Počet turistů stále nedosáhl čísel před covidem

Ve druhém čtvrtletí se v hotelech, penzionech a kempech v Česku ubytovalo pět milionů turistů. Období před covidem se počet hostů zatím nevyrovnal.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Přesto však ve srovnání se stejným obdobím loňského roku letošní údaj představuje nárůst o 229 procent. Stále chybí zahraniční hosté, připomněl Pavel Vančura z Českého statistického úřadu.

"Stále chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo jen 65 procent v porovnání s rokem 2019. Zatímco návštěvnost domácích hostů výsledky 2. čtvrtletí 2019 již překonala."

Ani v hlavním městě se počet turistů dosud nevyrovnal období před epidemií covidu. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v Praze ubytovalo 1,6 milionu turistů, což je o víc než půl miliónu méně než ve stejném období předcovidového roku 2019.

Návštěvníci ze zahraničí chybí ve velkých městech

Jan Papež | Foto: Jana Kudláčková,  Český rozhlas

Právě ve velkých městech nejvíc chybí návštěvníci ze zahraničí. Jak připomněl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, vliv měla i ruská invaze na Ukrajinu.

"Samozřejmě extrémně chybí ruská klientela. Covid stále ještě dopadá především na čínskou klientelu, která po světě necestuje. Chybí tu více Slováků, Britů, Španělů, Francouzů."

O tom, že se lidem vrací chuť cestovat, svědčí i stoupající tržby v cestovním ruchu. Celkově se tržby za služby zvýšily meziročně o 12 procent. Vysoko nad průměrem jsou odvětví spojená s turistikou.

"Z dílčích odvětví služeb se nejvíce dařilo cestovním agenturám, kancelářím a jiným rezervačním činnostem, kterým tržby vzrostly o 217 procent, následovalo ubytování s růstem 146,5 procenta a letecká doprava, kde se tržby meziročně zvýšily o 135 procent," připomněl Tomáš Harák z Českého statistického úřadu.

Foto: PhotoMIX-Company,  Pixabay,  Pixabay License

Jak dodal hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek, cestovní ruch má velkou šanci vykrývat případná slabší čísla z průmyslu a stavebnictví i ve třetím čtvrtletí. Velkou neznámou však je, jak dlouho to vydrží. Za pravděpodobné Dufek považuje to, že kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám energií část lidí na podzim sníží výdaje na volný čas.