Týden v ČR

Manželé Havlovi, Foto: ČTK

Prezident Václav Havel má zdravotní problémy, a proto předčasně ukončil návštěvu Francie; Měsíc po volbách jmenoval prezident novou koaliční vládu; Poslanecká sněmovna zvolila své místopředsedy; Francouzský prezident Jacques Chirac slíbil, že Francie nezabaví sbírku obrazů Vincence Kramáře.

Manželé Havlovi,  Foto: ČTK
Prezident Václav Havel má zdravotní problémy, a proto předčasně ukončil návštěvu Francie. Ve středu po návratu do Prahy byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček po příletu uvedl:

"Jakkoli se prezident večer cítil velmi dobře, procházel se po náměstí, sledoval pouliční divadla, užíval si atmosféry avignonského divadelního festivalu, tak nad ránem se mu začalo hůře dýchat a proto, že už ty příznaky zná, povolal osobního lékaře doktora Kotíka. Ten zjistil, že prezident má zahleněnu pravou plíci a to je pochopitelně u pana prezidenta vždy varovný příznak. Proto lékař rozhodl okamžitě se vrátit do Prahy, především proto, aby pan prezident mohl být v Ústřední vojenské nemocnici ošetřen."

Václav Havel kvůli začínajícímu zánětu plic v nemocnici zůstal. Jak po prvních testech potvrdil jeho ošetřující lékař Ilja Kotík, sice neměl teploty, ale těžko se mu dýchalo. Bral antibiotika a lékaři se obávali možných komplikací:

Václav Havel se svým lékařem Iljou Kotíkem,  Foto: ČTK
"V současné době jsme provedli základní vyšetření u pana prezidenta a rozhodli jsme se na základě těch výsledků, včetně počítačového vyšetření plic, že pana prezidenta tady ponecháme několik dní na pozorování, na takové dva, tři dny. Podle průběhu se rozhodneme, jak dál."

První noc na lůžku proběhla klidně. Možné komplikace se ale podle mluvčího Ladislava Špačka vyloučit nedají:

"Ze zkušenosti víme, že je důležité s prezidentovými plícemi zacházet velmi obezřetně, protože už nás mnohokrát zradilly a je zapotřebí podchytit tu začínající nemoc, to rozvinutí bronchitídy v ranném stádiu. Tentokrát si myslím, že ošetřující lékař zasáhl včas, velmi efektivně, a že se podařilo pana prezidenta dostat do vojenské nemocnice opravdu ve fázi, kdy se teprve nemoc začínala rozvíjet."

Nemoc by podle Špačka neměla vážněji narušit prezidentův program, znemožní mu ale odjet na chystanou dovolenou.

Zdravotní problémy trápí prezidenta Havla už dlouho. Lékaři mu pro zhoubný nádor museli odejmout polovinu pravé plíce. Také loni musel kvůli zdravotním komplikacím předčasně ukončit cestu po zemích Blízkého východu.


V pondělí, měsíc po volbách, jmenoval prezident Václav Havel novou koaliční vládu premiéra Vladimíra Špidly. Tvoří ji sociální demokraté společně s lidovci a unionisty. Sedmnáct ministrů složilo do rukou prezidenta slib věrnosti České republice a odpovědnosti vůči svému novému úřadu. Prezident Špidlovu týmu popřál...

Václav Havel a nová vláda,  Foto: ČTK
"...aby získala důvěru Parlamentu. Věřím, že tato vláda vytvoří dělný tým, že si získá uznání veřejnosti za své výkony. Věřím, že bude vládou, která přivede naši republiku do Evropské unie."

Ministři poté odjeli z Hradu do Lán na Rakovnicku, aby u hrobu prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka položili kytici.

Koaliční vláda sociálních demokratů, unionistů a lidovců je v průměru o dvanáct let mladší než předchozí kabinet Miloše Zemana. V nové vládě jsou zastoupeny také dvě ženy.

Podle Vladimíra Špidly bude jeho vláda stabilní a zvládne překonat programové rozdíly. Premiér nastínil, co hodlá dosáhnout například v daňové politice:

"V prvé řadě se v České republice zahájí celková, dosti důsledná koncepce konsolidace veřejných rozpočtů. Tomu samozřejmě budou přizpůsobovány daňové systémy, které teď budeme velmi podrobně posuzovat, zjednodušovat je, a bude se pohybovat s různými daňovými sazbami protichůdným směrem tak, aby daňová kvóta zůstala zachována."

