Týden v ČR 29-2018

Jaromír Jágr na střídačce kladenských Rytířů
0:00
/
0:00

Ministr Krčál po 20 dnech rezignoval kvůli podezření z plagiátorství. V kauze zabíjení a nelegálního obchodu s tygry byli obviněni tři muži. Světová zdravotnická organizace upozornila ČR, že má problém s nadměrným pitím alkoholu. Jaromír Jágr poprvé před sezonou trénoval s kladenskými hokejisty.

Petr Krčál z ČSSD rezignoval na post ministra práce, jeho nástupkyní bude Jana Maláčová


20 dní od jmenování vlády skončil další ministr Babišova kabinetu. Šéf rezortu práce a sociálních věcí Petr Krčál z ČSSD rezignoval kvůli plagiátorství ve své bakalářské práci. Podle Univerzity Tomáše Bati opsal zhruba třetinu textu. Týden před ním kvůli stejnému problému opustila ministerstvo spravedlnosti Taťána Malá z hnutí ANO.

Prezident Miloš Zeman demisi Krčála přijal. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček navrhuje jako novou šéfku rezortu Janu Maláčovou z ČSSD. Personální výměna ve vládě nevadí komunistům, kteří kabinet tolerují. Naopak zástupci opozice ji kritizují.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ocenil, že sociální demokracie rychle našla za odstupujícího ministra náhradu: „Sociální demokracie rychle našla náhradu, dokonce člověka, který je seznámen s chodem ministerstva".

Předseda SPD Tomio Okamura označil Krčálův odchod z vlády za blamáž. Podle místopředsedy opoziční ODS Martina Kupky znamená Krčálova rezignace nestabilitu vlády.

Martin Kupka | foto: Jana Přinosilová

„Je to bohužel další důkaz, že se projekt Andreji Babišovi nedaří, že to není stabilní vláda od prvního okamžiku," uvedl.

Možná nová ministryně Jana Maláčová z ČSSD teď na ministerstvu práce a sociálních věcí vede obor rodinné politiky a politiky stárnutí. Před tím pracovala na Úřadu vlády nebo na ministerstvu pro místní rozvoj. Vystudovala dva magisterské obory, a to na univerzitách v Londýně a ve Frankfurtu.

Zeman: Otázku obsazení ministerstva zahraničí považuji za uzavřenou


Předseda ČSSD Jan Hamáček bude řešit situaci ohledně postu ministra zahraničí v následujících týdnech. Současný ministr vnitra, který je pověřený i řízením ministra zahraničí, to řekl Českému rozhlasu v reakci na prohlášení prezidenta Miloše Zemana. Ten v rozhovoru pro ČTK oznámil, že považuje v současné chvíli otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou.

Předvolební speciál Martina Veselovského na téma EU,  Jan Hamáček | foto: Filip Jandourek

„Nepochybuji o tom, že pan Hamáček se svými zkušenostmi může být velmi dobrým ministrem zahraničí. Jestliže by rezignoval, pak to je důvod k jednání. On ale nerezignoval a doufám, že v dohledné době ani rezignovat nebude", poznamenal Zeman.

Hamáček ale zopakoval, že nehodlá být pověřený řízením resortu zahraničí déle než několik měsíců. „Stále platí moje předchozí vyjídření, že situaci budu řešit v řádu týdnů".

Sociální demokracie zároveň trvá na tom, aby diplomacii řídil europoslanec Miroslav Poche, kterého před několika týdny prezident nejmenoval. A to s odkazem na to, že zpochybňuje odmítání migračních kvót a českou proizraelskou politiku.

Senát schválil novelu školského zákona, školky nebudou muset mít povinně místa pro dvouleté děti


Senátoři schválili novelu školského zákona. Počítá mimo jiné se zrušením povinnosti mateřských škol povinně zajistit od roku 2020 místa i pro dvouleté děti. Podle senátora za ODS Zdeňka Nytry tak bude dál záležet jen na mateřských školách, jestli dvouleté děti přijmou nebo ne.

Třetí mateřská škola v Jindřichově Hradci využívá moderní technologie a stala se prvním edukačním centrem organizace EDULAB v Jihočeském kraji | foto: Karolína Průšová

„Rozumím tomu, že některé ženy chtějí být s dítětem donma do tří nebo čtyř let. Ale některé chtějí nebo musí nastoupit do zaměstnání po půl roce. Tak jim vytvořme podmínky, ale ne tak, aby v 6 a půl tisících obcích museli být nachystané školky pro všechny děti", řekl.

Někteří zákonodárci novelu kritizovali, například senátor ČSSD Jiří Dienstbier, který neuspěl s návrhem novelu zamítnout.

