Ústavní činitelé a soudci letos zřejmě 14. platy nedostanou

Ústavní činitelé, soudci a státní zástupci letos zřejmě nedostanou 14. platy. Rozhodla o tom v úterý Poslanecká sněmovna, když přehlasovala Senát. Horní komora chtěla, aby platy dostali soudci a státní zástupci. Zákon nyní musí ještě podepsat prezident republiky, a to tak, aby vyšel ve Sbírce zákonů do konce listopadu. Pokud by se tak nestalo, nárok na vyplacení platu by uvedeným skupinám vznikl. "Pokud tento zákon nevyjde ve Sbírce zákonů do konce listopadu, tak vznikne nárok na další platy. Pokud prezident zákon podepíše, tak je reálné, že zákon ve sbírce vyjde. Bude to ale na poslední chvíli," upozornil poslance ještě před hlasováním ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Ponechání 14. platů soudcům a státním zástupcům navrhl Senát již počátkem listopadu. "Nepovažuji tento návrh za spravedlivý vůči celé státní správě," prohlásil Škromach. Předseda soudcovské unie Jaromír Jirsa již po podzimním schválení zákona ve sněmovně ČTK řekl, že rozhodnutí dolní komory vyvolá vlnu žalob - soudci budou požadovat doplatek zkrácené mzdy. Nevyloučil možnost, že se někteří obrátí se stížností opět na Ústavní soud.

Další hlasování o platech čeká sněmovnu v pátek. Poslanci by v podstatě měli rozhodovat o tom, zda mají vzrůst platy příslušníků bezpečnostních složek, anebo si mají polepšit soudci, poslanci, senátoři, ministři a prezident.