Ústavní soud: Zdraví dítěte je důležitější než rodinné vazby

Zdraví dítěte je podle názoru Ústavního soudu důležitější než rodinné vazby. Soud proto ve čtvrtek potvrdil verdikty karvinského okresního soudu a ostravského krajského soudu, které loni odňaly sedmiletého Dominika Jánoše z péče rodičů a ustanovily mu opatrovníka. Dominik je nemocný rakovinou a jeho rodiče jsou Svědky Jehovovými. Z náboženských důvodů požadovali, aby jejich syn nedostával krevní deriváty. Ty jsou ale pro chemoterapeutickou léčbu nutné.

Rodina podala na postup obou soudů stížnost, Ústavní soud jí ale nevyhověl. "Byl nutný zákrok, hrozilo přímé ohrožení života," řekl ústavní soudce Jiří Mucha. Soud vzal v úvahu i úmluvu o lidských právech a medicíně, která říká, že lékař má povinnost chránit pacienta proti těm, kteří narušují jeho práva. Ochrana zdraví a života dítěte je důvodem pro zásah do rodičovských práv, upozornil Mucha.

Malý Dominik je nyní v péči rodičů, v nemocnicích je podle advokáta rodiny jen na nutná vyšetření. Rodiče s nemocniční léčbou syna souhlasili, odmítali ale chemoterapii. Povolili pouze podávání léků tišících bolesti. Soud proto stanovil opatrovníka.