Jste na tůře, máte žízeň a hlad. Najednou se před vámi objeví na louce či v lese samooblužný bar. Lidé si je oblíbili

Kačenčin šenk na trase Stezky Českem v Orlických horách

V Česku si získávají oblibu takzvané samoobslužné bary v přírodě. Je tu nejen občerstvení pro turisty, ale někde i pamlsky pro psy. Lidé si zboží sami vyberou a následně zaplatí buď do kasičky, nebo online. Bohužel se stává, že bary i někdo vykrade.

Foto: Martin Černý,  Radio Prague International

"Samoobslužné bary nabízejí turistům možnost občerstvit se po dlouhé túře. Ve většině případů se nacházejí na odlehlých místech. Zájemci si mohou koupit pivo, limonádu, energetické tyčinky nebo sušenky a nechat za produkt dobrovolnou částku," řekla České televizi Dominika Lomová, manažerka hotelu na Vysočině, která provozuje samoobslužný bar.

"V našem baru, který jsme zřídili v místním lese, nabízíme nejen občerstvení pro turisty, ale také pamlsky pro psy. Cestovatelé si mohou vybrat z různých nápojů a sušenek."

Dominika Lomová myslela, že bary poté, co je vykradli několikrát zloději, zruší. Ale nakonec je hotel zachoval. Měsíčně je totiž navštíví až 500 turistů a většina poctivě zaplatí.

Vznikl i zimní bar s kovárnou

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

V rámci Koruny Vysočiny už funguje sedm samoobslužných barů a jeden výčep. Novinkou na Vysočině je samoobslužný výčep piva se čtečkou občanských průkazů, který má zabránit pití alkoholu mladistvými.

Že lidé rádi takové bary využívají, potvrdila i skupina cyklistů z Liberce, kteří navštívili Vysočinu a při stoupání po sjezdovce s potěšením objevili na jejím konci samoobslužný bar, jak řekl České televizi jeden z nich, Radek Havlík.

"Tyhle bary jsou výborný nápad, hlavně pro lidi, kteří jako my lezou na takovou sjezdovku. Tady se člověk může občerstvit a zregenerovat".

Kačenčin šenk na trase Stezky Českem v Orlických horách | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Další samoobslužný bar v lese je natříklad na trase Stezky Českem v Orlických horách. Tady vymysleli, jak zajistit, aby bylo i v parném létě pivo chlazené. Přepravky s nápoji jsou totiž v horském potoce. Na stezce byla matka s dcerou, které putovaly do Neratova.

"Jsme úplně nadšené, že někdo dokáže v současné době takhle důvěřovat lidem. Hrozně se nám to líbí."

Kamenná Horka nabízí dva nevšední bary - Luční bar a Bar Kovárna | Foto: Eva Bucharová,  Český rozhlas

V Českém Švýcarsku vznikl zimní samoobslužný bar s kovárnou. Kovář Miloslav Petrášek nejdřív zprovoznil Luční bar, který si lidé oblíbili a jsou poctiví. Proto vytvořil jeho zimní variantu ve své kovárně. Návštěvníci tak mají možnost vidět, jak pracuje. A sami si mohou řemeslo vyzkoušet.

klíčové slovo: