ambasádu v USA. A proč by odpadlík ODS Vlastimil Tlustý měl dostat diplomatickou "trafiku"? - ptá se Mladá fronta Dnes. O tom podle listu lze zatím jen spekulovat, ale možná právě proto, že pomohl ČSSD shodit Topolánkovu vládu. A Jana Kohouta navrhla do Fischerovy vlády ČSSD, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Bývalé sídlo občanských demokratů na pražském Jánském vršku
"ODS pronajímá sídlo. Zn. Podivně." Tento titulek vévodí úvodní straně Lidových novin. List píše, že bývalé sídlo občanských demokratů na pražském Jánském vršku, ze kterého se vedení strany přestěhovalo před rokem na Pankrác, je měsíce prázdné, avšak nový majitel za něj měsíčně platí stovky tisíc korun.Hlavní manažer ODS Jan Kočí tvrdí, že zisk z Jánského vršku "de facto" pokrývá peníze, které měsíčně platí za pronájem nového pankráckého sídla. Okolnosti pronájmu Jánského vršku jsou však podle Lidových novin podivné hned z několika důvodů. Hospodářský výsledek firmy, která si prostory pronajala, je už minimálně dva roky po sobě minusový, přesto platí za prázdný dům pronájem 300 až 400 tisíc korun měsíčně. ODS navíc na pronájem nevypisovala žádné výběrové řízení. Podle manažera Kočího proto, že "je to věc velmi citlivá" a nechtěli ji "moc křičet do světa", píší Lidové noviny.


Několikametrový nápis "Ať žijou hrdinové z Vítkova", doplněný tříramennou svastikou, symbolem novodobého rasismu, se ve čtvrtek objevil na zdi hlavního vstupu na ostravský stadion Bazaly, píše na titulní straně deník Právo. Neznámý autor podle listu vyhotovil text černou barvou na frekventovaném místě v době, kdy se ostravský krajský soud začal po dvoutýdenní přestávce znovu zabývat kauzou loňského žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byli zranění tři Romové, z toho tehdy ani ne dvouletá Natálka utrpěla těžké popáleniny na celém těle a lékařům se ji jen s velkou dávkou štěstí podařilo zachránit. Odborník na pravicový extremismus Miroslav Mareš na dotaz deníku Právořekl, že v případě čerstvého nápisu nejde o obyčejný vandalismus. "Vidím zde silné podezření na schvalování trestného činu a také na propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,"řekl Miroslav Mareš deníku Právo.


Foto: ČEZ
"ČEZ sesadil z trůnu automobilku Škoda" - píší Hospodářské noviny a v podtitulku dodávají, že v první dvacítce nejvýznamnějších českých firem pouze dvěma loni stouply tržby, a to právě ČEZ a automobilce TPCA. Čtrnáct let se mohli v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto chlubit, že jsou z pohledu tržeb nejvýznamnější tuzemskou společností. Výsledky šestého ročníku soutěže Czech Top100 však přinesly změnu - na trůn "usedl" polostátní elektrárenský gigant ČEZ, který loni utržil 196 miliard korun, tedy přibližně o 13 miliard více než v roce 2008, píše list. ČEZ byl přitom jeden z mála, kterému se loni podařilo zvednout tržby i zisk. Krize také výrazně zamíchala objemy exportu 50 největších vývozců. Celková čísla se propadla na 640 miliard korun, což přibližně odpovídá úrovni roku 2005, konstatují Hospodářské noviny.


Vladimir Iljič Lenin
Vzdáleným příbuzným skladatele Petra Iljiče Čajkovského nebo bývalého německého prezidenta Richarda von Weizsäckera byl vůdce bolševické revoluce Vladimir Iljič Lenin, píše deník Právo. Podle listu to oznámili ruští genealogové při příležitosti otevření výstavy Lenin bez retuše v den 140. výročí jeho narození. Odborníci sestavili jeho rodokmen až do 17. století. Lenin měl podle genealogů německé, švédské a židovské kořeny. Výzkumníci slibují v brzké době další zajímavé skutečnosti z Leninova života. Otevřely se totiž archivy s dosud neprozkoumanými dokumenty, píše deník Právo.


Foto: ČTK
Lidové noviny uvádějí, že v souvislosti s probíhajícím světovým šampionátem fotbalistů sázkové kanceláře čelí rekordnímu počtu sázkychtivých lidí. Jeden ze sázejících například vsadil na celkové vítězství Nizozemců 100 tisíc korun, což by mu v případě správného tipu vyneslo 1 milion 400 tisíc korun! Podle odhadů se jen doteď v Česku na utkání hraná v Jihoafrické republice prosázelo asi 100 milionů korun, přičemž šampionát teprve začal a končí až 11. července, připomínají Lidové noviny.