Týden v Česku 20/2018

Miloš Zeman
0:00
/
0:00

Prezident doporučil sociálním demokratům vstup do vlády s Babišem. Senátoři ho kritizují za výroky o novičoku, STAN chystá ústavní žalobu z velezrady, STAN ho chce dokonce žalovat z velezrady. Stát podle hnutí ANO v případě kůrovcové kalamity zaspal, kalamita je nejhorší od dob Marie Terezie. to jsou některé z událostí právě končícího týdne.

Prezident doporučil sociálním demokratům vstup do vlády s Babišem


Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek doporučil členům sociální demokracie, aby se v nadcházejícím vnitrostranickém referendu vyslovili pro koaliční spolupráci ČSSD a ANO. Uvedl to na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Moravskoslezského kraje. Zeman připustil, že v otázce vlády s ANO je ČSSD nejednotná.

„Jsem si vědom toho, že někteří sociální demokraté jsou proti této myšlence, a respektuji to. Jenom je dobré si všimnout, že jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli sociální demokracii k sedmi procentům.“

Prezident řekl také, že není ochoten se smířit s tím, aby se sociální demokrat Miroslav Poche stal ministrem zahraničních věcí ve vládě ANO a ČSSD. Poche před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického však nemá prezident pravomoc ovlivňovat obsazení ministerstev.

„Mám pocit, že v současné době je snaha vytvořit výkladem ústavy u nás prezidentský systém, ale není tomu tak. Jsme v parlamentní formě demokracie a v případě ministrů by tzv. negativní kádrování nastávat nemělo. A velmi mi vadí, že se celá situace posouvá, kam nemá.“

Stejný názor mají i ústavní právníci. Navrhování jednotlivých ministrů je podle nich v kompetenci premiéra.

Se jmény pěti navržených ministrů za ČSSD seznámil ve čtvrtek v Ostravě prezidenta šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Podrobnosti novinářům nesdělil, komentovat nechtěl ani postoj Zemana. Již dříve uvedl, že sociální demokraté by měli obsadit pět resortů: vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničních věcí.

„Budeme hovořit o konkrétních kandidátech sociální demokracie na jednotlivé resorty. To je asi jediná náplň předsednictva. Jak se k tomu potom postaví, je na předsednictvu. My vedeme určitá jednání a tu informaci dostanou členové předsednictva.“

Komunisté nadále odmítají rozšíření zahraničních vojenských misí


Ve čtvrtek se také sešli šéfové hnutí ANO a ČSSD k jednání o případných změnách v návrhu programového prohlášení koaliční vlády. Schůzka však nepřinesla jasný závěr. Po jednání to uvedli oba předsedové stran Andrej Babiš a Jan Hamáček. Komunisté, s nimiž ANO jedná o toleranci pro koaliční kabinet, avizovali, že vládu nepodpoří, pokud bude chtít rozšiřovat české vojenské mise v zahraničí.

Podle místopředsedy ANO Richarda Brabce je třeba s komunisty zahraniční mise české armády probírat jednotlivě. ANO podle něj chce dodržet závazky vůči spojencům v NATO. Dramatizovat nároky komunistů nechce ani premiér v demisi Andrej Babiš. Čeká na konkrétní návrh od předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Ministerstvo obrany plánuje jednu novou misi v Pobaltí do roku 2020 a chce pokračovat v těch stávajících. Měl by se ale zvýšit počet vojáků v Iráku, Afghánistánu a v Mali. Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové za hnutí ANO patří posílení misí k závazkům, které má Česko vůči spojencům.

„My musíme tento mandát včas předložit Parlamentu ČR ke schválení právě proto, abychom měli jasno, jaké závazky budeme plnit vůči našim aliančním spojencům. Tento materiál byl zpracován s ohledem na navýšení našich příspěvků ve čtyřech zahraničních operacích.“

Vládní plán na posílení některých zahraničních misí české armády a nové působení vojáků v Pobaltí tento týden hladce schválil Senát hlasy 54 z 57 přítomných členů. Senátor KSČM Václav Homolka vysvětlil, proč hlasoval proti rozšiřování misí.

„Pokud někde, jako například v Mali, je potřeba mírovou misí zajistit pořádek a klid, tak proti tomu KSČM určitě nic nemá. A já taky ne. Mise v Afghánistánu nic nepřináší a ve chvíli, kdy Američané snižují své stavy, my je navyšujeme. To nechápu. A už vůbec samozřejmě nejsem pro mise v Pobaltí.“

Souhlas musí dát také poslanci. Jejich branný výbor minulý týden žádné doporučení pro plénum nepřijal.

Senátoři kritizují Zemana za výroky o novičoku, STAN chystá ústavní žalobu z velezrady


O výrocích prezidenta Miloše Zemana v kauze novičok ve středu jednal senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Na jednání přišla i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová za hnutí ANO. Co mělo být výsledkem, avizoval předseda výboru František Bublan z ČSSD.

