Týden v ČR

Senadores

Občanští demokraté a nezávislí - takoví jsou faktičtí vítězi letošních komunálních a senátních voleb. Po volebním víkendu tak vládní koalice ztratila v horní komoře Parlamentu dosavadní většinu. Občanská demokratická strana získala devět senátorských míst, tedy třetinu z nově volených 27 mandátů. Naopak nejvíce mandátů ztratili lidovci.

Občanští demokraté a nezávislí - takoví jsou faktičtí vítězi letošních komunálních a senátních voleb. Po volebním víkendu tak vládní koalice ztratila v horní komoře Parlamentu dosavadní většinu. Občanská demokratická strana získala devět senátorských míst, tedy třetinu z nově volených 27 mandátů. Naopak nejvíce mandátů ztratili lidovci. Předseda sociální demokracie Vladimír Špidla zhodnotil výsledek voleb své strany ze tří pohledů:

"Minule jsme měli 27 kandidátů a měli jsme jeden mandát. Tak že v tomto okamžiku je to nejrychlejší mezivolební nárůst mezi všemi politickými stranami. Druhé kriterium je, že jsme obhajovali, tuším, deset mandátů a ztratili jsme tři. Třetí kriterium je, že tak v kombinaci s nezávislými zůstane vládní většina."

Složení senátu po letošních volbách,  Graf: ČTK
Jako fiasko hodnotí své výsledky někteří politici Unie svobody a lidovců. Překvapivě vysoký počet hlasů získali v Senátu nezávislí či kandidáti malých, dosud neparlamentních stran. O jejich přízeň se ihned po volbách začaly ucházet všechny strany.

V komunálních volbách zaznamenali velký úspěch především nezávislí a kandidáti menších a regionálních stran. Nezávislí uspěli především v menších obcích. Podle politologa Bohumila Doležala to znamená, že velké politické strany do komunální politiky zatím nedokáží účinně zasáhnout:

"Tam to ukazuje, že politické strany si buď s tou komunální úrovní zatím dvakrát nevědí moc rady, anebo i ní moc nestojí, zejména v těch malých obcích. A to je věc, nad kterou by bylo dobré se zamyslet, protože existuje jedna strana, které se tradičně daří zasahovat i do té nejnižší úrovně, a to jsou komunisté."


Více než roční přípravy na summit Severoatlantické aliance v Praze v těchto dnech vrcholí. Jak řekl po pondělním jednání Bezpečnostní rady státu premiér Vladimír Špidla, česká vláda zatím nepočítá s tím, že by Američanům platila za střežení českého vzdušného prostoru během summitu NATO. 15 amerických stíhaček a výzvědný letoun se systémem AWACS budou chránit české území od 15. do 30. listopadu, protože česká armáda nemá tak kvalitní letadla. Použití síly může schválit pouze český ministr obrany, popřípadě jím pověřený zástupce. Příslušný zákon narychlo schválila vláda. Zákon by měl v Poslanecké sněmovně bez problémů projít. Proti budou zřejmě jen komunisté.

Na jednání Bezpečnostní rady státu bylo konstatováno, že na summit NATO je připravena česká policie. Jak prohlásil ministr vnitra Stanislav Gross, v porovnání se zasedáním světových finančníků před dvěma lety budou policisté k případným demonstrantům přistupovat daleko aktivněji:

Z jednání Bezpečnostní rady státu,  Foto: ČTK
"Policisté nebudou pasivně hájit pozice, které budou tvořit jednotlivé hlídané zóny a nenechají do sebe tak nečinně a tak dlouho bušit v případě, že do nich někdo bušit bude. Policie České republiky bude mít mnohem větší počet vycvičených a plně vystrojených policistů protiúderovými prostředky pro zvládání případných pouličních problémů. Pokud by ty problémy nastaly na více místech Prahy, bude mít tyto síly k dispozici po celé Praze, nikoli jenom kolem budovy Kongresového centra."

Vedle policistů budou během summitu NATO v Praze působit také občanské právní hlídky. Ty chtějí monitorovat situaci a zjišťovat, zda policie nepřekračuje zákony.


Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila České republice hodnocení závazků v domácí měně a to o jeden stupeň. Důvodem je podle nich neochota naší vlády provést reformu veřejných financí. Obávají se proto, že naše republika nebude schopna splácet své dluhy. Hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka si myslí, že vláda zatím nemá žádný důvěryhodný program:

"Snížený rating není ani tak 'trest' za to, že máme v současnosti hluboké schodky státních rozpočtů. Řekl bych, že to je reakce právě na to, že vláda, byť už vládne nějaký ten měsíc, nepředložila žádný důvěryhodný program, který by skutečně, jak se tomu říká, konsolidoval veřejné finance."

Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Dědiče si ministerstvo vážnost situace uvědomuje. V nejbližší době proto hodlá předložit vládě koncept reformy:

"Tento koncept bychom chtěli předložit v průběhu měsíce prosince. Předpoklad je, že tento koncept bude obsahovat návrhy, jak reformovat výdajovou stránku státního rozpočtu, ale také bude obsahovat část, kde se bude hovořit o daních, tedy o příjmové stránce."


Jedna z nejhůře postižených knihoven při srpnových záplavách je v Archeologickém ústavu Akademie věd na pražském Klárově. Přesto se sem díky pomoci z Dánska již dnes vracejí první zachráněné knihy.

Rukopis třeboňského augustiniána Oldřicha Kříže z Telče,  15. stol.
Na stole zástupkyně ředitele Archeologického ústavu Natálie Venclové stojí velká lahev plná čiré vody a vedle ní leží malý balíček usušených knih. Obojí zaslali do Prahy konzervátoři z Dánska. Láhev jako ukázku, kolik vody do sebe knihy nasákly, vzácné publikace jako důkaz, že se je podařilo opravdu zachránit. Jak nám řekla Natálie Venclová, spolupráci s Dány zprostředkovaly potíže s knížkami:

"Nastal obrovský problém, kdo nám je odmrazí. Tak jsme hledali nějakou cestu a povedlo se to díky úžasné spolupráci Svazu dánských konzervátorů - muzejníků. Ozvali se nám na naši výzvu, kterou jsme dali na internet, z dánského města Struer, ředitel muzea Torben Holm se nabídl, že by převzali celý náklad těch zmrazených knih a vlastními silami je rozmrazili. To se skutečně událo, ty knihy byly odvezeny a v současné době na tom začínají již pracovat." Záchrana knih v Dánsku bude ovšem trvat ještě nejméně rok.


Český výbor pro Unicef zahájil projekt Adoptuj panenku a zachráníš dítě. Koupí hadrové panenky přispívají lidé na očkování dětí v rozvojových zemích proti šesti smrtelným chorobám. Podle ředitelky Českého výboru pro Unicef Pavly Gomby tak představuje každá panenka jedno dítě:

"Panenky vyrábějí hlavně děti, to znamená, že vlastně děti pomáhají dětem. Kromě asi sto padesáti škol máme ale samozřejmě i několik domovů důchodců, máme psychiatrickou léčebnu, která se zapojila, a více než 200 dobrovolníků, dospělých lidí, kteří panenky vyrábějí také."

Panenku, která má dokonce svůj rodný list, si mohou lidé zakoupit v sídle OSN v Praze.