Utřete tělesné štávy, My a oni

Nedávno jsme knihovničku věnovali knize novináře Ivana Hoffmana Pomalý potlesk. Vyšla v Nakladatelství G+G, které se svým synem řídí slovenský intelektuál Fedor Gál. Z jeho produkce je i novinka Utřete tělesné štávy. Jí se věnuje dnešní Knihovnička, kterou připravil Vilém Faltýnek.

Petra Procházková do knihy přispívá reportáží Poprava - věc veřejná. Vypisuje se v ní ze zážitku setkání s afghánskou ženou Azou, která je odsouzena za vraždu manžela. Po dobu čtyř měsíců ji navštěvovala v cele smrti. Procházková mísí přepis rozhovorů s úvahami a vyprávěním. Štětina přistupuje k problematice opačně. V úvodu píše: Tak je zná česká veřejnost: jako zpravodaje z Afghánistánu. Dříve informovali o válce v Čečensku, ještě dříve o situaci v rozpadajícím se Sovětském svazu. Jsou vždycky tam, kde se něco děje. Jejich společná novinářská agentura se jmenuje Epicentrum. Z čečenských zkušeností čerpají jejich texty, které do jedné publikace spojil Fedor Gál. Jeho jsem se nejprve zeptal, jakou literaturu vůbec vydává:

"Patřil jsem mezi hrstku novinářů, kteří sledovali hnusnou čečenskou válku zblízka, několik let a víceméně systematicky. A přesto se mi nepodařilo vyobrazit čečenskou apokalypsu tak, aby to někým otřáslo. Aby lidi křičeli a politici jednali. Namaloval jsem špatný obraz. Proto jsem se rozhodl zkusit to jinak: popsat kavkazskou válku a Rusko, zemi, kterou mám rád, nikoliv prostředky novinářskými, ale fikcí, příběhem vymyšleným."

Knížka je útlá, ale čtenáři, který se pročte stránkami o násilí a bolesti, vydá svědectví, které mnohdy několikanásobný rozsah nepojme. Fedora Gála prý k vydávání takové drsné literatury vedou důvody profesionální i osobní: A na závěr se ještě zmíníme o knize, která v Nakladatelství G+G teprve na jaře vyjde. Její pracovní název je My a oni. O autorce Mileně Holcové hovoří opět Fedor Gál. A na závěr se ještě zmíníme o dalších novinkách, které v těchto dnech vycházejí. Nakladatelství Argo vydává společné dílo tří historiček Ireny Štěpánové, Ludmily Sochorové a Mileny Secké Ženy rodiny Náprstkovy. Na pozadí rušných historických dějů minulého století s použitím deníkových záznamů vykreslují tři generačně rozdílné ženské osudy. Divadelní ústav v Praze vydává výbor teoretických statí divadelního dramaturga Karla Krause, věrného celoživotního spolupracovníka režiséra Otomara Krejči. Karel Kouhout vydal soubor čtyř svých divadelních her, mj. se tu poprvé objevuje tiskem jeho poslední hra z roku 1998 Nuly.