Topolánek věří, že se ODS vrátí do vlády

Předseda ODS Mirek Topolánek věří ve vítězství své strany v parlamentních volbách. V necelých dvou letech, které do voleb zbývají, musí však občanští demokraté dokázat, že jsou schopni realizovat pravicový program. Jen tak budou s to se po osmi letech vrátit na centrální úrovni k vládě nahradit v čele státu socialisty. Vládu sociálních demokratů, lidovců a unionistů označil na kongresu ODS za lživou. Topolánek, který je na kongresu v Praze jediným kandidátem nedělní volby nového lídra ODS, v úvodním projevu zdůraznil, že "přístav vítězství" je sice v dohledu, ale ne vše je vyhráno. Před předčasným usnutím na vavřínech varovaly i další špičky ODS - místopředseda Petr Nečas či předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Ten si je jistý, že ODS za dva roky porazí sociální demokraty, varoval ale před růstem obliby KSČM. Komunisté podle něj budou za dva roky druhou nejsilnější stranou.

Topolánek čtyřem stovkám delegátům řekl, že občanští demokraté mají své vize a nyní musí pro koncepce získat veřejnost. Vládu tradičně podrobil zdrcující kritice. "Bezohledně zadlužuje nás i naše děti. Trestá aktivní, ožebračuje chudé a zaprodává se nejbohatším," uvedl Topolánek. Před ztrátou středových voličů varoval Petr Nečas. "Nežijme v žádných iluzích, zdaleka ne všichni nás volí z přesvědčení. Až čtvrtina nás volí proto, že vadíme nejméně. Tyto voliče musíme přesvědčit, aby se stali stálými," uvedl Nečas. Vyzval také ODS, aby se připravila vysvětlovat voličům negativa nynější podoby celoevropské ústavy a doporučila lidem pro smlouvu nehlasovat.

Kongres ODS začal bouřlivým přivítáním prezidenta Klause, který z čela ODS odešel před dvěma lety. Na občanské demokraty se přijel podívat slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Dalším z hostů je šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Už loni naznačil, že lidovci by měli zájem s občanskými demokraty po volbách 2006 spolupracovat na vládní úrovni. Nyní uvedl, že se během uplynulého roku lidovci s ODS sblížili na úrovni Evropy i v krajských koalicích. KDU-ČSL i ODS podle Kalouska cítí nutnost strukturální změny v sociálním a zdravotním systému. Lidovci jsou ochotni s ODS snižovat míru přerozdělování a zjednodušit daňovou legislativu. V té však mají zůstat prvky solidarity, které lidovci v návrhu ODS zavést rovnou daň postrádají.