Týden v číslech

/c/unsplash/profese/cisnik_placeni.jpg

70% Čechů vrátí číšníkovi nesprávně vyplacené peníze.

Pondělí

90

Foto: succo,  Pixabay,  Pixabay License

žalob na diskriminaci řešily české soudy za posledních pět let. V porovnání se zeměmi západní Evropy a USA je to extrémně málo. Podle odborníků to však neznamená, že by v Česku nikdo nikoho nediskriminoval, jen zde není zvykem hledat zastání u soudu.

Úterý

15

Ještěd | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Již 15 let je televizní vysílač na Ještědu kulturní památkou. Stavba se obecně považuje za jednu z perel moderní architektury v Česku.

Středa

3250

Stanoviště pro odevzdání volebních lístků z automobilu | Foto: Jana Opočenská,  Český rozhlas

voličů se zúčastnilo hlasování v krajských a senátních volbách, které poprvé v historii probíhalo před také dva dni před oficiálním termínem. Lidé mohli odevzdat své hlasy z automobilu. Tento způsob účasti ve volbách byl určen pro lidi, kteří jsou v těchto dnech v karanténě kvůli pandemii koronaviru.

Čtvrtek

70%

Foto: pasja1000,  Pixabay / CC0

hostů vrátilo číšníkovi peníze. Takový byl výsledek testu, který v českých restauracích zorganizovala brněnská Masarykova univerzita. Číšníci hostům záměrně vraceli více peněž než měli a čekali, jestli jim zákazníci omylem vyplacené peníze dají zpět. Většina lidí to pravdu udělala.

Pátek

23%

činí průměrný pokles cen akcií českých firem. Výsledky pražské burzy cenných papírů jsou v tomto ohledu momentálně nejhorší na světě.

Sobota

591

Lanová dráha z Rokytnice nad Jizerou na Lysou horu,  foto: YouTube

metrů je převýšení lanovky z Rokytnice nad Jizerou na Lysou horu. Toto převýšení je největší ze všech lanovek v Česku. Konečná stanice lanovky se nachází v nadmořské výšce 1310 metrů. Zatímco v zimě je lanovka běžně v provozu pro lyžaře, přes léto její provoz Krkonošský národní park zakazuje. Její konečná je totiž přímo v první zóně národního parku a ochranáři mají obavy, že by letní provoz způsobil velký nápor návštěvníků, zejména do atraktivní oblasti Labské louky. Majitelé lanovky zákaz výstupu mimo zimní měsíce se sněhovou pokrývkou vyřešil občasnými vyhlídkovými jízdami, kdy lidé nemohou na Lysé hoře vystoupit a pokračují zpět do Rokytnice. Vyhlídkové jízdy se konají právě o tomto víkendu.

Neděle

2

Foto: skeeze,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Jen dvakrát týdně bude létat společnost Ryanair z Brna do Londýna. Linka do italského Bergama je zrušena úplně. Pokračuje tak katastrofická sezóna letecké dopravy v Česku. Spojení do Londýna je poslední, které brněnskému letišti Tuřany zbylo.