„Stát by takovýto servis měl rodinám zajistit. Mimo jiné proto, aby oba rodiče mohli pokračovat v profesní kariéře na základě svého svobodného rozhodnutí. Pokud například čerpají dva roky rodičovskou a pak chtějí nastoupit do práce, tak prakticky nemohou, pokud si nezaplatí nějaké drahé, soukromé zařízení anebo například chůvu. A to si nemůže každý dovolit", objasnil své stanovisko senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Změnu zákona podporuje i ministerstvo školství. Podle ministra Roberta Plagy za hnutí ANO už teď navštěvuje školky 45 tisíc dětí mladších tří let. Kdyby povinná místa pro dvouleté v zákoně zůstala, znamenalo by to podle něj rozšířit kapacitu mateřských škol až o 60 tisíc míst a náklady od 16-ti do 24-ti miliard korun.

Schválená norma také o rok odkládá start reformy financování regionálního školství a zamíří teď k podpisu prezidentovi.

V Česku přibývá exekucí, vyplývá to z Národní zprávy české koalice Social Watch


Hlavními problémy Česka jsou podle organizace Social Watch rostoucí počet exekucí, nedostupné bydlení a nerovnost v platech mužů a žen. Předlužení nebo exekuce se podle analýzy týká skoro 10 procent obyvatel starších 15 let. Většina exekucí je přitom zahájená vůči lidem, kteří už v nějaké exekuci jsou. Jako další problém vyhodnotil Social Watch nedostatek bytů hlavně ve velkých městech. Nedostupné bydlení podle analýzy přispívá k obchodu s chudobou.

exekuce | foto: Andrea Švubová

Zpráva zmiňuje taky dlouhodobou nerovnost mužů a žen v české společnosti. Obzvlášť zřejmé jsou podle organizace rozdíly v platech. Ženy v Česku průměrně vydělávají skoro o 22 procent míň než muži. V Evropské unii je na tom hůř jen Estonsko. Podle Social Watch Česko taky neplní cíle udržitelného rozvoje, které jsou stanovené ve strategickém dokumentu OSN Agenda 2030.

Mezinárodní síť Social Watch působí v 96 zemích a sdružuje několik set organizací. Každoročně vydává zprávy, ve kterých hodnotí pokrok a nedostatky v boji proti chudobě a za rovnost mužů a žen.

Nejvyšší státní zastupitelství: Podíl komunálních politiků na trestné činnosti je minimální


Podíl trestné činnosti komunálních a krajských politiků na celkovém objemu kriminality v Česku je zanedbatelný. Vyplývá to z analýzy Nejvyššího státního zastupitelství z let 2013 až 2017. Podle výsledků se výkonu funkce politiků na nižší úrovni týkaly jen asi 3 setiny procenta všech trestních řízení. Celkem jich přitom bylo podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana asi 1,3 milionu.

„V ČR máme cca 6200 obcí, kde působí zhruba 60 tisíc zastupitelů a nominálně se tatao trestná činnost týkala zhruba desítek osob ročně", řekl Zeman, Dodal, že většinu případů začala policie prověřovat na základě podaných trestních oznámení, tedy ne na základě vlastní iniciativy.

Z trestných činů se komunální politici dopouštějí nejčastěji zneužití pravomoci úřední osoby nebo porušení pravomoci při správě cizího majetku. Jen malá část kauz se týkala zpronevěr nebo přijímání úplatků. V nadpoloviční většině případů postihlo trestní stíhání starosty, primátory nebo hejtmany.

„Celkem 84 procent případů skončilo odložením ještě ve fázi prověřování, tedy aniž bylo zahájené trestní stíhání", přiblížil Zeman.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) doplnil, že tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný a vede podle něj k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci. Klesá podle něj i zájem kandidovat do veřejných funkcí.

Nelegální obchod s tygry rozpoutal razie policistů i celníků


Takové zabíjení tygrů, jaké tento týden odhalila česká celní správa, Evropa dosud nezažila. Tak hodnotí média i odborníci výsledky zátahu, k němuž došlo v pondělí v ZOOparku v Bašti u Prahy a ve vietnamské tržnici SAPA v Praze. Celníci a policisté prohledali i preparátorskou dílnu u Doks a objevili důkazy zabíjení a nelegálního obchodování s přísně chráněnými živočichy. V kauze byli v úterý obviněni tři muži. Mezi nimi je i člen rozvětvené rodiny Berousků, která provozuje cirkusy a zooparky.

Mezi chráněnci záchranné rezervace je také tygr | foto: Štěpán Macháček

O pondělní akci informoval ve středu na tiskové konferenci náměstek pátracího odboru celní správy Robert Šlachta.

