Týden v Česku 23/2018

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy
0:00
/
0:00

Prezident jmenoval Babiše podruhé premiérem, lidé proti jeho jmenování demonstrovali. Vláda počítá se schodkem rozpočtu v r. 2019 ve výši 50 miliard. Muchova Slovanská epopej bude zřejmě vystavena v Lapidáriu.

Prezident jmenoval Babiše podruhé premiérem


Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše podruhé premiérem. Babiš poté složil premiérský slib. První Babišova vláda nezískala v lednu důvěru Sněmovny. O vzniku nového kabinetu jedná teď hnutí ANO s ČSSD. Babiš podle svých slov čeká, jak dopadne vnitrostranické referendum ČSSD. To má rozhodnout, zda ČSSD vstoupí do vládní koalice s hnutím ANO. Výsledek by měl být jasný v pátek 15. června. Šéf ČSSD Jan Hamáček nechce průběžné výsledky vnitrostranického referenda zatím komentovat.

Hamáček se v úterý na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě shodl na tom, že pokud ČSSD v referendu schválí svou účast ve vládě, nebude nic bránit dalším ústavním krokům. Probrali i jednotlivé kandidáty ČSSD na místa ministrů. Zeman nesouhlasí, aby byl ministrem zahraničí europoslanec Miroslav Poche.

Vedení hnutí ANO otázku, kdo obsadí ministerstva v příští vládě, zatím neřešilo. Podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce je na to ještě čas. Současný ministr dopravy v demisi Dan Ťok za hnutí ANO před středečním jednáním vlády řekl, že ve funkci chce pokračovat. Nedávno přitom tvrdil, že do nové vlády už nevstoupí. Necítil prý podporu premiéra v obřím tendru na výběr mýta.

Ze současných ministrů by v příští vládě s ČSSD chtěl pokračovat třeba ministr životního prostředí Richard Brabec a ministryně financí Alena Schillerová. Naopak Jaroslava Němcová chce ministerstvo práce opustit úplně. Úřad má připadnout koaliční ČSSD. Šéfka obrany Karla Šlechtová své další působení v kabinetu komentovat nechtěla.

Lidé demonstrovali proti jmenování Babiše premiérem


Na pražském Václavském náměstí se v úterý vpodvečer sešly tisíce lidí, kteří protestovali proti připravované vládě Andreje Babiše s podporou komunistů. Akci nazvanou Jednou provždy uspořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. V dalších městech se na protestech sešly stovky lidí. Hesla na transparentech poukazovala také na Babišovou údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností a jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš čelil protestům i v Českých Budějovicích, kam s některými ministry vlády v demisi přijel na debatu s občany.

Zahraniční agentury ve jmenování Andreje Babiše českým premiérem spatřují návrat komunistů k moci. A to poprvé od převratu v roce 1989, kdy se země vymanila z komunistické diktatury. Aby jeho druhý kabinet získal podporu ve Sněmovně, musí ho totiž tolerovat komunisté.

Premiér Andrej Babiš chce žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli kauze své údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Uvedl to poté, co ho prezident Miloš Zeman podruhé pověřil sestavením vlády. Slovenský Nejvyšší soud tento týden zamítl Babišovo dovolání ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa o jeho spolupráci s komunistickou StB. Soudy dříve rozhodly, že Babiš je jako agent StB veden neoprávněně. Verdikty ale zrušil slovenský Ústavní soud kromě jiného proto, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN.

Prezident Zeman opět podpořil Izrael


Prezident Miloš Zeman v úterý večer vystoupil na galavečeři Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti. Slavnostní akce hlavní proizraelské lobbistické skupiny ve Spojených státech proběhla na Pražském hradě. Zeman dlouhodobě Izrael podporuje, letos například uvítal otevření americké ambasády v Jeruzalémě a vyzval českou vládu, aby přistoupila k témuž kroku. Česko v Jeruzalémě otevřelo honorární konzulát.

Nejvyšší správní soud neuznal, že kasační stížnost, kterou prezident Miloš Zeman podal ve sporu kolem jmenování vysokoškolských profesorů Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta, má odkladný účinek. Zeman má o jejich jmenování rozhodnout znovu. Vlastní kasační stížností se bude soud teprve zabývat.

Premiér souhlasí se zdaněním církevních restitucí


Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) souhlasí se zdaněním náhrad za majetek, který církve nedostaly v restitucích. Řekl to na tiskové konferenci na ministerstvu dopravy. Zdanění náhrad KSČM označila za jednu z podmínek pro podporu menšinové vlády ANO a ČSSD.

Premiér Babiš se toto pondělí na zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu domluvil s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (za ANO) na postupu v nákupu radarů. Podle něj bude třeba, aby v této věci rozhodla ministryně. Předsednictvo rady se sešlo na žádost Šlechtové a jejího předchůdce, nynějšího šéfa diplomacie Martina Stropnického (ANO), aby probralo pochybnosti kolem armádních zakázek včetně projektu na nákup nových radarů.

Cizinci zřejmě budou muset povinně absolvovat integrační kurz. Počítá s tím novela cizineckého zákona, kterou ve středu schválila vláda. Jednodenní kurzy mají cizince seznámit s kulturou a zvyklostmi v Česku a v Evropské unii. Novela má taky zjednodušit pobyt studentům a vědcům ze zahraničí. O novele cizineckého zákona rozhodnou poslanci a senátoři.

