Doletí "modrý pták" do Strakovy akademie?

Úřad vlády

Dostane se "modrý pták", kterého má ve svém znaku Občanská demokratická strana, do sídla vlády ve Strakově akademii? To je téma dnešní rubriky Česko v komentáři, jejímž hostem je politolog Bohumil Doležal.

"Já si myslím, že je to velmi reálný cíl vzhledem k situaci na české politické scéně. ODS vlastně nemá žádnou konkurenci. Sociální demokraté jsou rozloženi a komunisté ještě dlouho nebudou schopni získat takovou většinu a jsou natolik nekompatibilní s ostatními stranami, že neznamenají pro ODS žádnou konkurenci."

Přesto radikální reformy, které nabízí ODS v rámci svého programu nazvaného Modrá šance, počítají mimo jiné s velmi nepopulárními škrty sociálních dávek. Nemohlo by to občanským demokratům ubrat na voličském potenciálu?

"Já se obávám, že lidé jsou realističtí a pamatují si, co zbylo z těch siláckých řečí o utahování opasků po roce 1992. Také se ukázalo, že praktická politika ODS potom byla sociálně více než ohleduplná. Já si myslím, že oni si netroufnou provádět takové kroky, aby veřejnost nějakým způsobem popudili. A veřejnost to zřejmě tuší."

Čestný předseda ODS, prezident Václav Klaus, ale i samotná strana se netají kritickým postojem k Evropské unii, zejména pak k návrhu tzv. euroústavy. Nemůže i to odradit značnou část voličů od podpory ODS?

Úřad vlády
"Já se domnívám, že právě to stanovisko je velmi populistické. Na těch výhradách, zejména k euroústavě, něco je, ale podle mého názoru je to nesmírně nadceněné a přehnané a takový akcent na hájení českých národních zájmů proti silným 'cizákům', kteří nás chtějí omezovat, to bohužel u nás mezi lidmi hodně zabírá."

Hodně se také hovoří o jistém napětí mezi kraji, které si v posledních volbách umocnily sebevědomí, a pražským centrem, respektive poslaneckým klubem ODS. Kraje jsou přitom voličům přece jen blíž. Není i to důvod, proč by bylo vhodné brzdit v řadách ODS sebevědomé přesvědčení, že vyhrát parlamentní volby nebude problém?

"ODS vlastně dostala nynější vládu do obklíčení, naprosto ovládla krajskou rovinu a je na nejlepší cestě ovládnout Senát. Ona postupuje cílevědomě. Je pravda, že jakýsi náznak rozporu ve vedení ODS je. Tam jsou na jedné straně lidé z regionů, to znamená předseda Mirek Topolánek, středočeský hejtman Petr Bendl a vlastně i pražský primátor Pavel Bém, na druhé straně je tam Petr Nečas jako zástupce starší gardy ve vrcholné politice. Tam jakási tenze je, ale já bych to nepřeceňoval. Mně se nezdá, že by to bylo v současné době v takové fázi, ty vztahy mezi nimi, že by to mohlo ohrozit volební vítězství. To by museli být tak rozhádaní, jako například sociální demokracie, a to ani zdaleka nejsou."

V roce 1998 ODS volby prohrála mimo jiné proto, že se její čelní představitelé už v předvolební kampani chovali tak, jako by už zvítězili. Mnozí voliči se tehdy nerozhodli pro sociální demokraty, ale proti občanským demokratům. Změnila se podle Vás ODS už natolik, že se historie nebude opakovat?

"No, že by se nějak podstatně změnila, tomu já moc nevěřím. Ale myslím, že se alespoň poučila v tom, že takovou arogantní, sebevědomou kampaň, která byla vlastně byla postavena skoro na zastrašování voličů, zejména ostře nacionalistickou notou, kterou zvolili, už opakovat nebudou. Tuto chybu už zřejmě neudělají. Tím nemá být řečeno, že by došlo k nějaké velmi podstatné proměně jejich programu a jejich způsobů politického chování. To samozřejmě ne."

Shrnuto a podtrženo: Je tedy velice pravděpodobné, že v roce 2006 přece jen "modrý pták" do Strakovy akademie doletí?

"Je to velmi pravděpodobné. Překvapení není vyloučeno, ale není vyloučeno jenom jako překvapení."

Své názory prezentoval politolog Bohumil Doležal.