Jednou z nových tváří v 17členném kabinetu je i ministryně školství Petra Buzková. Zatím nechtěla upřesnit, jaké konkrétní kroky podnikne. Především si klade za cíl získat pro svůj resort ve vládě maximální politickou důležitost:

"Věřím, že pro něj tuto politickou váhu dokážu obhájit. Na to, abych v tuto chvíli vyjmenovala zaprvé až zasté, co chci změnit, je poněkud brzy. Chtěla bych především maximálně posílit politický význam ministerstva školství a myslím si, že učitelé v této zemi si zaslouží, aby měli zastání."


Poslanecká sněmovna má od čtvrtka také šestého místopředsedu. Až na pátý pokus se jí v tajné volbě stala Miroslava Němcová z Občanské demokratické strany. Průtahy se svojí volbou si Němcová vysvětluje především povolebním bojem mezi ODS a vládními stranami:

"Já nevím, zda to bylo namířeno přímo na mou osobu. Spíše jsem to vnímala, že teď se hrálo o ODS a o to, aby silově ji byly vykázány nějaké meze, že to byla taková velmi prvotní, nátlaková, silná ukázka toho, jak si vláda chce počínat. Mně se zdá, že jsme to zvládli dobře s tím, že jsme jim řekli, že se zase tak snadno nedáme."

Lubomír Zaorálek ve své pracovně,  Foto: ČTK
Šéf sněmovny sociální demokrat Lubomír Zaorálek je s volbou vedení sněmovny spokojen:

"Já mám pocit, že to je tak, že opravdu postupujeme od jedné mety k druhé a postupně je zvládáme. Já jsem si jist, že takto zvládneme i ty ostatní. Mám dojem, že v této chvíli rozhodně sněmovna má vedení, které je schopné ji řídit."

Připoměňme, že proti minulé sněmovně se zvýšil počet místopředsedů ze tří na šest, jedno křeslo získal poprvé v historii samostatné České republiky i zástupce komunistické strany.


Francouzský prezident Jacques Chirac během úterního společného oběda s Václavem Havlem slíbil, že Francie nezabaví sbírku obrazů Vincence Kramáře. Vzácná díla měla být v Paříži vystavena v rámci České kulturní sezóny - největší prezentace české kultury v zahraničí za poslední desetiletí. Česká vláda na základě právních analýz na poslední chvíli se zapůjčením sbírky obrazů nesouhlasila z obavy, aby nebyla zabavena kvůli restitučním nárokům Kramářových dědiců ve Francii.

Václav Havel a Jacques Chirac,  Foto: ČTK
Ministr kultury Pavel Dostál chápe, že to není nejlepší vizitka pro Českou republiku, avšak, jak řekl, na rozdíl od prezidenta Havla nese za Kramářovu sbírku osobní odpovědnost.

Ředitel Národní galerie Milan Knížák má tento názor:

"V demokratických státech naštěstí nemá prezident takovou moc, že by mohl měnit zákony. Samozřejmě jsou věci, na které pan prezident Chirac, i kdyby to ve Francii zvládnul, a já se domnívám, že samozřejmě něco jiného je politické vyjádření, něco jiného je potom skutečnost, tak na to pan prezident nemůže mít žádný vliv."


V šedesáti městech na toku Labe, z toho v jedenácti v České republice, probíhal v neděli takzvaný První mezinárodní koupací den. V řece se najednou vykoupalo 15 tisíc lidí. Akci pořádaly společně české ekologické sdružení Arnika a Německá pomoc životnímu prostředí. Jaký měl koupací den význam, nám přiblížila Lenka Mašková z pořádajícího ekologického sdružení Arnika:

Akce Koupání v Labi probíhala i v Německu,  Foto: ČTK
"Cílem akce bylo ukázat, že řeka je živý organismus, který nemá sloužit průmyslovým zájmům, ale lidem, kteří sídlí podél jejich břehů a mohou řeku využívat jako svůj rekreační objekt, mohou mít k ní lepší vztah než jen jako k odpadní vodě. Podařilo se za posledních deset let vybudovat nové čističky na Labi, které kvalitu vody zlepšily."

Osvěžení v řece si pochvalovalo mnoho koupajících:

"Voda byla perfektní. Ze začátku byla studená, ale pak už byla velmi teplá. Bylo to určitě skvělé, ale mohla by být ta voda ještě čistší, no."

V sousedním Německu si společnou mezinárodní koupel pochvalovali. V Dolním Sasku dokonce pokřtili vodou z Labe čtyři děti.