Tragický osud Pavla z Kravař nově připomíná plaketa ve skotském St. Andrews

St. Andrews, foto: Jjhake, CC BY-SA 3.0

Historické obzory se dnes vydají do Skotska, v 15.století se tam šířit husitské myšlenky vypravil i lékař Pavel z Kravař. Jeho mise se ale nesetkala s pochopením, naopak, byl zatčen a upálen. Jeho osud dnes po mnoha staletích připomíná pamětní deska, kterou 14.září odhalil ve městě St.Andrews český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Milan Kocourek,  foto: Petra Čechová,  archiv Českého rozhlasu
Při odhalení pamětní desky byl i Milan Kocourek, který životní osudy Pavla z Kravař přiblížil i pro vysílání Radia Praha:

"O Pavlovi z Kravař není moc známo. A co o něm je známo, to ví jen dost málo lidí. Víme ale některé základní věci: vystudoval medicínu na univerzitě v Montpellier a v Paříži, tam myslím získal mistrovský titul. Potom jel do Prahy a tam zřejmě už nestudoval, ale přednášel a působil jako lékař. Jako lékař pracoval i v Polsku ve službách Vladislava Jagellonského. Živil se jednak jako přednášející a jednak jako lékař. Později se ale stal spolupracovníkem husitů, byl například osobním přítelem Petera Paynea. To byl husita, kterému se říkalo Engliš, byl z Oxfordu, odkud musel utéct a dostal se do Čech. Panuje mezi historiky skoro shoda, že Pavel z Kravař v Praze načichl husitskými ideály a to bylo to, co jej přivedlo až na hranici."

Co se tehdy v St.Andrews stalo?

Univerzita v St. Andrews,  foto: Jjhake,  CC BY-SA 3.0
"On přijel do St.Andrews, které už tehdy bylo univerzitním městem. Posláním univerzity bylo mýtit jakékoliv kacíře a byla to tehdy z teologického hlediska spolehlivá univerzita, co se Říma týče. Pavel z Kravař myslel, že tam najde přátele, ale nestalo se tak. Rektor univerzity a její zakladatel, což byl biskup Henry Wardlow, jej nechal zatknout a odsoudit dominikány k smrti. Odsouzen byl během jednodenního procesu, byl také obviněn ze špionáže apod. Jako heretik byl pak 23.července 1433 upálen na hranici."

V Česku se o Pavlovi z Kravař příliš neví. Existuje nějaké povědomí o jeho osobě ve Skotsku?

Bývalá katedála v St. Andrews,  foto: Jjhake,  CC BY-SA 3.0
" Ve Skotsku se ví, co si lidé přečtou v seriózních historických studiích. Například doktor Paul Vyšný napsal o Kravařovi důležitý článek. Kdo si jej ve skotském historickém časopise přečetl, tak ten toho bude vědět dost. V lidovém povědomí Kravař vůbec není, protože tady není žádný památník, který by ho připomínal. Takže kdo se zajímal o historii, tak se o něm něco dozví, ale je toho málo."

Vy říkáte, že památník Pavlu z Kravař není, ale ona to vlastně není už teď pravda.

"Ano, od středy 14.září už Pavel z Kravař svůj památník má. Je to plaketa, která není velká, tak maximálně metr krát metr. Je na ní český i anglický nápis, který říká, že Pavel z Kravař byl český husita, který přijel do St. Andrews, aby tady šířil husitské ideály, ale byl jako kacíř odsouzen na smrt. Také se tam praví, že při upálení mu byla nasazena mosazná koule do úst, aby nemohl promluvit k lidu."

Místo,  kde byl upálen Pavel z Kravař,  foto: ČT
Kde je ta plaketa umístěna?

"Plaketa je na jednom rohovém domě na Market Street, což je jedna z hlavních ulic St.Andrews. Je to místo blízko kříže, kterému se říkalo tržní kříž, tam se nejen konaly trhy, ale bylo tam také popraviště. A na tomto místě byl upálen Pavel z Kravař. Je to asi 10 metrů od té plakety. Kříž je dnes na zemi pouze naznačen, je to obecná záležitost a není zde žádný nápis."