Tvrdík: Češi se bez mandátu OSN do operace proti Iráku nezapojí

Čeští vojáci se podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka nezapojí bez mandátu OSN do blížícího se konfliktu mezi koalicí vedenou Spojenými státy a Irákem. Tvrdík tak před večerním jednáním Bezpečnostní rady státu reagoval na rozhodnutí USA a Velké Británie, které se rozhodly neprosazovat v Radě bezpečnosti OSN novou rezoluci k Iráku.

Členové rady se během jednání spojí s velitelem česko- slovenského protichemického praporu v Kuvajtu Dušanem Lupuljevem. Generál je bude informovat o situaci jednotky, která je přímo v centru případné války.

Čeští vojáci vykonají pouze záchranné práce a humanitární práce v případě, že budou proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám použity zbraně hromadného ničení. "Usnesení vlády a parlamentu je zcela zřejmé a naši vojáci budou postupovat podle něj. Česká republika jasně deklarovala, že pro plnou podporu vojenské akci žádá kromě dosavadních rezolucí i nový akt Rady bezpečnosti OSN. Je zřejmé, že ten v tuto chvíli nebude," prohlásil ministr obrany při příchodu na jednání rady. Tato pozice podle něj odpovídá americkým požadavkům. Česko se už rozhodlo umožnit přelety a přejezdy jednotek přes své území.

Slovenská část čtyřsetčlenného praporu se v případě nasazení vojáků bude řídit českou podobou mandátu.

"Já myslím, že my zůstaneme konzistentní ve svém postoji, žádný revoluční krok v pondělí večer určitě neuděláme," řekl při příchodu na jednání rady prezident Václav Klaus. Už dříve uvedl, že si přeje, aby česká politická reprezentace byla ve vztahu k irácké krizi jednotná. Současně by podle něj postoj politiků měl být co nejblíže názoru české veřejnosti.

Premiér Vladimír Špidla v rozhovoru pro ČTK připustil, že se situace ve světě mění. "Blízkost konfliktu se stupňuje a Bezpečnostní rada státu je tady především od toho, aby reagovala na bezpečnostní situaci, která se může dotknout republiky," řekl. Považuje proto za rozumné, aby politici hovořili o situaci dříve, než nastane. "Je to lepší než být ve vleku událostí," dodal.

V Praze je nyní i generál Petr Pavel, který jinak Česko zastupuje v mezinárodním štábu protiteroristické operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě, kde se plánuje i invaze do Iráku. Právě on je mužem, který drží takzvanou "červenou kartu" a může použití česko-slovenské jednotky zastavit.

Ministr obrany novinářům řekl, že v tuto chvíli podle jeho informací neexistuje důvod pro zpřísnění bezpečnostních opatření v Česku.