Je úřednická vláda řešením?

Mirek Topolánek (Foto: CTK)
0:00
/
0:00

Sociální demokracie navrhuje vznik úřednické vlády složené z odborníků, která by se opírala o podporu politických stran. Jak po jednání předsednictva strany řekl premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek, pro jinou variantu kabinetu ČSSD hlasovat nebude. Šéf Občanské demokratické strany Mirek Topolánek však soudí, že občanští demokraté mají dost stranických odborníků. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase nepřipadá vláda talentů v úvahu. Premiér podle něj nepochopil, kdo vyhrál volby. Byla by vláda odborníků byla řešením patové povolební situace u nás?

Tisková konference ODS,  foto: ČTK
Prakticky stejnou otázku jsem položil politologovi Bohumilu Doležalovi: "Taková vláda podle mého názoru je sice představitelná, ale na nějakou určitou dobu, než bude možné zopakovat volby, které by přinesly nějaký přesvědčivější výsledek než stávající. Já si myslím, že taková vláda by neměla mít mandát celého toho volebního období, naopak by měla mít mandát pokud možno krátký, protože je to jaksi popření politiky v tradičním slova smyslu. Je to jen východisko z nouze, a jako východisko z nouze se to musí brát."

V čem lze spatřovat úskalí vlády odborníků?

"Především to budou prostě lidé, o kterých se toho moc neví a kteří jsou nastrčeni politickými stranami, ale nikdo nebude vědět, jak moc je někdo nastrčen a jakým směrem je nastrčen. Prostě ta vláda bude politicky úplně nepřehledná a tím pádem nezpůsobilá vykonávat svůj mandát delší dobu než, podle mého názoru, půl až tři čtvrtě roku."

Dočasné vlády odborníků už historie předválečného Československa i novodobé historie Česka zná. Jaké jsou s ním podle Vás zkušenosti?

Mirek Topolánek a  Martin Bursík při jednání o nové vládě,  foto: ČTK
"U nás trošku podobná, ale ne úplně totožná situace nastala po pádu Klausovy vlády v roce 1997. S tou vládou nejsou špatné zkušenosti právě proto, že vládla jenom krátkou dobu. Nebyla to vysloveně vláda odborníků, seděli v ní politici i odborníci, bylo to takové smíchané, a bylo předem dohodnuto, že ta vláda je přechodná na velmi krátkou dobu. Pokud jde o první republiku, pak je to hrozně těžké srovnávat, protože ústavní background byl úplně jiný než je u České republiky a byla také úplně jiná politická situace, stát vypadal úplně jinak, byla to jiná doba. Je to od nás už přece jen vzdáleno už skoro tři čtvrtě století, tak že já bych byl velmi opatrný na nějaké analogie."

Jiří Paroubek zastává názor, že by měla úřednická vláda vydržet co nejdelší dobu, a kdyby to šlo, tak třeba i celé čtyřleté volební období. Předsednictvo sociální demokracie podle něj udělá vše pro to, abychom nesměřovali k předčasným parlamentním volbám. Místopředseda lidovců Jan Kasal ale soudí, že představa ČSSD je "mimo realitu". Jeho protějšek z ODS Petr Nečas k záměru Jiří Paroubka řekl: "Je to klukovina ve stylu, když nebudu premiérem já, nebude ani Topolánek."

Šéf ODS Mirek Topolánek v úterý zahájil oficiální jednání se zástupci lidovců a zelených o sestavení koaliční vlády. Věří, že se mu podaří v nové sněmovně najít i mezi sociálními demokraty alespoň jednoho poslance, který by koaliční vládě v tomto složení vyjádřil podporu.