Týden v ČR

Karolína Peake, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Chci stavět, ne bořit. Tak v úterý odůvodnila Karolina Peake svůj odchod ze strany Věci veřejné. Tu opouští kvůli rozporům v krocích, které vedení strany v poslední době udělalo, a způsobu, jakým se prezentuje.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Chci stavět, ne bořit. Tak v úterý odůvodnila Karolina Peake svůj odchod ze strany Věci veřejné. Tu opouští kvůli rozporům v krocích, které vedení strany v poslední době udělalo, a způsobu, jakým se prezentuje. Karolína Peake chce dál podporovat program koaliční vlády:

"Jsem si vědoma toho, že mohu být nyní nálepkována jako přeběhlík. Neměním ale názory, neměním své postoje a nehodlám také nic měnit na programu, za který jsem byla zvolena. Budu tento program nadále prosazovat, i když už nikoliv v řadách Věcí veřejných. Nadále také budu dodržovat koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné se svými partnery uzavřely. Chci stavět, už nechci bořit."

Předseda Věcí veřejných Radek John je rozkolem ve straně šokován. Nově vznikající uskupení kolem Karolíny Peake označil za platformu funkcí a postů.

Rozhodnutí vicepremiérky Karolíny Peake vystoupit z Věcí veřejných a založit novou politickou platformu podle prezidenta Václava Klause vyvolá další otřesy na české politické scéně. Zdůraznil, že buď vláda získá jasnou většinu ve sněmovně, nebo by měly být co nejdříve předčasné volby.

Premiér Petr Nečas ve středu řekl, že chce do příštího pondělí vědět, zda bude mít jeho vláda v Poslanecké sněmovně bezpečnou většinu. Podle něj má současný kabinet smysl jen tehdy, pokud bude moci prosazovat své záměry. Pokud vláda nebude moci počítat ve sněmovně s větší než těsnou podporou, pak přijdou podle Petra Nečase na řadu předčasné volby:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně. Žádné těsné většiny 101 nebo 102, nic takového nemá smysl. Vláda musí mít tah na branku, musí být schopna realizovat svůj program konsolidace veřejných financí, snižování schodku veřejných financí a realizace programu modernizačních reforem."

Vedení ODS se na středečním jednání grémia strany vyslovilo pro ukončení vládní koalice s Věcmi veřejnými. Jednání lídrů vládní koalice se uskuteční v neděli. ODS už ale začíná intenzivně připravovat předčasné volby.

Také opozice soudí, že nejlepším řešením současné situace jsou předčasné volby nebo hlasování o důvěře vládě, potvrdil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

"Projekt vlády postavený na odpadlících nebo přeběhlících - vláda, která nemá transparentní podporu politických stran, které získaly mandát od voličů - je vláda, která nemá poctivou a skutečnou legitimitu. V žádném případě taková vláda nemá morální oprávnění, aby tady realizovala rozsáhlé reformy."


Foto: Stock.XCHNG
Stavební spoření by mohly nabízet i univerzální banky. Ministerstvo financí odůvodňuje svůj návrh posílením konkurenčního prostředí a stability systému. Novelu zákona vláda ve středu schválila. Stavební spořitelny ale odmítají odlišné podmínky, které by univerzální banky při poskytování produktu měly, upozornil šéf Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš:

"Banka může vklady použít dokonce i na refinancování různých rizikových investic. A to je ten zásadní rozdíl. Prostě ten systém otvíráme a tou otevřeností vlastně zvyšujeme rizikovost toho produktu. Ale to podstatné, co nám vadí, je, že podmínky pro jednotlivé poskytovatele produktu jsou nastaveny rozdílně."

Stavební spořitelny soudí, že by to znamenalo zánik tohoto typu spoření. Ministr financí Miroslav Kalousek to odmítá:

"V žádném případě to nebude znamenat konec systému. Může to znamenat konec některých institucí, protože si to jejich mateřské společnosti raději budou dělat samy, než aby to za větších nákladů dělaly jejich stavební spořitelny. Ale to je věcí těch finančních skupin, nikoliv moje."


Studenti protestují proti plánu zavést zápisné. Jejich iniciativa Za svobodné vysoké školy proto v pondělí odstartovala protestní týden. Akce jako happeningy, debaty i přednášky probíhají ve všech českých univerzitních městech. Podle organizátora studentských protestů Michala Uhla by zápisné bylo jen přejmenované školné:

"V těch zemích, kde se dneska platí školné dnes, se všude začínalo se symbolickými částkami. A toto je přesně nástroj, jak zavést formálně ne příliš vysokou částku, která se do budoucna může zvyšovat. Rovněž vnímáme jako velice problematické, že se na jedné straně krátí rozpočty vysokých škol a na straně druhé se zavádí tento institut, který má výpadky ze státních peněz do jisté míry dorovnávat."


Foto: ČTK
Předčítáním jmen obětí holocaustu si ve středu v Praze připomněly jejich památku stovky lidí. Ze seznamu osmdesáti tisíc Židů z Čech a Moravy, které nacisté za druhé světové války zavraždili, předčítali potomci obětí i pamětníci. Za mikrofonem se vystřídaly i některé významné osobnosti jako například velvyslanec Spojených států Norman Eisen nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. Tato akce se koná pravidelně už několik let. Proč právě tuto formu vzpomínky vysvětlila Tereza Váňová z nadačního fondu obětí holocaustu:

"Hledáme nové způsoby, jak holocaust připomínat. Není to jen z toho důvodu, že ta událost je historii poměrně už vzdálená, ale také proto, že ty zásadní způsoby připomínání, jako vzpomínání pamětníků, filmy, publikace či výstavy, se svým způsobem už vyčerpávají. A právě proto jsme zvolili takovouto minimalistickou formu - jednoduché čtení jmen obětí."


Foto: ČTK
Nový majitel nejdražšího českého obrazu je známý sběratel ze zahraničí. Dílo Tvar modré od Františka Kupky vydražil ve středu kupec po telefonu za více než 55 milionů korun. Tvar modré z roku 1913 představuje vrchol abstraktního malířství. Nový majitel tak může zpopularizovat Kupkovo dílo v zahraničí, říká Vladimír Lekeš z Galerie Adolf Loos:

"Stále si myslím, že Kupka je podhodnocen, neboř souputníci Kupky, jako Mondrian, Malevič, Kandinskij, se prodávali za desetinásobně vyšší cenu než Kupka. Proto je Kupka podhodnocen. myslí, že jsme dneska udělali světový rekord."