Týden v ČR

Jan Kubice
0:00
/
0:00

Sociální demokracie chce, aby kvůli závěrům Vrchního státního zastupitelství, které se týkají takzvané Kubiceho zprávy, padaly hlavy. Odvolán by měl být ministr vnitra Ivan Langer, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice a jeho spolupracovníci a odstoupit z parlamentních funkcí by měl i poslanec ODS Jan Vidím. Ten je podle ČSSD spoluodpovědný za vznik zprávy.

Sociální demokracie chce, aby kvůli závěrům Vrchního státního zastupitelství, které se týkají takzvané Kubiceho zprávy, padaly hlavy. Odvolán by měl být ministr vnitra Ivan Langer, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice a jeho spolupracovníci a odstoupit z parlamentních funkcí by měl i poslanec ODS Jan Vidím. Ten je podle ČSSD spoluodpovědný za vznik zprávy. Vrchní státní zastupitelství totiž dospělo k závěru, že tvrzení Kubiceho zprávy o propojení podsvětí a politiky se nepotvrdila. Jan Kubice tuto zprávu přednesl čtyři dny před loňskými volbami do sněmovny parlamentnímu výboru a odtamtud pronikla na veřejnost. Podle sociální demokracie bylo vše načasované a jen díky tomu prý loni zvítězila ve volbách ODS. Jak řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek, u všech aktérů Kubiceho aféry by měla být znovu a důkladně prověřena jejich případná trestní odpovědnost.

"Pokud vyčerpáme všechny prostředky v České republice, mám na mysli trestní oznámení a další kroky, obrátíme se v celé věci na mezinárodní instituce. Mám na mysli Soud pro lidská práva ve Štrasburku. Myslím, že je v zájmu naší demokracie, aby celá záležitost byla prošetřována také na parlamentní půdě v rámci vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny."

Podle ministra vnitra Ivana Langra jsou obvinění směšná a hloupá. Poslanec Jan Vidím jakékoliv spojování své osoby s takzvanou Kubiceho zprávou odmítá.

"Tu zprávu předložil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu prostřednictvím svého ředitele. Pokud tam jsou nějaké nepřesnosti nebo nejasnosti a nepravdy, tak ať to zodpoví tento útvar. Rozhodně to není otázka na parlament nebo na Výbor pro obranu a bezpečnost."


Radovan Krejčíř,  foto: ČTK
Jihoafrická policie zadržela o víkendu na mezinárodním letišti v Johannesburgu uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Je obviněn z řady zločinů, mimo jiné z miliardových podvodů a přípravy vraždy a únosu. Předloni zmizel policistům při domovní prohlídce, odcestoval na Seychely, jejichž má občanství. Krejčíř byl v zadržen na základě perfektní práce české rozvědky, která monitorovala jeho pohyb a trpělivě čekala na to, až udělá nějakou chybu. Nepomohla mu ani změněná identita. Zatčením v Johannesburgu byl zjevně zaskočen. Hlavní důvody, které ho vedly k vycestování do Jihoafrické republiky, byly nedostatek peněz a snaha dostat se ke svým účtům v zahraničí. Jak řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil České televizi, vydání Krejčíře do Česka by neměl zkomplikovat ani fakt, že má seychelské občanství. Podstatné prý je, kde dotyčný páchal trestnou činnost. Ministerstvo spravedlnosti také připomíná precedens. Už před čtyřmi roky Jihoafrická republika vydala dva české občany.

"V tuto chvíli čekáme ne informace od kolegů z JAR a chceme od nich vědět, jaké všechny věci budou chtít v extradiční žádosti. Jaké informace budou od nás chtít."


