Urban: Poslanecký klub ČSSD ověří podporu Wilhelmovi a Illnerové

ČSSD v úterý ověří, jakou podporu by od sociálnědemokratických poslanců ve třetí volbě prezidenta dostal rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm a předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. Zjistit tak chce podle předsedy frakce Milana Urbana, zda je správné hledat osobnost, která by měla na Hradě zaujmout místo po Václavu Havlovi, v akademickém světě.

Koalice hledá podle Urbana kandidáta mezi akademiky proto, že osobnosti svázané s nějakou politickou stranou mají malou naději na většinovou podporu. Pokud by ale tajné hlasování poslanců ukázalo, že ji ani oni nemají, považoval by to za posun k volbě hlavy státu občany.

Skutečnost, že Illnerovou a Wilhelma označil ve čtvrtek za přijatelné i pro komunistické stranu její předseda Jiří Dolejš, považuje Urban za náhodnou shodu okolností. "Nejednali jsme s nimi o tom," dodal.

Místopředseda Zdeněk Škromach naopak soudí, že poslanci v úterý na zkoušku hlasovat nebudou. Takové hlasování čeká, až se koalice shodne na jediné osobnosti. Připustil ale, že bude především věcí klubu, aby dokázal najít pro společného kandidáta vládních stran podporu mezi sedmdesáti poslanci ČSSD.

Hlasování na zkoušku neočekává ani vicepremiér Pavel Rychetský, v úterý se bude podle něj spíš živě diskutovat. Nyní je podle něj třeba zjistit stanoviska parlamentních frakcí, které budou o hlavě státu rozhodovat. Předložit je jim třeba více jmen. "Zatím to spěje ke shodě na jednom kandidátovi," uvedl s tím, že je to zatím jen shoda na úrovni předsedů a špiček stran.

Na diskusi zákonodárců se prý těší místopředsedkyně ČSSD Marie Součková, která sice není poslankyní, ale jako členka vlády si ji prý přijde se zájmem poslechnout. Přesvědčena je stejně jako Rychetský, že koalice pro třetí volbu najde soupeře Václavu Klausovi, kterého posílá do volebního klání ODS. "Co když tím soupeřem bude žena?" dodala.

Kromě Wilhelma a Illnerové podle otevřených zdrojů postupují do koaličního finále prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a předseda České onkologické společnosti Pavel Klener a polistopadová předsedkyně České národní rady Dagmar Burešová. V ČSSD je ale také rozšířen názor, že žádná z osobností, které se v souvislosti s volbou prezidenta přetřásají, není s to s Klausem soupeřit.