Nečas byl potvrzen lídrem ODS, Langer a Bém zůstávají na kandidátkách

Ivan Langer a Petr Nečas, foto: ČTK

Občanské demokraty povede až do kongresu strany dosavadní volební lídr Petr Nečas. V pondělí večer ho tím pověřila výkonná rada ODS poté, co předseda Mirek Topolánek rezignoval na svou funkci. Topolánkovi se ale nepodařilo, aby z volebních kandidátek byli kromě něj vyškrtnuti i volební manažer ODS Ivan Langer a pražský primátor Pavel Bém. Podrobněji teď Milena Štráfeldová:

O prvním kroku výkonné rady ODS, tedy potvrzení Petra Nečase ve vedení strany, nikdo předem nepochyboval. Mirek Topolánek Nečasovi předal své kompetence už před dvěma týdny. Nečas mu za dosavadní působení v čele strany poděkoval:

Pavel Bém,  foto: ČTK
"Za významných osm let jeho práce pro ODS v roli předsedy s jednou výjimkou dovedl Mirek Topolánek stranu ke všem vítězným volbám. Období jeho předsednictví vyvrcholilo velmi úspěšným vedením vlády ČR. Jako premiér malé středoevropské země zvládl na výbornou klíčovou část českého předsednictví Evropské unie a významně se zasloužil o posílení mezinárodní prestiže ČR v prvních měsících r. 2009."

Už před jednáním výkonné rady se ale spekulovalo o tom, zda budou z kandidátek škrtány další osobnosti z vedení ODS. Mirek Topolánek požadoval, aby z nich odešli nejen jeho protivník pražský primátor Pavel Bém, ale i jeho dlouholetý spojenec Ivan Langer. Za Béma se postavila celá výkonná rada. Bém k tomu řekl:

"Já myslím, že zvítězil rozum. Koneckonců celý průběh té výkonné rady tomu nasvědčoval. My si uvědomujeme, že jsme ve volbách a volební kampani. Startujeme horkou volební kampaň a to, na co se musíme soustředit, je především program. Volby se nevyhrávají nějakými šarvátkami a vyřizováním si účtů uvnitř stran. Volby se vyhrávají konstruktivním a dobrým politickým programem."

Petr Nečas,  Ivan Langer,  Petr Bendl a Petr Tluchoř,  foto: ČTK
Proti setrvání dosavadního volebního manažera a místopředsedy strany Ivana Langra hlasovalo patnáct členů výkonné rady, přesto na kandidátce zůstává:

"Já věřím, že dneškem končí to ne úplně lehké období ODS před volbami. A teď tady před vámi stojí grémium jako jeden muž a řeklo si jasně, že ve čtvrtek začíná horká volební kampaň, která povede k vítězství ODS."

Langer i Bém jsou přitom považováni i uvnitř ODS za kontroverzní osobnosti. Na to, jaký může mít jejich další setrvání na kandidátkách dopad na volební preference ODS, jsme se zeptali politologa Bohumila Doležala:

"ODS byla ve slepé uličce. Když nechala Langra a Béma ve funkcích, tak dává argumenty do rukou protivníkům, tedy zejména Paroubkovi, že ty změny jsou v podstatě kosmetické a nezajímavé a že vlastně jenom obětovali Topolánka a nic dalšího neudělali. Kdyby byli Langra a Béma vyškrtli z kandidátek, tak by se myslím ta strana značným způsobem destabilizovala, protože Bém má velký vliv v Praze a Langer je taky velmi vlivný člověk. Takže oni si mohli vybrat ze dvou špatných řešení."