Týden v Česku 24/2018

SOČR na 59. ročníku Smetanova Litomyšl, 6. července 2017
0:00
/
0:00

ČSSD v referendu schválila účast ve vládě. Prezident Zeman demonstrativně spálil červené trenýrky. A začal jubilejní 60. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. To jsou jen některé z hlavních událostí v Česku v tomto týdnu.

ČSSD v referendu schválila účast ve vládě


Ve čtvrtek 14. června skončilo vnitrostranické referendum, ve kterém se měli členové ČSSD rozhodnout, zda chtějí vstoupit do koaliční vlády s hnutím ANO. Podle předběžných informací z průběhu sčítání hlasů se většina sociálních demokratů vyslovila pro vstup do vlády.

Předpokládal to i místopředseda ČSSD Martin Netolický: „Podle informací, které mám z regionů, očekávám pozitivní výsledek. Velmi pozitivní je především účast ze strany členů ČSSD, která přesahuje 60 procent. Z toho plyne, že zájem o referendum je značný. A předpokládám, že začnou definitivní politická jednání, která by měla vést ke jmenování vlády."

Podle informací, které se podařilo získat deníku Právo ještě před oficiálním vyhlášením výsledků referenda, bylo pro účast ve vládě téměř 60 procent hlasujících členů ČSSD, proti se vyslovilo 40 procent. Předseda strany Jan Hamáček oficiální výsledky oznámil v pátek odpoledne. Prohlásil, že ručí za správné sečtení hlasů: „Ručí za to především ústřední sekretariát a potom jednotlivé volební komise místních organizací. Každý lístek je opatřen hologramem a lístky byly distribuovány centrálně. To znamená, že nebylo možné je nějak kopírovat nebo falšovat."

Na výsledek referenda čekal zejména designovaný premiér Andrej Babiš /ANO/. V neděli odpoledne navštíví prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech a přinese mu návrhy na sestavení nové vlády. Sociální demokracie by v jeho kabinetu měla mít pět ministerských křesel. Ministerstvo vnitra by měl vést šéf ČSSD Jan Hamáček, resort práce a sociálních věcí Petr Krčál, zemědělství Miroslav Toman a kulturu Antonín Staněk. Šéfem diplomacie by se měl stát europoslanec Miroslav Poche, s tím ale nesouhlasí prezident Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček to již dříve zdůvodnil takto: „Pan Poche výrazným způsobem podpořil migrační kvóty, a proto by jeho zaměření bylo v rozporu se zahraničně politickou orientací nové vlády".

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka chce o Pocheho nominaci s prezidentem dál jednat: „V minulosti bylo několik případů, kdy prezident republiky měl jiný názor na případné nominanty do vlády nežli premiér nebo nominující strana. A vždy se tyto otázky podařilo vyřešit".

Europoslanec Miroslav Poche | foto: Filip Jandourek

O podpoře vlády v pátek jednali i komunisté. Jejich ústřední výbor by měl o toleranci pro vládu rozhodnout 30. června.

Prezident Zeman demonstrativně spálil červené trenýrky


Prezident Miloš Zeman ve středu přijal na Pražském hradě šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a další členy vedení strany. Schůzka se podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka uskutečnila na žádost KSČM. Podle Filipa šlo o informativní setkání k sestavování menšinové vlády ANO a ČSSD s tolerancí KSČM.

Prezident Miloš Zeman jmenoval tento týden 60 nových profesorů. Jsou mezi nimi hlavně lékaři, technici nebo akademici z oblasti přírodních věd. Jmenoval také Václava Báču rektorem jihlavské Vysoké školy polytechnické. Na jaře 2015 prezident odmítl podepsat dekrety tří profesorů. Odůvodnil to jejich prohřešky z minulosti. Nejvyšší správní soud na konci dubna Zemanovo rozhodnutí o nejmenování pravomocně zrušil, bude se ale zabývat ještě kasační stížností, kterou Hrad proti rozsudku podal.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na mimořádném brífingu na Pražském hradě demonstrativně spálil červené trenýrky. Připomněl tak akci skupiny aktivistů Ztohoven, která trenýrky v roce 2015 vyvěsila na střeše Pražského hradu místo prezidentské standarty. Umělci to udělali na protest proti Zemanovým vulgárním výrokům v médiích. Dostali za to podmíněné tresty a pokutu zhruba 60 tisíc korun. Červené trenýrky se následně staly symbolem protestů proti současnému prezidentovi.

Hradní kancléř nebude muset mít prověrku na stupeň přísně tajné. Poslanci KSČM, ANO, SPD a ČSSD odmítli návrh Starostů, který by mu to nařizoval. Kritikům návrhu vadilo, že zákon mířil na konkrétního člověka. Podle předkladatelů návrhu by kancléř měl mít prověrku na stupeň přísně tajné, protože pracuje s mimořádně citlivými informacemi.

Sněmovna odmítla ulevit drobných podnikatelům od EET


Starostové a nezávislí neuspěli ve Sněmovně ani s návrhem, který měl zmírnit povinnost elektronicky evidovat tržby. Novela počítala s tím, že se EET bude vztahovat jen na registrované plátce DPH, tedy na podnikatele s ročním obratem nad milion korun. Předkladatelé tak chtěli ulevit nejmenším živnostníkům, které EET zatěžuje nejvíc. Sněmovna jejich návrh ale zamítla. S novelou nesouhlasí ani menšinová vláda ANO v demisi, která připravila vlastní návrh. Předseda hnutí STAN Petr Gazdík řekl, že nebude předkládat návrh znovu, chystá se využít vládní materiál.

účtenka,  EET,  elektronická evidence tržeb | foto: Kateřina Golasovská

Sněmovna také neschválila program mimořádné schůze k plánovaným změnám v dávkách na bydlení. Nepodpořili ho poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Schůzi chtěly svolat některé strany v čele s lidovci kvůli záměru ministerstva práce omezit dostupnost příspěvku a doplatku na bydlení. Podle lidovců to totiž zvýší riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností. Rezort ale zdůrazňuje, že chce omezit takzvaný obchod s chudobou. Odborníci však varují, že bez střechy nad hlavou by mohly skončit stovky lidí a situace dalších tisíců domácností by se mohla výrazně zhoršit. Stejný názor mají i zástupci některých krajů, měst nebo odbory.

Pedagogické fakulty dostanou zřejmě přidáno


Pedagogické fakulty by příští rok měly dostat 35 milionů korun navíc na platy svých učitelů. Shodli se na tom zástupci fakult s premiérem a ministrem školství v demisi. Akademici dlouhodobě upozorňují, že jsou na fakultách často i nižší platy než v regionálním školství. Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO je pedagogické fakulty třeba podpořit kvůli nedostatku učitelů. Děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradce Králové František Vaníček uvedl, že platy tamních vyučujících by mohly příští rok stoupnout asi o tři tisíce.

Do kultury půjde v příštím roce nejméně o miliardu korun navíc. Shodli se na tom zástupci tripartity. Peníze by měly jít na navýšení platů zaměstnanců, ale taky do investic. Podle odborového předáka Josefa Středuly kultura přináší další příjmy. Navýšení rozpočtu přivítali i zaměstnavatelé, kteří potvrzují dlouhodobě podprůměrné platy umělců.

Tripartita se v úterý nedohodla na růstu minimální mzdy. Vláda navrhuje přidání o tisícikorunu, odbory požadují přidání o 1500 a zaměstnavatelé nejvýš o 800 korun. Dál budou zástupci kabinetu, firem a zaměstnanců jednat o vzorci, podle něhož by se mohl nejnižší výdělek pravidelně navyšovat. Minimální mzda se zvedla naposledy v lednu, a to o 1200 korun na 12.200 korun.

Česko je pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU

Česká republika byla v prvním čtvrtletí pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Vyšší meziroční růst v prvním čtvrtletí vykázaly Lotyšsko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko. Vývoji českého hrubého domácího produktu (HDP) pomáhala domácí spotřeba, stejně jako investice. Informoval o tom předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

V novém rozpočtovém období EU po roce 2020 se podle návrhu Evropské komise významně sníží dotace z evropských fondů na dopravu. Ministerstvo dopravy proto začalo připravovat nové modely financování dopravních staveb. Do výstavby silnic plánuje v příštích letech více zapojit zejména soukromý sektor prostřednictvím tzv. PPP projektů. Další peníze stát získá z úvěrů od Evropské investiční banky (EIB). Uvedl to ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO). V současnosti jsou dopravní stavby financovány z velké části z evropských dotací.

