Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko má problémy s proplacením deseti miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod. Část z peněz, které jako daň zaplatí provozovatelé hazardu, získají přímo obecní rozpočty. Projekt obřího tendru na odstranění starých ekologických zátěží končí. Panenku, která pomůže zachránit dětské životy, dražili v úterý v Českém muzeu hudby v Praze. Čestný doktorát převzal ve středu na olomoucké univerzitě herec, zpěvák, režisér i textař Jiří Suchý.

Česko má problémy s proplacením deseti miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod. Jak ve středu potvrdil první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek, Evropská komise trvá na podmínkách, které ale 45 českých projektů nesplňuje. Jde o to, že některá česká města uzavřela smlouvy na projekty, ve kterých získala zakázku soukromá společnost:

"Evropská komise ani tak nezpochybňuje smlouvy, ale možnost do těchto projektů dávat peníze z prostředků Evropské unie. Je to jedna z výtek. Dále jim vadí například nepřiměřená délka smluv nebo nejasně vymezený způsob kontroly a plnění povinností."

Podle Evropské komise problém souvisí s tím, že projektů bylo moc. O peníze na modernizaci čištění odpadních vod ale Česko nepřijde, soudí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Připustil však problémy s financováním některých projektů, což by mohlo někde vést ke zdražení vody až o třetinu. Potvrdil to i předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky František Barák:

"To, že by nebyly projekty rekonstrukcí čistíren odpadních vod zhruba ve 45 městech a obcích České republiky financovány evropskými penězi, by znamenalo, že vlastníci s přispěním provozovatelů musí rekonstrukci hradit z vlastních prostředků. A jedinou cestou, jak se k těm vlastním prostředkům dostat, je vodné, stočné. Nezískání evropských dotací v některých městech tedy znamená někde dramatický nárůst vodného stočného po dobu několika let."


Část z peněz, které jako daň zaplatí provozovatelé hazardu, získají přímo obecní rozpočty. Dohodla se na tom v úterý vládní koalice. Loterijní společnosti budou platit dvacetiprocentní daň z obratu, devatenáctiprocentní daň z příjmu a u hracích automatů i dvacetitisícový paušální poplatek za každý přístroj. Změny by měly platit od příštího roku. Podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové si tak obecní rozpočty výrazně polepší:

"Tento vládní návrh považujeme za projednaný celou vládou a celou koalicí. Nechceme, aby sportovní, charitativní nebo sociální organizace byly závislé na loterijních společnostech. Budou navýšeny příjmy obcí a státu, a věřím, že z těchto zdrojů budou uspokojeny jejich potřeby."

Koalice se však stále nedohodla na finální verzí daňové reformy. Experti vládních stran budou dál jednat například o zrušení superhrubé mzdy nebo ponechání daňového zvýhodnění stravenek. Zachování podpory stravenek prosazují hlavně Věci veřejné. Podle předsedy jejich poslaneckého klubu Víta Bárty z něj slevit nehodlají přesto, že vláda už daňovou reformu schválila:

"V koaliční smlouvě je jasně řečeno, že koaličně jsou projednány takové návrhy, pro které hlasuje nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé koaliční strany. Jinými slovy řečeno, díky nepřítomnosti ministrů TOP 09 na vládě při projednávání daňové reformy považujeme daňovou reformu za koaličně neprojednanou. A samozřejmě Věci veřejné na zachování stravenek trvají."


Projekt obřího tendru na odstranění starých ekologických zátěží končí. Premiér Petr Nečas ve středu řekl, že vláda vítěze ekotendru nevybere. Ministr financí Miroslav Kalousek nedoporučil kabinetu přijmout nejlevnější nabídku v soutěži, kterou podala firma Marius Pedersen Engineering v hodnotě 56 miliard 800 milionů korun. I to je pro ministra Kalouska příliš vysoká cena. Nelíbí se mu v ní riziková přirážka:

"Jednou z výhod, kterou jsem vždy spatřoval v tomto tendru, bylo, že ta cena je konečná a dodavatel si nemůže na státu nárokovat vícepráce, což je samozřejmě nějaké riziko. A ta riziková přirážka mě svojí výší zaskočila. V podstatě tu výhodu, že dodavatel na sebe přebírá riziko, z mého pohledu v podstatě vygumovává a činí tu cenu nepřesvědčivou a já ji proto nemohu vládě doporučit."

Podle premiéra Petra Nečase však sanace nekončí. Navrhuje rozdělit ekotendr do několika menších skupin, o které by se dál soutěžilo:

"Protože by byly finančně méně náročné, tak by se do toho mohl přihlásit větší počet uchazečů, než stávající počet tří, kteří jsou připouštěni. Tím pádem by automaticky vznikl tlak na cenu směrem dolů."

O dalším postupu se teď podle Petra Nečase poradí ekonomičtí ministři.


Foto: ČTK
Panenku, která pomůže zachránit dětské životy, dražili v úterý v Českém muzeu hudby v Praze. Benefiční aukci pořádá český výbor UNICEF. Panenky vlastnoručně vyrobily známé české osobnosti. Každá z nich představuje jedno africké dítě, které bude za peníze z prodeje očkováno proti šesti smrtelným chorobám, řekla ředitelka českého výboru UNICEF Pavla Gomba:

"Standardně je cena určená na 3000 korunách, což není úplně náhoda, protože to zajistí očkování pro 5 dětí, protože očkování pro jedno dítě stojí 600 korun. Máme spočítáno, že panenek z České republiky bylo více než 30 tisíc, takže se dá říct, že určitě více než 30 tisíc dětí žije a jsou zdravé vlastně díky panenkám z České republiky."

Panenky pro letošní aukci vytvořili například herečka Jiřina Jirásková nebo spisovatel Michal Viewegh.


Jiří Suchý,  foto: ČTK
Čestný doktorát převzal ve středu na olomoucké univerzitě herec, zpěvák, režisér i textař Jiří Suchý. Jeho kontakty s olomouckou uměleckou scénou se datují od sedmdesátých let. Přátelské vztahy udržoval například s bývalým ministrem kultury Pavlem Dostálem nebo dalším olomouckým rodákem Janem Kanyzou. Podle děkana filozofické fakulty Jiřího Lacha čestný titul Jiřímu Suchému přísluší nejen kvůli narozeninám:

"Mnohem důležitější je stopa, kterou Jiří Suchý udělal v české kulturní historii. Pokud se podíváme na práci pana Suchého, tak vlastně již déle než 50 let se pohybuje v české kultuře. A jednou z rolí, které filozofická fakulta má, je šíření kulturnosti. Osobností, jako je Jiří Suchý, těch je skutečně velmi málo."