Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika není ohrožena reformami, ale naopak jejich nedostatkem. Tak komentoval úterní výstražnou stávku proti vládním reformám premiér Mirek Topolánek. Kvůli vyjednávání o umístění amerického radaru v Česku svolali sociální demokraté mimořádnou sněmovní schůzi. Poslanecká sněmovna ve středu rozhodla o postupném prodlužování věku odchodu do penze na 65 let. Jméno Moravské gobelínové manufaktury má mezi znalci i milovníky gobelínů či koberců dobrý zvuk. O nástupci trenéra Karla Brücknera v čele české fotbalové reprezentace se rozhodne zřejmě až 17. července.

Foto: ČTK
Česká republika není ohrožena reformami, ale naopak jejich nedostatkem. Tak komentoval úterní výstražnou stávku proti vládním reformám premiér Mirek Topolánek. Protestní akce zasáhly nejvíc dopravu, na železnici stálo zhruba tisíc vlaků, v mnoha místech nejezdila městská doprava, přerušila se práce v některých firmách a mnohá pracoviště nemocnic fungovala jen jako o víkendu. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch zdůraznil, že stávka neměla nikoho poškodit, ale upozornit na požadavky odborářů. Zveřejnil také odhady účasti:

"Podle získaných informací z odborových svazů se v rámci Českomoravské konfederace odborových svazů zapojilo různými formami do protestní akce 900 tisíc odborářů a dalších zaměstnanců. Z Asociace samostatných odborů mám informaci, že bylo zapojení, které bude asi v řádu sta tisíc odborářů a zaměstnanců."

Odboráři viní kabinet, že jeho reformy přispěly k vysoké inflaci a proto klesly reálné platy ve veřejném sektoru. Vadí jim i chystaná důchodová a zdravotnická reforma. Podle lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové bylo možné stávce téměř milionu lidí zabránit, vláda by však musela s odbory lépe komunikovat:

"Vláda přispěla k tomu, že nakonec odbory tu stávku vyhlásily, protože oni o ní diskutovali určitě delší dobu. A možná, že pokud by některé kroky byly lépe vykomunikované, je možné, že by získala větší pochopení i na straně odborů a ke stávce by nemuselo dojít."


Předseda ČSSD Jiří Paroubek  (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek,  foto: ČTK
Kvůli vyjednávání o umístění amerického radaru v Česku svolali sociální demokraté mimořádnou sněmovní schůzi. Vláda podle nich poslance o tomto tématu dostatečně neinformuje. Jak řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek, opozice se nedozví ani to, s čím zástupci vlády jezdí na vrcholné schůzky v Bruselu:

"Pan premiér vysílá jakousi marketingovou výzvu k tomu, abychom jednali o prioritách zahraniční a bezpečnostní politiky státu, a přitom není ochoten Poslaneckou sněmovnu informovat o postupu české vlády na jednání Evropské rady. Pan Vondra jede do Spojených států jednat o radaru, přitom k tomu nemá ani podporu poslanců vládní koalice, a už vůbec ne českého veřejného mínění."

Vládní koalice ale mimořádné jednání sněmovny zablokovala. Podle poslance ODS Marka Bendy má opozice informací o jednáních k radarové základně dost:

"Všichni všechno o smlouvě o radaru vědí, všechno, co je možné. Zařazování této věci na pořad schůze má být jenom exhibicí opozice, zejména Zaorálků a dalších. Já nevím, proč kazit lidem předprázdninové období tím, že by museli poslouchat takovéhle nekonečné litanie."


Poslanecká sněmovna ve středu rozhodla o postupném prodlužování věku odchodu do penze na 65 let. Zákon teď jde do Senátu a pak k prezidentskému podpisu. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas spojil své setrvání ve funkci i budoucnost vládní koalice s přijetím první etapy důchodové reformy. Ve středu se mu proto muselo velmi ulevit:

"Česká republika vzhledem k demografickému vývoji potřebuje důchodovou reformu a je nesmírně dobře, že většina Poslanecké sněmovny se zachovala zodpovědně a tento návrh schválila."

Bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži tedy budou po roce 2030 odcházet do důchodu v 65 letech. Matky dvou dětí mohou počítat s penzí o rok dříve a s každým dalším dítětem bude důchodový věk matek o další rok klesat až k dolní hranici 62 let. Pravidla se v plné míře dotknou lidí narozených v roce 1969 a později.

Stínový ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach nastínil výhrady k této normě:

"Sociální demokracie říká, že postupné prodlužování důchodového věku je realitou. Tomu neutečeme. Jiná věc je, za jakých podmínek se bude prodlužovat. A to je to, na co vládní koalice vlastně neodpovídá. Jaký bude náhradový poměr, čili za kolik ti lidé do toho důchodu půjdou a kolik se bude muset platit, případně jaké další zdroje budou pro to, aby byla udržena životní úroveň důchodců. To je věc, která brání v tom, abychom podpořili ty změny, které jsou."


Foto: ČTK
Jméno Moravské gobelínové manufaktury má mezi znalci i milovníky gobelínů či koberců dobrý zvuk. Počátky výroby gobelínů ve Valašském Meziříčí a tvorbu manufaktury až do současnosti představuje výstava, která je k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. V manufaktuře se gobelíny nejen vyrábějí, ale také restaurují.

"Gobelínka funguje 110 let. Možná malinko více, ale 110 let starý je první záznam, že gobelínka existuje a v té době, v roce 1898, už měla dvacet tkadlen. V podstatě nepřetržitě ta produkce trvá do dneška,"říká ředitel gobelínky ve Valašském Meziříčí Jan T. Strýček.

Výstava věnovaná Moravské gobelínové manufaktuře potrvá do 21. září.


Karel Brückner
O nástupci trenéra Karla Brücknera v čele české fotbalové reprezentace se rozhodne zřejmě až 17. července. Ve výběru kandidátů zůstávají především Jozef Chovance a Petr Rada. Nabídku vést české internacionály zaslal také brazilský trenér Carlos Alberto Torres. Předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý přiznává, že jednoznačného favorita nemá:

"Já nemám jednoho favorita. Samozřejmě byl bych býval rád, kdyby to dopadlo s Ivanem Haškem, to bylo číslo jedna. Teď je to otázka dalšího výběru. Jméno vám určitě nemohu říct a ani ho teď nemám připraveno. Mám asi dva, tři trenéry, kteří by podle mého názoru byli vhodnými kandidáty."