„Chceme zaujmout stanovisko a vydat nějaké usnesení, které bude naznačovat, jak senátoři hodnotí tuto kauzu a jak se k tomu staví. A je to určitě i výzva pro pana prezidenta, aby věděl, že naše stanovisko je trochu jiné než jeho.“

Senátoři za ODS soudí, že Miloš Zeman by neměl užívat výroky, které poškozují dobré jméno České republiky. Jejich čtvrteční výzva navazuje na předchozí kritiku Zemana za jeho kontroverzní vyjádření, nejnověji v kauze novičok. Senátoři z klubu Starostů a nezávislých (STAN) se dokonce rozhodli žalovat prezidenta kvůli jeho výrokům o novičoku z velezrady. Zahájili přípravu materiálů, které mohou k žalobě vést. Zeman podle senátorského klubu STAN ohrozil bezpečnost českých občanů, uvedl senátor Jiří Šesták.

„Ukázalo se, že pan prezident skutečně zkresloval informace a lživě informoval veřejnost. Došli jsme k závěru, že občané České republiky jsou tím pádem ohroženi.“

Senátoři ze STAN budou taky přesvědčovat ostatní členy horní komory, aby se k žalobě připojili. Předložit ji totiž musí aspoň 27 z nich, klub STAN jich ale má jen 12. Zatím můžou počítat s podporou senátorů KDU-ČSL. Žalobu by ale ještě musely schválit tři pětiny přítomných senátorů a poté 120 poslanců. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček záměr označil za ohrožení demokracie v ČR. Prezident před časem prohlásil, že se v Česku novičok vyráběl a skladoval. To popřely tajné služby i premiér.

Stát v případě kůrovcové kalamity zaspal, kalamita je nejhorší od dob Marie Terezie


Stát zatím nevyhlásí krizový stav kvůli kůrovcové kalamitě. Po jednání meziresortní skupiny to řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Stát podle něj zaspal a dostatečně nereagoval dřív. Šéf resortu životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO hodnotí situaci podobně. Země podle něj čelí největší kůrovcové kalamitě od dob Marie Terezie.

„Ta reakce měla přijít daleko dřív. A to jak reakce Lesů ČR, tak i bývalého vedení ministerstva zemědělství, protože už někdy v roce 2016 bylo jasné, že evoluční a konvenční cestou kůrovcovou kalamitu prostě nejde zvládnout.“

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, který vedl resort v letech 2014 - 2017, však pochybení odmítá. Kritika Andreje Babiše je podle něj laciná. Dnes resort zemědělství řídí Jiří Milek, který je ve vládě za hnutí ANO. Milek minulý pátek odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Podnik dočasně vede jeho statutární zástupce Tomáš Pospíšil. Kůrovcová kalamita se zvětšuje hlavně na východě Česka, částečně za to může i dlouhodobé sucho.

Ministr dopravy Dan Ťok nechce pokračovat v příští vládě


Premiér v demisi Andrej Babiš apeluje na antimonopolní úřad, aby změnil rozhodnutí o zrušení tendru na výběr mýta. Výběrové řízení za víc než 10 miliard korun úřad minulý týden nepravomocně zrušil. ČSSD, se kterou hnutí ANO připravuje novou vládu, označila tendr za nezvládnutý a žádá výměnu ministra dopravy. Premiér Babiš za postupem ministerstva dopravy však stojí.

„Proto jsem napsal dopis panu předsedovi antimonopolního úřadu, aby vnímal, že to, co je vyčítáno ministru dopravy, jsou víceméně formální záležitosti. To nejsou záležitosti zásadního charakteru.“

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok v reakci na kritiku sociální demokracie řekl, že ve svém vládním angažmá v příštím kabinetu pokračovat nechce. Reagoval tak na kritiku místopředsedy sociálních demokratů Jiřího Zimoly:

„Já to teď řeknu trošku expresívně, mně to ale vůbec nevadí. Já myslím, že je dobře, když vyjádřili svůj postoj. Já za tím trošku cítím mýtný tendr, a pokud chtějí mít na ministerstvu někoho, kdo se domluví, já jim v tom zavazet nebudu.“

Dan Ťok je už třetím ministrem hnutí ANO, který má vládní zkušenost z předchozího období a který chce ministerské křeslo opustit. Kromě něho už oznámili záměr nepokračovat ve svých funkcích ministr spravedlnosti Robert Pelikán a současný šéf diplomacie Martin Stropnický.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) chce po premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) vyhodnocení nákladů všech ministerstev minulé vlády na pracovní cesty. Brání se tak obvinění z nehospodárnosti při využívání VIP služeb, o kterém informovaly Lidové noviny. Babišovi svůj požadavek napsala v otevřeném dopise. Babiš se pozastavil nad formou jejího dopisu, ministry však vyzval, aby vyčíslili náklady na své zahraniční i domácí cesty. Navíc chce znát i útraty za reprezentaci a externí poradce.

