Zrušení hrazených testů může motivovat k očkování, ale také přinést problémy

Zrušení testů na koronavirus zdarma sice může motivovat k očkování, ale zároveň i přinést problémy, domnívají se vědci z iniciativy Sníh. Zamýšlené opatření se nelíbí ani zástupcům služeb a cestovního ruchu.

Zrušení preventivních testů na koronavirus zdarma je v principu správné, má lidi motivovat k očkování. Může ale přinést i problémy, mohou například chybět testovací kapacity později a zřejmě ho bude přezkoumávat i soud. Navíc se tím může ještě víc posílit i nedůvěra lidí ve stát, myslí si vědci.

Ministr Vojtěch považuje konec testů zdarma za motivační efekt

Testy na koronavirus zdarma chce od září zrušit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Předpokládá, že to bude občany motivovat k očkování.

Andrej Babiš a Adam Vojtěch | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

"Já jsem přesvědčen o tom, že ten motivační efekt se dostaví právě z toho důvodu, že lidé pochopí, že očkování pro ně je benefit vzhledem k tomu, že pokud se nechají naočkovat, tak v zásadě nemusí absolvovat žádnou karanténu, žádné testování po příjezdu do ČR nebo když vyjíždí do zahraničí."

Pojišťovny by dál testy hradily jenom lidem s příznaky, jejich kontaktům nebo dalším, kteří se očkovat nemohou. A zřejmě lidem, kteří mají za sebou první dávku, což by bylo podle ministra spravedlivé.

Rozhodnutí zřejmě skončí u soudu

Rozhodnutí státu preventivní testy nehradit a zároveň je požadovat pravděpodobně někdo napadne u soudu, myslí si Marián Hajdúch z Univerzity Palackého v Olomouci. "Pokud je očkování dobrovolné, tak stát dává občanům na výběr, přičemž ale hradí jen jednu variantu. To může být shledáno opět jako diskriminační, jakkoliv se s tímto názorem osobně neztotožňuji," dodal Hajdúch.

Ilustrační foto: Okan Caliskan,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podle právníka Filipa Křepelky z Masarykovy univerzity v Brně je rozhodnutí vlády správné. Měsíc testování podle něj stojí tolik jako celé náklady na očkování. Za první pololetí už stály testy skoro 20 miliard korun.

Naopak podle psycholožky z Masarykovy univerzity Zuzany Masopustové je problematické, když se mezi občany staví další bariéry. Mnozí mají negativní přístup k očkování obecně, jiní měli špatnou předchozí zkušenost. Další nedůvěřují státu nebo nevěří v nebezpečnost nemoci covid-19. Podle Masopustové se tím naopak posílí důvěra v konspirační teorie.

Zrušení hrazených testů se nelíbí divadlům, cestovkám a bazénům

Ještě není jisté, zda na podzim dojde k opětovnému testování ve firmách a zda testy budou hradit zdravotní pojišťovny. Ministr Vojtěch o tom chce ale rozhodnout v srpnu v závislosti na vývoji epidemie.

"Půjdeme cestou buď plošného testování ve firmách nebo spíše regionálně zaměřeného v rámci nějaké vyšší incidence v konkrétních regionech, ale o tom zatím rozhodnuto není. Jsme domluveni, že se k tomu v průběhu srpna vrátíme."  Výjimku z testování by podle Vojtěcha měli očkovaní lidé.

Foto: dronepicr,  Flickr,  CC BY 2.0

Bezplatné a dostupné testování na koronavirus požaduje opozice. Očkování musí podle Pirátů a STAN zůstat dobrovolné, ale co nejsnadnější. Vládě podle koalice chybí inovativní přístup k tomu, jak přinést očkovací místa do regionů. Piráti a STAN navrhují například využití lékáren.

Se zrušením hrazených testů na covid nesouhlasí také Česká unie cestovního ruchu (ČUCR). Podle ní utrpí turismus i návazné služby. Vláda dosáhne stavu uzávěry bez zavření provozů a tedy i nutnosti kompenzací. Asociace bazénů a saun odhaduje, že bez možnosti podstoupit preventivní test na koronavirus na náklady zdravotní pojišťovny klesne zájem o služby o 40 až 60 procent.

Obavy mají i zástupci kulturního sektoru. Obávají se, že diváci, kteří si platí vstupenky, nebudou ochotní hradit si ještě testy.