Týden v ČR

Katedrála sv. Víta
0:00
/
0:00

Prezident republiky jmenoval v pondělí na Pražském hradě novou vládu šéfa ODS Mirka Topolánka. V Česku začal nový školní rok. Katedrála sv. Víta patří plně katolické církvi.

Mirek Topolánek  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident republiky jmenoval v pondělí na Pražském hradě novou vládu šéfa ODS Mirka Topolánka. Tvoří ji devět občanských demokratů a šest nestraníků. Jmenování přišlo až tři měsíce po volbách, a protože kabinet nemá jistotu, že získá podporu Poslanecké sněmovny, není zřejmé, jak dlouho ministři ve svých funkcích vydrží. O důvěru musí vláda požádat 30 dnů po svém jmenování. Premiér Topolánek ujistil, že ministři začnou na prohlášení vlády pracovat okamžitě:

"My máme interní termín na první drafty resortních ministrů konec tohoto týdne, projednávat na vládě budeme tento materiál 13. září. Potom, po redakční úpravě, chci tento materiál komunikovat s politickými partnery v Poslanecké sněmovně."

Bohuslav Sobotka  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Občanští demokraté mají 81 poslanců, pro získání důvěry ale vláda potřebuje 101 hlasů. KDU-ČSL a Strana zelených o své podpoře rozhodnou podle obsahu programového prohlášení vlády, sociální demokraté ji rovnou odmítají. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už s občanskými demokraty jednali dostatečně dlouho:

"Sociální demokracie nepodpoří tuto vládu, nedá jí svoji důvěru, ani nebudeme odcházet z Poslanecké sněmovny. Čili budeme hlasovat proti důvěře této vládě. My jsme s ODS jednali několik měsíců, hledali jsme možnost programového nebo personálního kompromisu, ale personální složení té vlády je natolik odpudivé, že by nám voliči asi neodpustili, pokud bychom takové vládě dali svoji důvěru."

Mezi první úkoly Topolánkova kabinetu bude patřit příprava státního rozpočtu na rok 2007. Vláda chce také zahájit zeštíhlení státní správy, přípravu na české předsednictví Evropské unie a připravit reformní zákony včetně základních kroků důchodové reformy.


V Česku začal nový školní rok. Školní zvonění si v pondělí ráno vyslechlo přes 880 tisíc žáků základních škol a více než půl milionu středoškoláků. Do prvních tříd letos nastoupilo 93 200 žáčků. Odstupují ministryně školství Petra Buzková ve svém tradičním rozhlasovém projevu při zahájení školního roku připomněla, že letos čekají žáky změny:

"Právě letošní školní rok je významný z hlediska změn, které přináší a které budou v dalších letech ještě následovat. Navýšení počtu vyučovacích hodin, jež je určeno zejména pro zintenzívnění výuky jazyků, představuje důležitý krok na cestě ke zlepšení jazykové vybavenosti obyvatel České republiky."

Ve 3. až 5. třídě budou mít žáci tři hodiny cizího jazyka. Vyučovací hodiny přibudou i studentům na gymnáziích. Mají je lépe připravit na studium na vysokých školách. Ministerstvo o tom však rozhodlo o prázdninách, a nedalo tak příležitost školám, aby tuto změnu včas zapracovaly do školních rozvrhů. Ředitelé gymnázií postup ministerstva kritizují. Podle nové ministryně školství Miroslavy Kopicové dojde zřejmě ještě ke změnám:

"Já si myslím, že je potřeba najít cestu, jak toto pozastavit."


Katedrála sv. Víta
Katedrála sv. Víta patří plně katolické církvi. Už v červnu o jejím navrácení rozhodl pražský městský soud. Na pravomocný rozsudek se přitom čekalo celých třináct let. Soudci nakonec dospěli k závěru, že církev vlastně nikdy nepřestala být jejím vlastníkem. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sice po vynesení pravomocného rozsudku oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá odkladný účinek. A tak toto úterý katedrálu předala Správa Pražského hradu svatovítské metropolitní kapitule.

Kardinál Miloslav Vlk již dříve prohlásil, že pro návštěvníky katedrály to nebude znamenat prakticky žádnou změnu. To potvrzuje i Václav Soukup z Metropolitní kapituly sv. Víta:

"Provoz vlastně zůstává dá se říct stejný, jako byl předtím. Došlo akorát ke zkrácení neplaceného prostoru, aby v přední části katedrály došlo ke zklidnění. Protože katedrála je především církevní objekt, který má sloužit pro bohoslužby."

Katedrála sv. Víta
Do katedrály tedy dál chodí turisté z celého světa. Oproti minulosti se však ve vstupu do svatovítského chrámu tlačí mnohonásobně víc lidí. Církev totiž pro neplacený provoz vyčlenila jen několik málo metrů, další prostor oddělují provazy a ochranka za ně propouští návštěvníky po jednom. Důsledně přitom kontroluje vstupenky - církev totiž vzápětí do převzetí katedrály zavedla vstupné. Dospělý za prohlídku chrámu s hroby českých králů zaplatí sto korun, rodina s dětmi dvojnásobek. Dosud bylo vstupné do katedrály zahrnuto do celkové vstupenky na Hrad. A jak tuto změnu přijímají například průvodci turistů?

"Já s tím bytostně nesouhlasím. Já jsem vychovaná v masarykovském duchu a myslím si, že tady šlo především o peníze. Zaprvé tu není vůbec kvalitní průvodcovská služba, lidi nejsou v podstatě vůbec informováni, to vstupné je úplně mimo vstupné do objektu Pražského hradu. Já jsem z toho až smutná, je mi to moc líto," uvedla například Věra Štěpánková z Pražské informační služby.

Ani zavedení vstupného do katedrály sv. Víta však nepostačí na to, aby byly finančně pokryty její opravy a běžný provoz. Ten si ročně vyžádá kolem dvaceti milionů korun. Tyto náklady nebude moci církev uhradit ze svých zdrojů a bude o finanční příspěvek žádat stát.