Tvrdík v pondělí vládě nepředložil materiál o polní nemocnici pro Irák

Vláda v pondělí neprojednávala návrh ministerstva obrany na vyslání armádní 7. polní nemocnice do oblasti Perského zálivu. ČTK to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vláda by se nad tímto tématem měla podle něj mimořádně sejít v úterý ve 13:00.

"Nejsou známé všechny informace pro vyřešení všech politických, ekonomických a právních aspektů vyslání," řekl ČTK bez dalších podrobností ministr. Armádní polní nemocnice, která bude připravená k odjezdu 5. dubna, se měla podle představ ministerstva obrany na jihu Iráku - nejspíš v okolí města Basra - podílet na zmírňování hrozící humanitární katastrofy. Náklady na její půlroční působení v oblasti byly spočítány na 474 milionů korun, část nákladů měly zřejmě nést USA a Velká Británie. Češi už mají v oblasti 400 příslušníků protichemického praporu společného se Slováky.

Podle všeho souvisí Tvrdíkovo rozhodnutí s víkendovým sjezdem ČSSD, který přijal rezoluci odsuzující válku v Iráku. Tvrdík už v neděli prohlásil, že pro takto formulovanou rezoluci by nehlasoval. Sjezd nejsilnější vládní strany přijal usnesení, v němž konstatuje, že válka v Iráku nebyla nevyhnutelná. "Čeští sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN," píše se mimo jiné v rezoluci.

Také materiál, připravený původně pro pondělní vládní jednání, preferoval vyslání polní nemocnice poté, co by vojenskou operaci zaštítil mandát OSN. Vojáci ale byli připraveni vyslat nemocnici do oblasti i bez tohoto mandátu.