Tramvajový průvod připomněl 130 let od začátku provozu elektrických tramvají

Ulicemi Prahy dnes projel průvod tramvají. Na cestu metropolí, která připomněla 130 let od zahájení provozu první elektrické tramvajové trati v českých zemích, vyrazilo 13 muzejních i současných vozů. Svézt se jimi mohlo na 400 dopravních nadšenců. Fanoušci lemovali i trasu od Hradu přes centrum na Letnou. Akci uspořádal pražský dopravní podnik.

Elektrickou tramvají se Pražané svezli poprvé v sobotu 18. července 1891. Trať vedla od letenského zámečku k severnímu vchodu do Stromovky. Projektoval ji vynálezce František Křižík. Trasa měřila původně 766 metrů, později se prodloužila na 1,4 kilometru.

V čele průvodu dnes jela nejstarší evropská provozuschopná elektrická tramvaj z roku 1899, následovaly vozy z roku 1901 a 1908. Nechyběly tramvaje z 50. a 60. let či ty současné. Jízdenka stála 50 korun. Ve fanshopu pražského dopravního podniku si zájemci mohli vybrat, kterým vozem chtějí jet. Zbylé lístky, které se neprodaly on-line, mohly zájemci získat dnes ráno od průvodčích. Místa byla ale už jen v nových soupravách. Nevšední zážitek ale měli i tito cestující. Tramvaje totiž projely kolem hlavních památek a významných budov.