„Byly zadrženy čtyři tygří kůže, už zpracované, formy na výrobu masoxu i varna, ve které docházelo k vaření kostí. Vaření trvalo pět až dvanáct dní. Všechny části tygra byly využity k další obchodní činnosti, ať to byly drápy, kosti nebo kůže", uvedl Šlachta.

Doplnil, že cena tygra se pohybovala okolo 100.000 až 150.000 korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50.000 do 100.000 korun, drápy za 2500 a jeden gram masoxu za 1500 korun.

Kromě čerstvě zabité šelmy našli celníci i dvě desítky zmražených těl jiných chráněných zvířat. Kromě provozovatele ZOOparku v Bašti Ludvíka Berouska je mezi obviněnými preparátor z Českolipska, který zvířata zpracovával, a vietnamský obchodník, který údajně trestnou činnost organizoval a hotové produkty prodával. Produkty z tygrů se využívají v tradiční čínské medicíně a na černém trhu dosahují mnohatisícových částek.

Všechny tři muže vzal ve středu českolipský soud do vazby, aby jim tak zabránil v pokračování trestné činnosti. Hrozí jim až pět let vězení.

Světová zdravotnická organizace upozornila ČR, že má problém s nadměrným pitím alkoholu


Češi jsou v množství vypitého alkoholu spolu s Francouzi na druhé příčce v Evropské unii. Více pijí už jen obyvatelé Litvy. Čech starší patnácti let vypije v průměru dvanáct litrů čistého alkoholu ročně. Světová zdravotnická organizace to označila za jeden z hlavních problémů českého zdravotnictví. Nabídla proto Česku pomoc se zaváděním preventivních opatření. Potvrdil to ředitel její evropské divize veřejného zdravotnictví Hans Kluge.

drink | foto: Pixabay

„Víme, že problémem ve vaší zemi je nadměrné užívání alkoholu a to už u teenagerů. To je v ČR velmi znepokuuíjící. ousí se tím zabývat celá vláda, ale i společnost jako celek", uvedl.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch chce otevřít diskuzi o možném plošném zdražení alkoholu. „U nás bohužel je alkohol stále velmi dostupný i proto, že je levný".

Podle údajů agentury Eurostat má Česko sedmé nejnižší ceny alkoholu v Evropské unii.

Dovolenou na dluh si koupil už každý desátý Čech


Půjčku na dovolenou si vzal už každý desátý Čech. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která spravuje pohledávky finančních domů. Řada cestovních kanceláří má ve svojí nabídce například nákup zájezdu na splátky. Stejně tak kanceláře odkazují i na úvěrové společnosti. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže možnosti využívají hlavně rodiny s dětmi.

Selfie dovolená | foto: Fotobanka Pixabay

„Většinou se jedná o rodinné zájezdy, rodinnou dovolenou. Nejčastěji jsou to destinace ve Středomoří a severní Afrika. Většinou si půjčují na rodinu kolem 30 tisíc korun, na osobu kolem 12 tisíc korun", přibližuje Papež.

Mluvčí společnosti KRUK Jana Žaludová doplnila, že na dovolenou si půjčují podobnou měrou muži i ženy. „Z geografického hlediska si nejčastěji půjčují obyvatelé Královehradeckého kraje, kde si tento typ úvěru již někdy vzal téměř každý pátý respondent. Velkou výjimkou jsou půjčky na dovolenou mezi obyvateli Plzeňského kraje, kde si na dovolenou nikdy nepůjčilo přes 96 procent dotazovaných", dodala.

S půjčkami jsou přesto lidé opatrnější než dřív. Potvrzuje to například cestovní kancelář, která lidem nabízí nákup dovolené na splátky. Pokračuje mluvčí společnosti Václav Nekvapil: „Každou sezónu evidujeme maximálně několik desítek klientů, kteří tuto službu využijí. Představují pouhou jednu desetinu procenta všech prodaných zájezdů. Jejich počet navíc rok od roku klesá".

Jaromír Jágr poprvé před novou sezonou trénoval s kladenskými hokejisty


Kladenští hokejisté začali přípravu na ledě i s majitelem Jaromírem Jágrem. Ten vynechal závěr minulé sezony kvůli zranění kolene a po prvním tréninku na ledě Jágr přiznal, že s tím souvisí i jeho současná fyzická kondice.

„Koleno sice trošku pobolívá, ale hlavně jde o fyzičku. Po téměř šesti měsících bez ostrého zápasu jsem měl první tvrdší trénink. Bylo to znát, necítil jsem se moc dobře. Jak na tom jsem, to budu moci říct až později. Teď nechci lhát. Udělám pro to ale maximum a věřím, že se to bude den ode dne zlepšovat," uvedl.

Jágr by rád své Kladno opět dotáhl do extraligy. A ví, že to z jeho pohledu bude na ledě hodně těžké. V této sezoně oslaví už 47. narozeniny.