Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká vláda v úterý představila plán reformy veřejných financí, která se dotkne prakticky každého. Česko bude platit za další prohranou arbitráž. Na hradech, zámcích a dalších památkách po celém Česku začala minulý víkend návštěvnická sezóna.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Česká vláda v úterý představila plán reformy veřejných financí, která se dotkne prakticky každého. Vládní koalice považuje reformu za nezbytnou.

"Pokud nepřikročíme k reformám veřejných rozpočtů a deficity pojedou svou šílenou trajektorií, dostaneme se do situace, kdy začne být obtížné refinancovat státní dluh, kdy začne být obtížné financovat tyto deficity, a kdy se systém veřejných rozpočtů ocitne v pozici dluhové pasti," vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Fyzické osoby budou svůj výdělek danit stejně - patnácti procenty. Tento odvod státu se ale bude vypočítávat z takzvané superhrubé mzdy, tedy včetně sociálního a zdravotního pojištění. Zvednout se má snížená pětiprocentní daň z přidané hodnoty na devět procent. Tento krok zdraží potraviny, dopravu, některé služby, nové byty či sociální péči. Firmám se postupně sníží daně ze současných 24 na 19 procent v roce 2010. Ekonomové se shodují v názoru, že reformu potáhnou hlavně střední příjmové skupiny, což zásadně odmítá premiér Mirek Topolánek.

Opozice je zásadně proti většině navrhovaných změn. Komunisté je nepodpoří, sociální demokraté tvrdí, že na změnách vydělají jen lidé s příjmy nad 40 tisíc korun. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek prohlásil, že ČSSD je připravena na reformy, ale ne na sociální experimenty. Přesto nevyloučil, že při projednávání reforem v Poslanecké sněmovně je strana ochotná s vládou jednat:

Vlastimil Tlustý
"Samozřejmě my bychom preferovali jednání a kompromis, ale s námi nikdo nejednal. O návrzích se dá debatovat tehdy, pokud se na nich pracuje. Pak, když jsou na stole, tak je to velmi obtížné. Nicméně my budeme připravovat vlastní pozměňovací návrhy i vlastní návrhy. No a samozřejmě tím říkám, že budeme o věcech jednat."

Jisté není ani to, jestli reformy podpoří všichni koaliční poslanci. Někteří lidovci váhají, s ostrou kritikou vystoupil poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Podle něj z původního návrhu ODS zbylo jen velmi málo:

"Ono to vypadá jako reforma ODS, ale žádná reforma ODS to není. Tam zbyla jediná věc, a to je číslo patnáct procent. Všechno ostatní je jinak a hlavně je to nefunkční. Kdybych použil nějaké přirovnání, tohle není reforma, to je maketa reformy, která kromě škrtů, které jsou připravovány, žádné další efekty podle stanoviska odborníků nemůže přinést."

Poslanecká sněmovna by se reformami mohla začít zabývat v červnu.


Česko bude platit za další prohranou arbitráž. Tentokrát by mělo sedmi sty miliony korun kompenzovat cukrovarnickou firmu Eastern Sugar za diskriminaci při rozdělování výrobních kvót. Cukr ale zásluhou Eastern Sugar zhořkne Čechům ještě víc, protože se bude muset dovážet.

Nizozemská firma Eastern Sugar se v roce 2004 obrátila na arbitráž a žádala odškodnění za to, že ji český stát snížil produkční kvóty o třetinu. Tím prý byla porušena dohoda o ochraně investic. Stát se hájil tím, že předchozí regulaci zrušil Ústavní soud, a tak byly kvóty rozděleny nově podle výroby minulých let. U arbitráže ale Česko prohrálo. Podle zemědělského analytika Petra Havla je příčin několik.

"Příčina spočívá například v tom, jakým způsobem byly uzavřeny obchodní smlouvy se všemi zahraničními cukrovary. Pak je tu ono nešťastné neustálé přerozdělování kvót, které bylo navíc několikrát napadeno u Ústavního soudu. Pak je tu samotný verdikt Ústavního soudu, který na podněty nereagoval jednoznačně. Znamená to, že Česká republika se ani nemůže opřít o nějaké jednoznačné vyjádření vlastního Ústavního soudu, které by říkalo, že rozdělování kvót bylo v pořádku."

Firma Eastern Sugar už loni na podzim oznámila, že v Česku zavře tři cukrovary na Hané. Tímto se nezbavuje své produkční kvóty, ale snižuje o celou pětinu národní cukernou kvótu České republiky. A to považuje analytik Petr Havel za smutnou zprávu.

"Česká republika se kvůli vrácení kvóty do Bruselu stává z původně významného celosvětového exportéra dovozovou zemí. My nebudeme soběstační ve výrobě cukru za situace, kdy naše přírodní, klimatické podmínky jsou pro produkci cukru určitě lepší, než v některých jiných zemích Evropské unie."


Foto: ČTK
Na hradech, zámcích a dalších památkách po celém Česku začala minulý víkend návštěvnická sezóna. Celostátně byla letos zahájena v Telči, zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Telč ročně navštíví kolem tří set tisíc lidí, z toho na zámek přijde asi jedna třetina.

Na mnoha památkových objektech čekají návštěvníky novinky. Na hradě Houska například objevili dosud neznámou gotickou místnost a v barokním hospitálu v Kuksu je po letech znovu přístupná rodinná hrobka hraběte Šporka. Novou expozici středověké mučírny otevřeli na zámku v Moravské Třebové. Podle Libuše Gruntové z Kulturních služeb města si zdejší exponáty mohou návštěvníci vyzkoušet i na vlastní kůži:

"Mučírna je počtem mučicích nástrojů i jejich rozmanitostí největší v celé České republice. Je zde veškeré katovo nářadí, k vidění jsou zde například palečnice, španělské boty, drtič kostí nebo popravčí meč."

V celé České republice jsou zhruba čtyři stovky hradů a hradních zřícenin a kolem 1600 zámků.