Ústecký soud poslal Dunu za sexuální útoky na sedm let do vězení

Za sexuální útoky na téměř 30 žen, vydírání a výtržnictví poslal v pátek ústecký okresní soud Martina Dunu na sedm let do vězení. Muž byl do svého zadržení znám jako výtahový fantom, protože na ženy v řadě případů útočil ve výtahu nebo v jeho blízkosti. Po svém zadržení v listopadu 2003 utekl ze severočeské policejní správy, kam ho policisté přivezli k výslechu. Duna se ke 14 činům doznal.

Soud pro muže, který podle znalců trpí sexuální deviací, nařídil ústavní léčbu. Rozsudek je pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Znalci ve svých posudcích upozornili na to, že sexuální deviace výrazně snížila Dunovy ovládací schopnosti. Bez ústavní léčby by Duna mohl být podle znalců svému okolí nebezpečný.

Duna v pátek řekl, že nad činy nepřemýšlel. "Já jsem to teoreticky ani nepotřeboval dělat, protože mám ženu a děti, ale nemohl jsem si pomoci a pak už se to nedalo zastavit," uvedl. "Je mi to líto," dodal. Kdyby prý mu byla nařízena léčba již dříve, nemusel skutky spáchat. Duna byl v minulosti několikrát trestaný. Muž během deseti měsíců v roce 2003 napadl 28 žen na celém území Čech. Obžalován byl z útoku na 29 žen.

Za sexuální útoky hrozilo obžalovanému osm let. Výši trestu předseda senátu zdůvodnil tím, že se Duna během líčení nikdy ženám neomluvil a lítost projevil až nyní. Řada z jeho obětí zřejmě bude mít celoživotní psychické následky. Soud se tak ztotožnil s návrhem státní zástupkyně.