Unie cestovního ruchu: Zrušením hrazených testů utrpí cestovní ruch i návazné služby

Zrušením hrazených testů na covid podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) utrpí turismus i návazné služby. Vláda dosáhne stavu uzávěry bez zavření provozů a tedy i nutnosti kompenzací. Asociace bazénů a saun odhaduje, že bez možnosti podstoupit preventivní test na koronavirus na náklady zdravotní pojišťovny klesne zájem o služby o 40 až 60 procent. Na dotaz ČTK to uvedli výkonný viceprezident ČUCR Jaromír Polášek a předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednáním vlády uvedl, že od 1. září by nemusely být už z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Shodla se na tom podle něj i Rada vlády pro zdravotní rizika. "Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval," řekl.

"Vláda ČR není schopná motivovat obyvatele k očkování a tak od 1.září dostane další ránu opět sektor služeb a cestovního ruchu," řekl Polášek. Lidé podle něj ztratí chuť využívat služeb cestovního ruchu v tuzemsku i zahraničí. Dopad na prodej zahraničních zájezdů bude stejný jako u bazénů a služeb, tedy pokles poptávky o 40 až 60 procent. Utrpí znovu i příjezdový turismus, který podle Poláška mnoho měsíců "stojí". Propad cestovního ruchu loni kvůli pandemii a souvisejícím opatřením podle unie přesáhl 161 miliard korun.

Pokud by stát přestal hradit preventivní testování na covid-19, poškodilo by to podle zástupců českých divadel veškeré kulturní aktivity. Diváci, kteří si platí vstupenky, nebudou podle nich v žádném případě ochotní hradit si ještě testy. "Marně přemýšlím, jak najít řešení. Samozřejmě očkování dává svobodu nejen cestovat, ale i účastnit se kulturních akcí, ale mohou být případy lidí, kteří se z nějakých důvodů nemohli dát včas očkovat a pro ně by to byla velká diskriminace," sdělila ČTK ředitelka festivalu Tanec Praha a prezidentka Českého střediska Mezinárodního divadelního institutu Yvona Kreuzmannová.