Elektrická dráha v Praze slaví 120 let

Foto: ČTK

Elektrická dráha v Praze slaví 120 let. Národní technické muzeum při té příležitosti zdarma otevřelo svou dopravní halu a do ulic hlavního města vyjel průvod historických tramvají, aby připomněly, jak to před 120 lety vypadalo.

Praha zahájila provoz na své první trati slavnostně 18. září 1897,  foto: ČTK
V čele průvodu jel otevřený muzejní vůz číslo 500, který vyjíždí jen při mimořádných příležitostech. Jak vůbec vypadaly první tramvaje? To ví historik Pavel Fojtík vedoucí archivu Dopravního podniku Prahy.

"Byly to jednoduché otevřené vozy beze stěn. Vepředu byly kryty takovým čelem, ale nebylo tam nic zaskleného. Řidič, který měl ve vozech službu, tak byl vystaven veškeré nepohodě, která případně byla. Když pršelo, tak pršelo i do té tramvaje. To byl také důvod, proč tahle první elekrická dráha nebyla nikdy provozována v zimních měsících."

První elektrická tramvaj v metropoli zahájila svůj provoz 18. července 1891 a byla první elektrickou dráhou v českých zemích. Postavil ji u příležitosti Zemské jubilejní výstavy na pražském Výstavišti František Křižík.

František Křižík a první elektrická tramvaj
"První elektrická dráha začínala na Letné. Byla s výjimkou konečných stanic v celém průběhu jednokolejná. Naproti dnešní budově Technického muzea stála velká dřevěná vozovna, která sloužila zároveň jako čekárna pro cestující. V roce 1893 byla dráha prodloužena k místodržitelskému letohrádku. První elektrická dráha, když to řeknu zaokrouhleně, měřila necelých 800 metrů, po prodloužení 1,4 kilometry."

Později byla tato dráha zrušena. Během výstavy budila sice velkou pozornost a byla to atrakce. V oblasti bylo však málo domů a tudiž málo lidí. Za celých deset let jejího sezónního provozu přepravila jen půl milionu cestujících. To dnes lámou tramvaje rekordy, dodal Pavel Fojtík.

Foto: ČTK
"Všechny elektrické tramvaje od 18. července 1891 přepravily do konce roku 2010 přes 36 miliard cestujících. Tramvaje Dopravního podniku hl. města Prahy tak ujely přes 5,7 miliard vozokilometrů. Když jsem si to spočítal, tak je to 15 000 krát vzdálenost Země - Měsíc."

Pražský dopravní podnik má v současnosti ve svém vozovém parku necelou tisícovku vozů tramvají, které jezdí na 33 linkách. Každý den jich do provozu vyjede přes 600. Délka provozovaných tramvajových linek v pražské MHD je zhruba 538 kilometrů.

Po první elektrické dráze už dnes žádné stopy nenajdete, s výjimkou jednoho místa, které poznají jen znalci. Kousek od bran Stromovky je malá parková téměř nepoužívaná cesta. Její terén je vyrovnaný a to je zbytek traťového tělesa z roku 1893, utajená připomínka elektrické dráhy. Nynější připomínka bude vidět podstatně víc.

První český zavřený tramvajový motorový vůz vyrobili v roce 1894 v Ringhofferově továrně,  foto: ČTK
"Nejdůležitějším výsledkem pondělního připomenutí bude malý památníček na Letné u Národního technického muzea, který bude příštím generacím tuhle historickou událost připomínat."

Ale vraťme se ještě na chvíli do historie. I když první trať zanikla, Křižík si splnil svůj sen, použít elektřinu v dopravě. A jubilejní výstava dokázala elektrickou dráhu dobře propagovat. Brzy se na něj obrátili radní z Libně, aby propojil Prahu, Libeň a Vysočany. Pak vznikla tramvaj v tehdy samostatných Královských Vinohradech. Hlavní tíhu dopravy v Praze však pořád zajišťoval soukromá koňka.

"To už byla taková provokace, aby se i Praha rozhoupala. Jakmile vstoupila ve známost Křižíkova úvaha o elektrické dráze na Letné, tak Praha se začala zabývat myšlenkou, že by také mohla stavět síť elektrických drah, ale trvalo jí to dlouhá léta."

A rozvoj tramvajových tratí stále pokračuje. Teď se chystá výstavba trati do čtvrti Podbaba.