Události

Asi dvanáct tisíc lidí se o víkendu zúčastnilo nepovolené technoparty v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Až v pondělí ráno se rozhodla policie zakročit proti posledním několika stovkám účastníků. Blíže Jaromír Marek.

Fanoušci techna hledali vhodný prostor pro svou nepovolenou akci od pátku ve středních Čechách a na Českolipsku. Nejprve se pokusili usadit na pozemcích na Benešovsku. Policisté společně se zástupci obce jim v tom ale zabránili. Šest kamiónů s technikou zamířilo poté na bývalé letiště v Hradčanech u Mimoně. To je ale uzavřeno a hlídá ho bezpečnostní služba a proto nakonec padla volba na několik kilometrů vzdálenou plochu v blízkosti lesa. Přestože policie nejbližší silnici uzavřela a povolala policejní posily, technoparty se zúčastnilo 12 000 lidí.

Žádné vážnější incidenty však policie nezaznamenala. Na pokutách vybrali policisté několik desítek tisíc korun, nejčastěji za rozdělávání ohně v lese a nedovolené vjezdy.

"Účastníci už opuštějí prostor a na místě zbývá jen několik stovek lidí z původních 12 000. Zatím služební zákrok není opodstatněný," uvedla v pondělí ráno policejní mluvčí Ivana Baláková.

Co je to vůbec technoparty a jak probíhá její organizace, na to jsme se zeptali programového ředitele Radia 1 a znalce techno scény Alexandra Michailidise.

"Je to generační záležitost. Já osobně mám proti technoparty řadu výhrad, právě proto, že už jsem se už přehoupl přes ten rebelský věk. Chápu, že je to jakýsi projev boje proti autoritám a nedomýšlení určitých důsledků, do jisté míry to souvisí zase s tím věkem. Ti, co se takových akcí účastní, mají takový lehce anarchistický pohled na věc. Minulý rok mě to docela zaujalo a pídil jsem se po tom, jak se člověk na takovou akci dostane a volal jsem na uvedená mobilní telefonní čísla, kde jsou na záznamníku uvedeny instrukce jak a kam jet. Je to věc lehce konspirační, ale těch lidí je tam vždy spousta a tak je to i o tom, že lidi si to mezi sebou řeknou. Rovněž tomu trochu pomáhají média, když se v novinách nebo v televizi objeví informace o tom, že někde se něco takového koná, dozví se to nechtěně i ti, kteří by o takové akci ani nevěděli."

Loni se největší nepovolená technoparty uskutečnila v Lipnici na Českobudějovicku a trvala šest dní. Mladí lidé z řady evropských zemí tam zanechali zdevastovaný a odpadky pokrytý třicetihektarový pozemek. Neměli tam totiž sociální zařízení ani zdroje pitné či užitkové vody.