Vláda počítá se schodkem rozpočtu v r. 2019 ve výši 50 miliard


Vláda v demisi na svém středečním zasedání zahájila debatu o státním rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje schodek 50 miliard korun. Návrh počítá s více penězi na platy učitelů či důchody, a naopak méně penězi na dávky. Výdaje by měly růst většině úřadů a ministerstev. Výjimkou je například ministerstvo zdravotnictví, u něhož se ale počítá s vyšším výběrem peněz ze zdravotního pojištění.

Stavba dálnice na úseku Praha - Tábor by měla začít v roce 2021. Oznámily to ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. To zároveň uvedlo, že chce ještě do konce letošního roku požádat o územní rozhodnutí. Stavba dálnice bude rozdělená na pět úseků. Stát chce začít s jejich výstavbou najednou. Přípravné práce by měl podle premiéra v demisi Andreje Babiše z hnutí ANO urychlit takzvaný zákon o liniových stavbách. D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, tam se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10. Dálnice by měla měřit zhruba 170 kilometrů, teď je v provozu asi 50 kilometrů.

V kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci vojáci cvičili, jak zamezit úniku chemických látek. Celkem 60 vojáků z Česka, Dánska, Kanady, Velké Británie a Polska tam přijelo na pětidenní mezinárodní cvičení Yellow Cross. V kasárnách sídlí velitelství a také jsou tam sklad a laboratoře, kde se chemikálie vyrábějí.

V Hradci Králové se lidé otrávili jídlem z fast foodu


Téměř šest desítek lidí se začátkem tohoto týdne přiotrávilo v provozovně rychlého občerstvení v historickém centru Hradce Králové. Ošetřili je lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Až na jednoho pacienta byli už všichni z nemocnice propuštěni. Hygienici provozovnu uzavřeli. Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu ohrožování zdraví.

Mladí Češi se nadále drží na předních pozicích statistiky uživatelů konopných drog. Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce téměř pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má v Česku aspoň jednu zkušenost s konopím dokonce 37 procent lidí, tedy nejvíce z celé Evropy. Vyplývá to ze zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost. Česko zůstává dál hlavním zdrojem pervitinu v Evropě, i když trendem poslední doby je výroba drogy v příhraničních oblastech zemí, se kterými sousedí.

Muchova Slovanská epopej bude zřejmě vystavena v Lapidáriu


Praha chce umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy do budovy, která vznikne dostavbou Lapidária na Výstavišti. Náklady na stavbu zahrnující opravu Lapidária jsou odhadovány na 580 milionů korun. Rozhodnutí pražských radních sdělila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Záměr musí ještě potvrdit zastupitelé. Praha v uplynulých letech plánovala pro epopej stavbu budovy na Těšnově, od toho již ustoupila. Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let.

V neděli 4. června skončil v Praze 73. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Závěrečný koncert v Obecním domě uvedl díla českých a slovenských autorů 20. století v podání Slovenské filharmonie. Na úvod zazněla česká hymna, na niž hudebníci navázali hymnou slovenskou.

Za doprovodu ozbrojených policistů přivezli toto pondělí archiváři do Císařské konírny na Pražském hradě významné státnické dokumenty. Zlatou bulu sicilskou z roku 1212 a Zlatou bulu Karla IV. z roku 1356. Oba rukopisy, které zajišťovaly existenci českého království, budou k vidění necelý měsíc. Výstava se koná při příležitosti letošního stého výročí vzniku Československa.

K životnímu jubileu mezinárodně proslulého choreografa českého původu Jiřího Kyliána byla v Národním divadle v Praze otevřena výstava Celebrating Kylián! Multimediální expozice představuje klíčové Kyliánovy choreografie. Je přístupná do této neděle.

Ministr předal ceny Gratias agit


Vynikající vědci, zástupci krajanských spolků i propagátoři české kultury v zahraničí tento pátek od ministra zahraničí v demisi Martina Stropnického z hnutí ANO převzali ocenění Gratias agit. Podle něj výběr letošních laureátů ovlivnil fakt, že si Česko připomíná „osmičková výročí" své historie. Cenu převzali také tři poslední žijící členové skupiny osmi ruských disidentů, kteří v roce 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa. Byli za to tvrdě potrestáni sovětským režimem. Stropnický zdůraznil jejich mimořádnou odvahu. Celkem bylo oceněno 11 osobností a tři organizace.

Více než 1300 skautů se sešlo v Lipně nad Vltavou, kde se do neděle koná největší sraz této organizace v Česku. Akce se účastní i zástupci ze Slovenska, Německa nebo Egypta. Jde o sraz vodních skautů, kteří se kromě klasického zaměření orientují navíc i na aktivity spojené s vodními sporty.

Ze sportu:


Novým trenérem hokejové reprezentace se podle očekávání stal Miloš Říha starší. Ve funkci nahradí Josefa Jandače, který vedl národní tým uplynulé dvě sezony. Členové výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje zvolili Říhu jednomyslně. Devětapadesátiletý trenér podepíše se svazem dvouletou smlouvu.

Počasí:


Je jasno, s teplotami 25 až 29 st. C.

Letošní květen byl podle zápisů v pražském Klementinu nejteplejší v celé historii této stanice, počasí se na ní přitom nepřetržitě sleduje od roku 1775. Průměrná teplota uplynulého měsíce dosáhla 19,6 stupně Celsia. Oproti dlouhodobému průměru byl květen 2018 o bezmála pět stupňů teplejší. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav.