Turistika ve středních Čechách závisí hodně na Praze

Rozvoj turistického ruchu ve Středočeském kraji i do budoucnosti bude do značné míry závislý na Praze. Jde ale o to, aby kraj dokázal lépe využít obří potenciál Prahy a jejím návštěvníkům uměl nabídnout dostatečně atraktivní cíle. Zatímco zahraniční turisté budou zřejmě i nadále vyhledávat notoricky známé pamětihodnosti, pro domácí návštěvníky je možné tuto nabídku postupně rozšiřovat.

ČTK to řekli členové rady Středočeského kraje a agentury CzechTourism na hradě v Českém Šterneberku na Benešovsku v rámci propagační cyklistické jízdy Krásná země.

Ředitel agentury David Gladiš zdůraznil určitý rozpor, který Praha pro rozvoj turistiky ve středních Čechách představuje. Na jedné straně přitahuje ohromné množství turistů z celého světa, kteří často vyjíždějí na výlety i do okolí Prahy. Na druhé straně ale také disponuje velkou ubytovací kapacitou i bohatým nočním životem, kterému těžko může konkurovat jakékoli středočeské město. "Útraty návštěvníků Středočeského kraje tak z velké části nakonec zůstanou v Praze," řekl Gladiš. Úkolem kraje je podle něj velký potenciál návštěvníků Prahy využít a dostat je i do zajímavých míst v kraji. Jednou z možností je připravit nabídku zajímavých výletů i pro návštěvníky pražských hotelů.

Cyklistické putování pod názvem Krásná země, které pořádá agentura CzechTourism, má podpořit rozvoj domácího cestovního ruchu a motivovat Čechy k rozhodnutí trávit dovolenou v českých regionech. Začalo 25. června v Chebu a po třítýdenní cestě napříč republikou skončí 16. července na Trojmezí na rozhraní Česka, Slovenska a Polska.