Cestovní ruch oživuje. Zájem je však oproti roku 2019 třetinový

Lennonova zeď v Praze

Cestovní ruch po krizi oživuje. Obsazenost hotelů se zvýšila. Problém však nadále mají velká města, kde chybí zahraniční turisté.

Foto: user32212,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 1 milion 600 tisíc hostů, což je meziročně o 51 procenta více. Lidé však pobyty rezervují většinou na poslední chvíli, někdy i v den příjezdu. Nejistota hoteliérů tak trvá.

Turismus protiepidemickými opatřeními výrazně utrpěl. Ani nárůsty počtu hostů o desítky procent nejsou podle odborníků dostatečné k jeho zotavení.

Česko přichází o významné příjmy

V porovnání s předkrizovým rokem 2019 je zájem třetinový. Podle analytika cestovního ruchu a vedoucího katedry hotelnictví na Vysoké škole hotelové v Praze Petra Studničky tak Česko přichází o významné příjmy z turismu.

Petr Studnička | Foto: Eva Turečková,  Radio Prague International

"Uvádí se, že stokoruna utracená turistou generuje 41 korun přínosu pro veřejné rozpočty prostřednictvím zejména výběru daní a případně místních poplatků."

Hotely a penziony, které jsou v lokalitách vyhledávaných domácími turisty, hlásí obsazenost asi 60 procent. Nejhorší situaci čelí velká města, kde je průměrná obsazenost do 20 procent.

Asociace hotelů a restaurací chce po vládě spustit kurzarbeit

Pokud vláda podle Asociace hotelů a restaurací rychle nespustí program kurzarbeit na udržení stávajících zaměstnanců, oboru v následujících měsících hrozí další kolaps. Pomoc by měla směřovat do nejvíce zasažených regionů.

Karlův most | Foto: Dimitrij Anikin,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Nejhůř je na tom Praha, kde například čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely měly za letošní první pololetí obsazenost 9,9 procenta. Před pandemií koronaviru to bylo 75 procent.

Praha je podle hoteliérů nyní levná a bez turistů, což by mohlo přilákat více českých a slovenských cestovatelů. Ti mají zájem hlavně o víkendové pobyty, a to díky tomu, že ceny ubytování razantně klesly. V Praze je zatím jen desetina návštěvníků, kteří sem přijeli před začátkem pandemie.

Lepší sezónu letos hlásí aerolinky i cestovky

Lepší sezónu mají také aerolinky nebo cestovky, dodává ředitelka odboru služeb a cestovního ruchu Českého statistického úřadu Marie Boušková.

Marie Boušková | Foto: Český statistický úřad

"Například tržby letecké dopravy vzrostly na více než dvojnásobek loňských hodnot, tržby v ubytování se zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří a agentur byly v porovnání s loňskem více než pětinásobné."

S větším zájmem o regionální turistiku někteří majitele hotelů a restaurací zvýšili ceny. Kromě tříprocentní inflace dříve zástupci z gastronomie uváděli, že lidé mohou očekávat zdražení do 15 procent.

Ale reálně řada restaurací zdražuje v řádu desítek procent. Třeba oblíbený smažený sýr, který stál kolem sta korun, si dnes někde dáte až za 170 korun.

Ministerstvo chce turistiku podpořit formou poukazů

Ministerstvo pro místní rozvoj chce městskou turistiku podpořit formou poukazů. Pro krajská města má v novém programu připraveno 500 milionů korun. Stejnou sumu, kterou do poukazů vloží sama města, jim přispěje stát.

Ilustrační foto: davidlee770924,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Například při třídenním pobytu by mohl dospělý využít poukaz na 3000 korun, a dítě voucher za 1000 korun. Podmínkou využití poukazu bude ubytování ve městě, poukaz bude možné využít nejen na pobyt, ale také na stravování či vstupy. Program musí schválit vláda. Pomoc by ale měla mít města možnost uplatnit zpětně od 1. července.

klíčové slovo: