Týden v Česku 22/2018

Kabinet Andreje Babiše už vyrovnal rekord vlády Mirka Topolánka, co se týče doby vládnutí v demisi

Prezident příští týden jmenuje Babiše znovu premiérem. Poslanci o Zemanových výrocích o novičoku opět nejednali. Jiří Kylián je členem Francouzské akademie.

Prezident příští týden jmenuje Babiše znovu premiérem


Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ANO Andreje Babiše podruhé premiérem, a to ve středu 6. června. Babiš to uvedl po čtvrteční schůzce se Zemanem na zámku v Lánech. Premiér v demisi počítá s tím, že Poslaneckou sněmovnu požádá o důvěru pro svůj nový kabinet kolem 10. července. Současná Babišova vláda důvěru nezískala a úřaduje v demisi.

Prezident se jmenováním Babiše premiérem nebude čekat až na výsledek vnitrostranického referenda sociální demokracie, jejíž členové rozhodují, zda má ČSSD vstoupit do koalice s ANO.

Sociální demokracie výsledky svého hlasování o vstupu do koalice zveřejní až 15. června. Místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vnímá Zemanův krok jako tlak na sociální demokracii.

Několik stovek lidí v úterý prošlo centrem Prahy k úřadu vlády, aby tak vyjádřilo nesouhlas s vládnutím Andreje Babiše (ANO). Po tichém protestu z minulého týdne, kdy si demonstranti symbolicky přelepili ústa, tentokrát zvolili opačný prostředek - hluk. Svou nelibost dávali v průvodu najevo bušením do hrnců či pokliček, pískáním nebo troubením. Babišovi tak chtěli uspořádat „poslední zvonění".

Poslanci o Zemanových výrocích o novičoku opět nejednali


Ve čtvrtek se poslanci nedostali k jednání o výrocích prezidenta Miloše Zemana v kauze novičok. Na mimořádné schůzi se nepřihlásilo hlasovacími kartami dost přítomných poslanců, takže schůze nebyla usnášeníschopná. Ignorovali ji například komunisté. Zdůvodnil to jejich předseda Vojtěch Filip:

Na následující řádné schůzi se poté lidovcům nepodařilo zařadit tento bod do programu. Proti byli zákonodárci ANO, SPD, KSČM a ČSSD. Pravicová opozice postoj těchto stran kritizovala. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil postup poslanců za hrůzu z pravdy. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek mluvil o strachu poslanců z prezidenta Miloše Zemana.

Sněmovna měla o novičoku jednat už minulý týden. Poslanci ale na návrh KSČM debatu z programu vyřadili. Pro její vyškrtnutí hlasovali i zákonodárci hnutí ANO a SPD. Prezident Zeman nedávno řekl, že Česko v malém množství vyrábělo nervovou látku novičok. Odvolával se přitom na zprávu Vojenského zpravodajství. Zahraničí výbor Sněmovny ale po jednání se zástupci tajných služeb a ministerstva obrany konstatoval, že se jed v Česku nevyráběl ani neskladoval. Ke stejnému závěru došel i senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

Výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu se kriticky vyjadřuje k parlamentní SPD. Hnutí si vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté a zaujímá k nim i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější. Z neveřejné zprávy, která ještě může být upravena, citoval zpravodajský web Aktuálně.cz. Podle SPD má zveřejnění obsahu dosud nevydané zprávy v médiích za cíl stranu politicky poškodit.

Státní rozpočet i v příštím roce počítá se schodkem 50 miliard korun


Návrh státního rozpočtu na příští rok navyšuje příjmy a výdaje rozpočtu o zhruba 103 miliard korun. Po čtvrteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Letošní rozpočet počítá s příjmy 1,32 bilionu korun a výdaji 1,37 bilionu korun. Schodek by tak měl být 50 miliard korun. Babiš uvedl, jaké budou hlavní priority rozpočtu.

peníze | foto: Fotobanka Pixabay

Lidé by mohli dostávat nemocenskou také v prvních třech dnech nemoci. Sněmovna poslala do druhého kola projednávání návrh sociálních demokratů změnit zákoník práce. Teď ho posoudí výbory. Ze zaměstnanců se to týká také vojáků, policistů, hasičů a lidí z dalších bezpečnostních sborů. Teď nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Návrh ČSSD chtěli zamítnout hlavně poslanci ODS a TOP 09. Varovali třeba před dopady na zaměstnavatele.

Sněmovna podpořila v prvním kole projednávání senátorský návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků. S návrhem senátorů souhlasí i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch za hnutí ANO. Řekl, že chystá nový zákon o léčitelích. První verzi zákona chce mít Vojtěch připravenou do konce června, do konce roku by pak chtěl normu předložit Parlamentu.

Kuřáků v Česku mezi roky 2016 a 2017 ubylo o 3,5 procenta. Loni jich bylo 25 procent, za posledních šest let ubylo šest procent. Asi o pět procent více lidí také chce přestat kouřit. Vyplývá to z průzkumu Státního zdravotnického ústavu, který kouření v populaci sleduje každoročně. Před rokem začal platit zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který zakazuje kouření v restauracích. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má zákon na pokles počtu kuřáků vliv. Podle údajů ministerstva financí však loni výběr spotřební daně za tabákové výrobky vzrostl.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) odvolal z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku. Rozhodl se tak kvůli chybám, které se objevily v letošních maturitních testech z češtiny a v přijímacích zkouškách na střední školy. Ministr to řekl novinářům po setkání ze Zíkou, od kterého chtěl vysvětlení, jak se mohly chyby v testech objevit.

Sněmovní komise znovu otevírá kauzu privatizace OKD


V pořadí po páté se sešla parlamentní vyšetřovací komise, která zkoumá privatizaci společnosti OKD. K výslechu pozve celkem 27 svědků. Bude mezi nimi bývalý premiér a ministr financí Bohuslav Sobotka, někdejší ministr průmyslu Milan Urban (oba ČSSD) nebo dřívější majitel firmy Zdeněk Bakala. Výsledky své práce by komise měla předložit do října. Může to skončit podáním konkrétních trestních oznámení, potvrdil její předseda Lukáš Černohorský z Pirátů. Podle něj jde také o to neudělat chybu u dalších velkých privatizací.

Důl Darkov a sídlo OKD | foto: Martin Knitl

Česká policie chybovala, když při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v březnu 2016 přikázala dvěma mužům, aby z oken kanceláře sundali tibetskou a tchajwanskou vlajku. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost ministerstva vnitra, a potvrdil tak rozsudek Městského soudu v Praze, který postup policie označil za nezákonný zásah.

Do České republiky už dorazily všechny části amerického vojenského konvoje. Poslední vozy přejely hranice v Rozvadově na Tachovsku v pátek ráno. Vojáci a technika se tento týden přes Česko přesunují z německého Vilsecku na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. Jedná se celkem o čtyři stovky vojenských vozů a zhruba tisícovku vojáků.

Tento čtvrtek si Češi a Slováci v Pittsburghu připomněli 100 let od uzavření dohody, která se stala základem pro vznik společného nezávislého státu. Část programu proběhla v Heinzově muzeu, kde je uložená jedna z pěti originálních kopií dokumentu. Ten Čechoslovákům pomohl při získání americké podpory pro odtržení od Rakouska-Uherska po skončení první světové války.

Ruské velvyslanectví v Praze ve středu v prohlášení popřelo účast sovětského maršála Ivana Koněva na přípravě invaze do Československa v roce 1968. Ambasáda tak reagovala na informaci, že Praha 6 chce na Koněvově památníku umístit desku, která má o maršálově podílu na přípravě okupace informovat. Starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09) si za textem na desce stojí.

Maršál Koněv,  socha v Praze Dejvicích | foto: Fotobanka Profimedia - Právo,  Milan Malíček

Českým obětem sovětských represí vznikl v Kazachstánu památník. U města Karagandy jej tento týden odhalili představitelé českého zastupitelského úřadu. Události se zúčastnily stovky lidí, oznámilo v tiskové zprávě sdružení Gulag.cz.

Jiří Kylián je členem Francouzské akademie


Český choreograf Jiří Kylián se stal členem Francouzské akademie. Podle zástupců festivalu Tanec Praha, který Kylián před třiceti lety zakládal, je přijetí cizince za člena akademie ojedinělou událostí. Další ročník Tance Praha začíná tento pátek a to právě poctou jeho dílu. Festival potrvá do 25. června v hlavním městě, zavítá i do dvou desítek míst v regionech a přiveze současný tanec z několika kontinentů.

Obraz Švadlena od Františka Muziky se na čtvrteční aukci v Praze prodal za téměř 5,1 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla 1,8 milionu Kč. Na veřejnosti se dílo českého malíře meziválečné avantgardy objevilo po téměř sto letech od jeho prvního vystavení, dlouhá léta zůstávalo skryto v pozůstalosti po významném sběrateli.

V Praze v pátek začal dvoudenní festival Děti, čtete? Zejména dětskému publiku chce představit to nejlepší z české literární tvorby určené pro malé čtenáře. Na programu jsou autorská čtení, besedy nebo výtvarné a literární dílny. Ve stejný den odstartoval také mezinárodní projekt Visegrád čte dětem, který je určený pro děti a rodiče, školy, knihovny či rodinná centra.

Centrem Prahy v pátek opět po roce prošel průvod romských muzikantů, zpěváků a tanečníků v pestrobarevných kostýmech. Do ulic hlavního města se vypravili účinkující světového romského festivalu Khamoro neboli Slunce. Dvacátý ročník přehlídky začal v neděli a vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem.

Ze sportu


Tenista Tomáš Berdych po pěti letech opouští grandslam hned po úvodním kole. Francouzi Chardymu podlehl na Roland Garros v pěti setech. Berdych poprvé v kariéře nevyhrál ani jeden zápas na některém z antukových turnajů sezóny, což přičítá i soustavným potížím se zády.

Bývalý kapitán české reprezentace i Nymburka Jiří Welsch už dál hrát basketbal na profesionální úrovni nebude. S aktivní kariérou, během které odehrál také přes 250 utkání v zámořské NBA, se rozloučil po 22. letech.

Počasí


Zpočátku polojasno, postupně oblačno a na většině území s přeháňkami nebo bouřkami, ojediněle i silnými. Teploty do 32 stupňů.

Počasí v Česku je letos o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin. Podle informací meteorologů dosáhl průměr teplot za posledních 30 dní 16,2 stupně Celsia. V historických tabulkách to odpovídá normálu pro období od 6. června do 5. července.