Trauma z druhé světové války v Evropě stále přežívá

Traumata z druhé světové války ještě 60 let po jejím konci v Evropě přežívají a promítají se i do praktických mezinárodních vztahů. Je o tom přesvědčen politolog Bohumil Doležal, který proto inicioval mezinárodní výzvu Evropskému parlamentu, aby učinil praktické kroky vedoucí k uzavření této kapitoly světových dějin v duchu smíření.

Evropa je podle Doležala stále v jistém smyslu rozdělena na vítěze a poražené, což znesnadňuje její jednotný postoj vůči globálním nebezpečím, která se ve světě objevila. "V myslích Evropanů by mělo zakotvit vědomí, že Evropa dnes představuje po všech stránkách plnoprávné společenství národů a států," uvedl. Evropský parlament by proto měl přijít s iniciativou, která by umožnila reflexi nad některými spornými otázkami, a přispěla tak ke smíření s minulostí. "Výzva nebagatelizuje německé zločiny, ale mezi evropskými státy a státy euroatlantického okruhu by neměly zůstávat nevyřčené věci narušující jejich vztahy," řekl Doležal. V této souvislosti připomněl například vystěhování německých obyvatel ze zemí východní Evropy po skončení války nebo chování ruských vojsk vůči lidem v poražených státech. "Uvedl bych také plošné bombardování německých měst na konci druhé světové války, které nemělo praktický smysl a způsobilo strašlivé oběti na životech," doplnil s tím, že výzva je mezinárodní a každý signatář má svůj subjektivní názor na tuto kapitolu dějin.

Senátor Zdeněk Bárta (KDU-ČSL) si od výzvy slibuje, že napomůže přesnému popsání a zamyšlení nad minulými událostmi. Evropský parlament by podle něj mohl například dotovat publikace, pořádat setkání a konference. "K 60. výročí konce války jsou to praktické kroky, které by mohly vést ke snazšímu dialogu, sousedství uvnitř Evropské unie," řekl Bárta ČTK.

Pod otevřený dopis se podepsali například také poslanci Táňa Fischerová, Svatopluk Karásek, biskup Václav Malý, kněz Tomáš Halík, maďarský poslanec Zsolt Németh a Támás Deutsch, bývalý evropský komisař Franz Fischler nebo jeden z možných kandidátů na papeže, vídeňský kardinál Christoph Schönborn. "Chápu to jako kamínek do mozaiky v procesu smíření," řekl ČTK další ze signatářů, mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.