Turistů v Praze je víc než loni, ale tržby nerostou

Letošní turistická sezona v Praze je mírně lepší než loni, kdy hlavní město navštívilo přibližně 4,3 milionu zahraničních turistů. Letos to zatím vypadá na nárůst do dvou procent, řekl ČTK Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Nejde podle něj o žádný velký úspěch, tržby hoteliérů a správců památek totiž zůstávají stejné nebo dokonce klesly. Výrazný nárůst návštěvnosti nezaznamenaly ani muzea a památky vyhledávané českými a moravskými turisty v Praze. Pokračuje tak prý spíše negativní trend způsobený ekonomickou krizí a dlouhodobými pražskými nešvary - kapesními krádežemi a nevrlými taxikáři. Světová organizace turistických kanceláří předpovídá na letošní sezonu nárůst návštěvnosti turistických destinací o tři až čtyři procenta. Ve srovnání s tím Okamura považuje pražský nanejvýš dvouprocentní nárůst za neúspěch. Pražské hotely jsou v polovině prázdnin obsazeny přibližně ze tří čtvrtin, což je pro hoteliéry mírně lepší výsledek než loni. Vyplývá to ze statistik ubytovacího portálu Hotel.cz. Podle zástupce portálu Tomáše Nezdary ale hotelům kvůli prudkému snížení cen nerostou tržby.

"Ceny hotelů v Praze jsou dnes mnohdy nižší než v krajských nebo okresních městech. Předpokládáme tedy, že bude ubytováno více lidí, avšak celkové tržby zůstanou na podobné úrovni jako loni nebo se lehce sníží," předpověděl Nezdara vývoj sezony. Podle Hotel.cz je hlavní město pořád nejpřitažlivější pro Němce a Rusy, na rozdíl od minulých let ale jezdí především klienti takzvané nižší střední třídy, pro něž se česká metropole po meziročním propadu cen až o 30 procent stala cenově dostupnou.

Odliv zahraničních turistů se v Praze hodně dotýká například židovských památek. Velký pokles návštěvníků zaznamenali správci pražského židovského města mezi roky 2008 a 2009, konkrétně o 11 procent. "Letos propad návštěvnosti dále pokračuje, meziročně lze hovořit o poklesu o dalších zhruba pět procent," řekl ČTK tajemník Židovské obce v Praze Michal Borges.Výjimkou z pravidla je ale Jeruzalémská (Jubilejní) synagoga v Jeruzalémské ulici, dodal Borges. Zatím stejná jako loni zůstává návštěvnost Národního muzea, podle vedoucí ekonomického úseku muzea Mariky Bártové je to hlavně díky úspěšné výstavě Planeta země. V roce 2009 nicméně návštěvnost klesla oproti předloňsku v průměru o 8,8 procenta.

Podle Jolany Myslivcové z památkové sekce Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) je potřeba turistům v Praze nabídnout netradiční památky a speciální programy. "Zájem je třeba o projekty Praha Franze Kafky, Praha secesní, technické památky v Praze a podobně," řekla Myslivcová. Turisté se začínají zajímat také o pražské parky, Botanickou zahradu v Tróji a podobně. Lákadlem jsou prý rovněž výstavy, například obrazy německého malíře Hanse von Aachena nebo šperky Cartier na Pražském hradě.

Autor: Peter Gabaľ