Unionisté a lidovci chtějí blokovat spolupráci ČSSD a KSČM

Unionisté a lidovci budou chtít v nové koaliční dohodě "blokační mechanismy", které by zabránily sociálním demokratům zásadní věci prosazovat spolu s komunisty. Lídři KDU-ČSL Miroslav Kalousek a US-DEU Pavel Němec to v pátek řekli v rozhlasové stanici BBC.

"Jde nám o to, abychom se dohodli, že u významných věcí bude koalice hlasovat společně," uvedl Němec. Je to podle Kalouska logický požadavek vzhledem k tomu, že se v sociální demokracii ozývají hlasy, které požadují spolupráci s komunisty. Koalice má 101 hlas, sociální demokraté a komunisté dohromady 111.

Dohodu o tom, že vládní strany zajistí podporu všech svých poslanců legislativním návrhům, jež koalice označí za významné, obsahovala i minulá koaliční smlouva. Na svět jí pomohla nespolehlivost některých unionistických zákonodárců. Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla a místopředseda Stanislav Gross ale přesto pohrozili tím, že například protikorupční zákony prosadí spolu s komunisty, když pro ně nenaleznou podporu u koaličních partnerů. Svou hrozbu ale neuskutečnili.

Podle nového unionistického poslance Zdeňka Kořistky by tomu mohlo zabránit například právo veta. Bylo by to podle něj dobré proto, že se "otevřeně vyjednává s komunisty". S představiteli KSČM se ve čtvrtek sešel Gross, kterého prezident Václav Klaus pověřil jednáním o nové vládě. S komunisty se ale nedohodl, stejně jako s občanskými demokraty.