Tunel Mrázovka zatím zlepší dopravu v Praze jen mírně

Jen malé zlepšení dopravní situace v Praze přinese podle zástupců pražského magistrátu tunel Mrázovka v Praze 5. Podzemní stavba propojí od čtvrtka Strahovský tunel a silnici mezi Strakonickou a Radlickou ulicí. Představitelé města říkají, že Mrázovka je jen nezbytnou součástí dalších dopravních staveb vnitřního automobilového okruhu a sám o sobě není spásou. Zatím podle nich ulehčí zejména centru Smíchova.

Podle primátora Pavla Béma (ODS) se s otevřením zhruba kilometr dlouhého tunelu doprava ve městě nepochybně mírně zlepší. "Říkám mírně, protože zásadně se změní až po roce 2008, kdy předpokládám, že můžeme v tom optimistickém scénáři počítat s dokončením vnitřního městského okruhu v celé své délce," řekl novinářům.

První řidiči projedou tunelem Mrázovka ve čtvrtek odpoledne. Předtím se uskuteční jeho slavnostní otevření, kterého se zúčastní také prezident Václav Klaus. Představitelé magistrátu i zástupci dodavatelských firem zdůraznili to, že Mrázovka patří k nejmodernějším a nejbezpečnějším tunelům v Evropě. Původní deset let starý projekt byl po katastrofách v některých evropských podzemích komunikacích upraven. Zejména byl zvýšen výkon požárního větrání.