Palestinská samospráva sídlící na okupovaném Západním břehu Jordánu ve středu oznámila, že stahuje svého velvyslance z České republiky. Důvodem je účast českých diplomatů na nedělní recepci, která byla uspořádána při příležitosti slavnostního otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Česko vzalo povolání palestinského velvyslance na konzultace na vědomí a zatím nebude reagovat stejným krokem. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

J&T převzala evropskou pobočku společnosti CEFC a odvolala Jaroslava Tvrdíka

Skupina J&T si dosadila do vedení evropské pobočky CEFC svůj krizový management. Odvolala přitom bývalé představenstvo CEFC včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka. Důvodem mají být nesplacené dluhy ve výši 11 miliard korun. CEFC to označuje za pokus o nepřátelské převzetí společnosti a je připravená bránit se i právními kroky. Jaroslav Tvrdík na twitteru uvedl, že peníze má firma už připravené na speciálním účtu a chtěla dluh splatit.

Českou novinářku Pavlu Holcovou, která spolupracovala se zavražděným slovenským žurnalistou Jánem Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku, vyslýchali slovenští kriminalisté. Zabavili jí mobil i s daty k dalším citlivým případům, které s Kuciakem nesouvisejí, upozornil slovenský list Sme. Novinářka odmítla poskytnout k mobilu kódy, policisté se ale podle Sme tuto ochranu pokusí prolomit. Podle prokuratury Holcová vydala telefon dobrovolně, novinářka však prohlásila, že se tak stalo pod nátlakem.

Tento čtvrtek, ve výroční den úmrtí kardinála Josefa Berana, byla završena diecézní fáze přípravy procesu jeho blahořečení. Dokumenty budou odeslány do Vatikánu. Kardinál Beran se stal kvůli dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa. Proces jeho beatifikace začal v roce 1998.

Počet nadaných žáků základních škol se ve statistikách ministerstva školství od září 2016 zvýšil zhruba o dvě pětiny. Na začátku aktuálního školního roku jich bylo téměř 1900, zatímco o rok dříve 1080. Nárůst zřejmě souvisí s novelou vyhlášky o vzdělávání dětí se speciálními potřebami, která školám od září 2016 umožnila čerpat peníze i na podporu talentovaných dětí. Počet nadaných by ale podle odborníků mohl být ve skutečnosti asi padesátkrát větší.

Ruční papírna v Losinách znovu usiluje o zápis na Seznam UNESCO


Ruční papírna ve Velkých Losinách se chystá na druhý pokus o zápis na seznam UNESCO. Chce se přitom spojit s dalšími partnery, kteří se věnují tradiční výrobě papíru či její historii. S prvními dvěma se sešla v Losinách na konferenci, uvedl ředitel tamní papírny Petr Fouček:

„Jedna papírna má malou šanci na tento zápis, takže před třemi lety jsme uzavřeli dohodu s polským Památníkem papíru. Mezitím jsme oslovili i německého partnera a na doporučení komisařů z UNESCO budeme hledat ještě minimálně dva až tři partnery, abych zastřešili celou Evropu.“

Nejlepší muzejní výstavou loňského roku se ve čtvrtek stala expozice Muzea Novojičínska, která představuje proměny vztahu člověka k lesu. Výstava s názvem Říše prastará, mocná i zkrocená získala ve své kategorii prestižní cenu Gloria Musaealis.

Český rozhlas slaví půlkulaté výročí. Je to 95 let, kdy začalo v tehdejším Československu pravidelné rozhlasové vysílání. Pracovníci někdejšího Radiožurnálu oslovili své posluchače poprvé 18. května 1923 ze stanu v pražských Kbelích. Nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis při této příležitosti vydalo knihu o rozhlase jako o literárním hrdinovi. Její autor Milan Pokorný zmapoval 95tiletou historii vysílání, která se odrazila v knihách českých autorů. Mezi 70 jmény jsou nejenom známé osobnosti - Karel Čapek, Jaroslav Seifert či Rudolf Křesťan - ale i dnes zapomenutí literáti.

Loňské úmrtí šéfdirigenta Pražské filharmonie Jiřího Bělohlávka připomene komplet jeho stěžejních i neznámých nahrávek Recollection. Kolekce osmi CD, které vycházejí v těchto dnech, je vzpomínkou na nejvýznamnějšího českého dirigenta posledního půlstoletí. Bělohlávek zemřel loni 31. května ve věku 71 let.

Koláže významného českého výtvarníka Jiřího Koláře vystavuje pražská Národní galerie. Konkrétně v Paláci Kinských jsou díla inspirovaná srpnovými událostmi roku 1968. Jak říká jedna z kurátorek výstavy Milena Kalinovská, hlavní linku tvoří cyklus koláží Kolářův známý Týdeník 1968.

„Zároveň se tady soustředíme na další díla, která myšlenku Týdeníku určitým způsobem podporují či reflektují. Je tu celkem osm částí a tou poslední je České nebe. Tyto práce Českého nebe se soustředí na některé důležité osobnosti nebo důležité pohledy na českou identitu.“

Ze sportu

Čeští hokejisté se vrátí z mistrovství světa pošesté za sebou bez cenného kovu. Ve čtvrtfinále letošního šampionátu podlehli svěřenci Josefa Jandače v Herningu výběru USA 2:3.

Počasí

Je polojasno, teploty 22 až 25 st. C.