Unikátní výstava v Brně představí východní křesťanství

Unikátní výstava v Paláci šlechtičen v brněnské Kobližné ulici od čtvrtka představí historii východního křesťanství. Jde o nejdražší výstavní projekt Moravského zemského muzea za 1,2 milionu korun, navíc v rozsahu, v jakém dosud nebyl v Česku prezentován. Dvanáctičlenný organizační tým expozici připravoval více než rok. Oslovil zastupitelské orgány 17 zemí, z nichž deset odpovědělo, řekl ve středu novinářům ředitel zemského muzea Petr Šuleř.

Kulturu Velké Moravy představí exponáty z 6. až 9. století. Návštěvníci například poprvé za hranicemi Řecka zhlédnou vzácné ikony ze Soluně. Spoluautor výstavy Václav Štěpánek získal i cenný srbský evangeliář ze 13. století. Expozice ve dvou podlažích na ploše téměř 1000 čtverečních metrů obsahuje i tři Vladimirské ikony Matky Boží, velmi ceněné ruskými věřícími. Nechybějí ani kopie ikon Andreje Rubleva. O pozornost se uchází také unikátní kolekce velkomoravských šperků a bible v amharštině, kterou daroval etiopský císař Haile Selassie Karlově univerzitě. Na závěr mohou návštěvníci vstoupit do kopie interiéru východoslovenského dřevěného kostela.

Východní křesťanství je již čtvrtou výstavou z cyklu Velká světová náboženství. Záštitu nad ní převzal metropolita pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku Nikolaj. "Výstava se koná u příležitosti jednoho z mezníků evropských dějin, 550. výročí dobytí Konstantinopole Turky," řekl Šuleř. Na rozdíl od předchozích expozic Islám a jeho svět, Indie, bohové a lidé a Čína, země tří učení jde o akci mezinárodní. Představí se muzea v Athénách, Soluni, Bělehradě, Varšavě a Bratislavě, ale i Národní galerie v Praze, Univerzita Karlova, Slovanský ústav Akademie věd a řada dalších galerií. Grafického řešení se ujala Radka Jarešová, architektonického Dagmar Kabeláčová.