Události

Letní divadelní sezónu v replice alžbětinského Divadla Globe na pražském Výstavišti zahájila premiéra Shakespearova "Richarda III". O této inscenaci i problémech, které ji provázejí, blíže Evelina Himalová.

Do titulní role obsadil režisér Vladimír Morávek Miroslava Donutila, který hrbatého krále, jenž se neštítí cestu k moci dláždit mrtvolami, alternuje s Pavlem Zedníčkem. Oba jsou v inscenaci - každý svým způsobem - brilantní. Bezprostředně po prvním představení "Richarda III." v Divadle Globe jsem hovořila s panem Donutilem a zeptala se, jak se po něm cítí... Na projektu "Richard III.", který vznikl za podpory hlavního města Prahy a ve spolupráci s karlovarským divadlem, celkem spolupracovaly tři desítky herců z osmi scén. Ženské role, stejně jako za Shakespeara, ztvárňují muži. Královnu Alžbětu například Vladimír Marek a vdovu po Jindřichu VI. Jiří Pecha. Autorem nového překladu tragédie je Martin Hilský, kterého jsem po premiéře rovněž požádala o rozhovor... uvedl k nové české inscenaci hry Williama Shakespeara "Richard III.", která sklízí v pražském divadle Globe obrovský aplaus publika, její překladatel Martin Hilský.

Bohužel sled událostí naznačuje, že další představení jsou v ohrožení. Nejenže v posledních dnech několikrát do prostor divadla vnikli neznámí vandalové a poničili scénu a vše, co se dalo, ale někdo se snaží hru bojkotovat. Problémy vyvrcholily minulý týden, kdy program na nedaleké Křižíkově fontáně byl natolik hlučný, že téměř znemožnil dokončení večerního představení. To vyprovokovalo Morávka k potyčce s provozovatelem fontány Miloslavem Janíčkem, který slavného režiséra nakonec nechal zatknout policií. Podle výpovědí svědků, především herce Pavla Zedníčka, se často stává, že představení na Fontáně přehlušuje to, které se odehrává v Globu. Tentokrát to prý přesáhlo všechny meze. Hluk byl takový, že se při něm nedalo hrát. Vůbec se proto nediví, že režisérovi Morávkovi "vytekly nervy" a incident skončil za asistence policie.