Tůma:ČNB zvýšením sazeb nebrzdí ekonomiku, ty půjdou ještě nahoru

Česká národní banka se nedomnívá, že by nedávným zvýšením úrokových sazeb o čtvrt bodu brzdila růst české ekonomiky. "Naopak my jsme velmi optimističtí, co se týká výkonnosti české ekonomiky, a zároveň předpokládáme, že sazby půjdou trochu nahoru," řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Nepotvrdil však, že by růst pokračoval v nejbližší době.

Například ministr financí Bohuslav Sobotka řekl koncem srpna, že ČNB by neměla se zvyšováním sazeb pospíchat. "Je docela dobře možné, že ministr financí to viděl jinak," reagoval Tůma. "Odvíjí se to od analýzy, kterou on má k dispozici. Nicméně, pohled České národní banky i ministerstva financí na ekonomiku se příliš neliší. A pokud já vím, tak i poslední predikce ekonomického vývoje z dílny ministerstva financí předpokládá růst úrokových sazeb v letech 2004 a 2005." dodal.

Tůma hovořil i o návrhu ministra vnitra Františka Bublana zřídit u centrální banky registr všech bankovních kont. Ten by měl pomáhat s dohledáváním bankovních účtů například organizacím podezřelým z terorismu. "A jestliže k nám přijde takový požadavek, tak my nejsme schopni to prověřit, protože my bychom museli obcházet těch 30 nebo 40 velkých bankovních institucí a hledat, jestli náhodou tato organizace tam nemá účet," řekl minulý týden Bublan v ČT.