Tradiční hudební festivaly - "Strážnice", "Slunovrat", "Zahrada", Smetanova Litomyšl"

Více než dva tisíce účinkujících ze sedmi zemí se vystřídá ve třiceti programech letošního Mezinárodního folklórního festivalu ve Strážnici na Hodonínsku. 56. ročník strážnického festivalu, který se uskuteční od 22. do 24. června, bude tentokrát více zaměřen na lidovou hudbu národů severní Evropy. Proto se na něm kromě českých a slovenských souborů představí i hudebníci ze Švédska, Finska, Litvy a Estonska. Nouze nebude o různé soutěže, z nichž nejoblíbenější je klání tanečníků v moravském lidovém tanci - verbuňku. Ve speciálním pořadu nazvaném "Domovina" zazní i hudba příslušníků národnostních menšin žijících v Česku, mimo jiné Romů, Rusínů, Židů, Ukrajinců a Chorvatů. Nejexotičtějším bodem programu strážnického setkání má být vystoupení souboru z Toga. Dalším tradičním hudebním festivalům, které na přelomu jara a léta v České republice probíhají, věnovala dnešní rubriku Evelina Himalová.

Chcete-li si poslechnout celou rubriku, klikněte zde: Hudba, zpěv, soutěže, hry, koupání, a také předávání cen - "Zlatých klíčů" vítězům ankety časopisu Folk & Country za rok 2000. Taková byla náplň letošního "Slunovratu", jednoho z nejstarších folkových festivalů, jehož 22.ročník se uskutečnil tentokrát - kde? O tom už šéfredaktor zmíněného časopisu, hlavní organizátor každoročních setkání folkařů a jejich příznivců Michal Jupp Konečný... ...řekl Radiu Praha Michal Jupp Konečný k letošnímu "Slunovratu", který poprvé v historii hostilo město perníku Pardubice. Oceněnými vítězi ankety časopisu Folk & Country se stala skupina "Nezmaři", zpěvák Vlasta Redl a zpěvačka Pavlína Jíšová, v jejímž podání uslyšíte ukázku. Objevem roku 2000 je podle hlasování více než tří tisícovek čtenářů Žofie Kabelková, deskou roku album "Ve znamení ryb" kapely Žalman a spol. a událostí festival "Zahrada". Mimochodem jeho letošní ročník, v pořadí čtvrtý konaný v Náměšti u Olomouce, je už připraven ke startu. Na úrodnou Hanou se přestěhoval v roce 1998 ze Strážnice, kde bylo osm předešlých přehlídek, a tentokrát se na něj sjede na 160 skupin a sólistů; podle Michala Juppa Konečného prakticky kompletní špička folkové a country scény, ale i kapely dalších žánrů a zahraniční hosté, kteří se představí na koncertech v náměšťském zámeckém lesoparku ve dnech 4. až 7. července.


jihokorejská sopranistka Youngok Shin, slovenský basista Peter Mikuláš a další zahraniční pěvci. řekla pěvkyně Eva Urbanová. V krásném prostředí litomyšlského zámku spolu s ní v exotické operní pohádce pod Lenárdovou taktovkou v mezinárodním obsazení v pátek zazpívají španělský tenorista Ernesto Grisales,

V Litomyšli letos vystoupí 1250 umělců a mimo jiné zde zazní pražské inscenace Mozartovy "Figarovy svatby" a Verdiho "Trubadúra", ostravské nastudování Smetanovy "Prodané nevěsty", koncerty Pražské komorní filharmonie, rozhlasových symfoniků, ostravské a brněnské filharmonie, houslistky Gabriely Demeterové a dalších sólistů i chrámové programy, a také mše v klášterních zahradách, kterou má sloužit populární katolický kněz Tomáš Halík. Ten bude hostem našeho nedělního pořadu. Z toho důvodu, milí posluchači, pravidelný "kulturní magazín" odpadá, ale nahradíme vám ho aktuálními příspěvky ve všednodenním vysílání.