Klub českých turistů má důvod k oslavám

Před 135 lety v červnu 1888 ho založilo několik nadšenců. Prvním předsedou byl slavný cestovatel Vojtěch Náprstek. Stojí za unikátním značkovým systémem, který nám závidí doslova celý svět.

Pěší turistika ve 20. letech 20. století,  jižní Čechy | Foto: Klub českých turistů
První značená turistická trasa,  Svatojánské proudy | Foto: Magdalena Kašubová,  Radio Prague International

První značená turistická trasa vedla ze Štěchovic u Prahy ke Svatojánským proudům. Původně byla dlouhá osm kilometrů, dnes je sotva poloviční. Části trasy u Štěchovic a Slap totiž zalily přehrady. Klub zakládalo kolem 200 členů, ale velmi rychle získával na popularitě. Největšího rozmachu dosáhl ve 20. a 30. letech minulého století, kdy měl 100 tisíc členů a vlastnil a spravoval na území tehdejšího Československa celkem 114 turistických chat, 13 rozhleden, osm loděnic a asi 30 hradů, mimo jiné i Trosky a slovenské Strečno.

Čelní představitelé KČT odpočívají při značení cest | Foto: Klub českých turistů

Červená, modrá, zelená, žlutá

Turistické značení | Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International

Systém českých turistických tras značených čtvercovou značkou s jedním barevným pruhem a dvěma bílými, je často označovaný za nejlepší na světě. A tak není divu, že se stal inspirací i pro další země. Podle stejných značek chodí turisté na Slovensku, v Polsku (kde ke čtyřem barvám přidali ještě černou), Bulharsku, Maďarsku a německém Sasku, jako doplňkový funguje také v Rakousku. Čeští dobrovolníci v posledních letech začali tento systém šířit i v krajanských komunitách. Typické turistické značky jsou tak k vidění v rumunském Banátu, kde už od poloviny 19. století žije česká menšina. A svou stopu nechali čeští turisté i v daleké Brazílii – v okolí města Bataypora, kde žijí převážně potomci českých přistěhovalců, kteří přišli do vzdálené latinskoamerické země pracovat do Baťových závodů.

Pochod Praha - Prčice

Zřícenina hradu Borotín na trase pochodu Praha-Prčice | Foto: Šárka Rámišová,  Český rozhlas

Tento pochod patří v současnosti k nejvýznamnějším akcím, které Klub českých turistů pořádá. Zapomenout se ale nedá ani na údržbu turistických tras, kterých je dnes přes 43 tisíc. V současnosti se v tuzemsku také nachází více než 34 tisíc kilometrů cyklotras nebo přes 4 tisíce kilometrů lyžařských tras.

klíčová slova:

Související