Ústavní soud zrušil omezení zakazující maloobchodní prodej a služby

Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu 63 senátorů a zrušil část usnesení vlády týkající se omezení pro maloobchod a služby zavedených kvůli šíření koronaviru. Nebyla dostatečně odůvodněna. Soudu například vadil výběr prodejen, které zůstaly otevřeny a která musely být zavřené. Rozhodnutí ÚS dnes zveřejnil na svém webu.  Návrh na zrušení opatření obdržel loni v listopadu. Senátoři pak svůj návrh doplnili, proto mohl soud zrušit aktuální opatření o uzavření obchodů a provozoven služeb, jež zavedlo vládní usnesení z 28. ledna.

Ústavní soud zdůraznil, že nezpochybňuje existenci legitimního cíle, který napadené opatření sleduje, kdy cílem je podle vyjádření vlády zabránění či alespoň zmírnění šíření onemocnění covid-19. Vláda podle ÚS ale v napadených usneseních ani při jejich přijímání nevysvětlila, proč přikročila k zákazu u některých provozoven a proč jiné mají ze zákazu výjimku. ÚS upozornil, že i přes nález se ihned neotevře maloobchodní prodej. Soud zrušil usnesení z 28. 1., v platnosti je ještě vládní usnesení ze 14.2.

Svaz obchodu vyzval vládu,aby předložila návrh na náhradu škod za uzavření prodejen. Omezení bylo protiústavní a obchody by se měly otevřít, uvedl.