Policie zadržela desítky členů drogového gangu


Národní protidrogová centrála (NPC) v Česku zadržela a obvinila 60 lidí z pašování kokainu a heroinu do Austrálie, kam dopravili několik set kilogramů drog. Organizátoři v tuzemsku na tuto činnost najímali kurýry s dluhy nebo nízkými příjmy. Pašerákům drog hrozí deset až 18 let vězení. Oznámil to ředitel NPC Jakub Frydrych.

Drogy  (ilustrační foto) | foto: Free Digital Photos

Silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazovým větrem, které o minulém víkendu zasáhly část republiky, si vyžádaly jednu oběť na životě. Sedmadvacetiletá žena v Praze utonula v sobotu poté, co ji při hledání takzvaných kešek v podzemní části Motolského potoka spláchla přívalová vlna.

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek 7. června politický vězeň František Suchý. Spolu se svým otcem, který byl ředitelem strašnického krematoria, ukrýval popel popravených obětí nacismu a komunismu, aby mohly být jednou pohřbeny důstojně. V roce 1952 byl za špionáž a velezradu odsouzen k 25 letům žaláře. Ve věznicích strávil do svého propuštění 12,5 roku. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

Začal jubilejní ročník Smetanovy Litomyšle


Ve čtvrtek večer začal jubilejní 60. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Během tří týdnů nabídne divákům 41 pořadů, z toho 8 oper, jak od českých, tak od zahraničních skladatelů. Festival podruhé v jeho historii doprovodí i program v Klášterních zahradách. Největší hvězdou festivalu pak bude podle uměleckého ředitele Vojtěcha Stříteského mexický tenorista Javier Camarena.

SOČR na festivalu Smetanova Litomyšl - Symfonie tisíců | foto: František Renza

Při opravě orloje na Staroměstské radnici v Praze restaurátoři objevili v dutinách u kalendária kamenné sochy zvířat a dopis od sochaře Vojtěcha Suchardy, který orloj opravoval krátce po druhé světové válce. Pátrali i po tajné místnosti, o jejíž existenci napovídalo několik indicií, nepodařilo se ji ale objevit. Oprava radnice začala loni v dubnu, nyní je orloj v restaurátorských dílnách. Na věž radnice se vrátí nejpozději s koncem letních prázdnin.

Předkapelou na koncertu skupiny Rolling Stones, který se v rámci turné No Filter uskuteční 4. července v pražských Letňanech, bude Pražský výběr. Kapelu si stejně jako druhého předskokana, švýcarskou skupinu Gotthard, vybrali samotní Rolling Stones.

Vysoké japonské vyznamenání dostane příští týden český japanolog, překladatel a tlumočník Martin Vačkář. Jako ocenění jeho přínosu ke kulturním vztahům mezi Japonskem a ČR mu japonský velvyslanec Kaoru Šimazaki v Praze předá Řád vycházejícího slunce se zlatými a stříbrnými paprsky. Držitelem tohoto řádu je například i olympionička Věra Čáslavská. Loni ho dostala historička umění, japanistka a galeristka Vlasta Čiháková Noshiro.

Ze sportu


Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál v chladném a lehce větrném počasí mítink Zlatá tretra. V Ostravě triumfoval výkonem 88 metrů a 36 centimetrů a o více než metr porazil i olympijského vítěze Němce Thomase Röhlera.

Téměř stovka veteránských vozů ve čtvrtek ráno v centru Prahy odstartovala do závodu 1000 mil československých. Účastníci absolvují trasu z Prahy do Bratislavy a zpět a svou jízdou připomenou slavný automobilový závod ze 30. let minulého století. Cíl závodu je naplánován v sobotu kolem 17:00 před Národním technickým muzeem.

A jaké je v Česku počasí:


Polojasno, teploty 22 až 26 st. C.