Foto: Autor
Kvůli umístění protiraketového radaru přijel do Prahy šéf americké agentury protiraketové obrany generál Henry Obering. Sešel se s prezidentem Václavem Klausem, senátory a poslanci, přišel na zasedání Bezpečnostní rady státu a jednal i s lídrem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Během návštěvy Obering mimo jiné uvedl, že pokud by Česká republika nesouhlasila s vybudováním amerického protiraketového radaru, USA už mají vybrané jiné náhradní země. Podle premiéra Mirka Topolánka by Česko mohlo podepsat smlouvy o umístění radaru na začátku příštího roku. Ale žádný pevný termín v této chvíli stanoven není. Opoziční sociální demokraté trvají na tom, aby americká základna byla součástí systému NATO a aby k otázce umístění amerického radaru bylo vypsáno referendum. Uvnitř sociální demokracie jsou ale také stoupenci radaru bez těchto podmínek. Podpořil by ho například poslanec Miroslav Svoboda, který minulý týden navštívil s dalšími kolegy Marshallovy ostrovy v Tichomoří, kde USA radar - který by měl být přemístěn do Česka - mají už řadu let.

"Musím říci, že svou osobní zkušeností na místě jsem pochybnosti ztratil. Budu samozřejmě velmi intenzivně hovořit se svými kolegy především v poslaneckém klubu, ale i na stranické půdě, a to tak, aby moje zkušenost přešla i na ně."


Ruský prezident Vladimir Putin  (vlevo) a český prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Na čtyřdenní cestu do Ruska se ve čtvrtek vydal prezident Václav Klaus. Jde o vůbec první oficiální návštěvu hlavy státu v Rusku v historii České republiky. Podle Klause je cílem cesty zdůraznit význam česko-ruských vztahů. Klaus se také pokusí zlomit ruský odpor vůči r kubice janaketové základně ve střední Evropě.

"Myslím, že je potřeba slyšet, jak to cítí ruská strana a vysvětlovat naší pozici. Nesmíme zase podléhat tomu, co se objeví jako jedna věta toho či onoho generála vytržená ze souvislostí."

Prezidenta doprovází ministři financí a průmyslu Miroslav Kalousek a Martin Říman a také dosud největší česká podnikatelská delegace v historii.


Americký prezident George Bush navštíví 5. června Českou republiku. Bude jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Jedním z cílů návštěvy bude hledání podpory pro americkou radarovou základnu v Brdech. Bush také pronese projev na mezinárodní konferenci o demokracii a bezpečnosti. Bush navštíví Evropu v rámci své cesty na summit G8, který se bude konat v Německu od 6. do 8. června.


Foto: ČTK
Dlouho očekávaná stavba jihokorejské automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích byla oficiálně zahájena. Zástupci vedení společnosti provedli ve středu slavnostní výkop a představili plány závodu. Korejské investory i místní politiky ale velmi překvapila neúčast premiéra Mirka Topolánka při zahájení největší investice na zelené louce v historii České republiky. Podle mluvčího Mirka Topolánka se premiér omluvil předem, důvody ale neuvedl. Ve středu před polednem, v době slavnostního zahájení stavby, Topolánek téměř hodinu strávil s českou hokejovou reprezentací.


Ministerstvo financí upřesnilo plán na propouštění pracovníků ze státní správy. Veřejný sektor by neměl do roku 2010 zeštíhlet o 40 tisíc míst, jak se původně plánovalo, ale jen asi o 9 tisíc. Každoroční snížení počtu zaměstnanců o tři procenta se má totiž dotknout jen státní správy, nikoli celého veřejného sektoru.


Bedna omotaná průhlednou fólií, v níž v listopadu 2005 utekli z plzeňské borské věznice Roman Čabrada a Rostislav Roztočil, skončí v Muzeu Policie ČR. Stane se unikátním exponátem. Uvnitř bedny byla dvě místa k sezení, zabudovaný ventilátor a osvětlení, které napájela baterie. Čabrada před soudem uvedl, že bednu připravoval pět měsíců. Čabradův advokát Vlastislav Jaroš považuje jejich útěk z vězení za světový unikát. "Je srovnatelný s útěkem Monte Christa," řekl. Podle něj jde o důkaz, že se dá vtipem překonat jakékoli zabezpečení. Oba vězni byli odsouzeni za vraždu. Čabradu dopadla policie ve Francii, Roztočila v Německu. Oba byli vráceni do Česka.